Neįgaliesiems bus lengviau keliauti viešuoju transportu | KaunoDiena.lt

NEĮGALIESIEMS BUS LENGVIAU KELIAUTI VIEŠUOJU TRANSPORTU

  • 0

Per artimiausius kelerius metus viešasis transportas Lietuvoje bus žymiai geriau pritaikytas žmonėms su specialiaisiais poreikiais.

Viešajam transportui atnaujinti ir jam pritaikyti neįgaliesiems numatoma panaudoti daugiau kaip 75 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) fondų investicijų.

„Planuojant ES investicijas numatomos specialios priemonės, pagal kurias ES lėšų bus skirta miestų ir miestelių viešojo transporto parkams atnaujinti, finansuoti tolimojo reguliaraus susisiekimo autobusų, tarpmiestinių traukinių ir keltų pritaikymą žmonėms su specialiaisiais poreikiais, geriau pritaikyti šaligatvius, stoteles ir įvažas“, – sako susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Didžioji dalis lėšų – apie 44 mln. eurų teks viešojo transporto priemonių parkams atnaujinti. Iš viso bus įsigyta ne mažiau kaip 120 transporto priemonių, pritaikytų žmonėms su specialiaisiais poreikiais. Pagal valstybinio planavimo priemonę ES lėšų bus skirta 5 didiesiems miestams, kad įsigytų mažiausiai 70 transporto priemonių, pagal regioninio planavimo priemonę – mažesniesiems miestams, mažiausiai 50 autobusų įsigyti. Visos transporto priemonės turės būti ekologiškos, žemagrindės ir pritaikytos neįgaliesiems. Jose turės būti užtikrintas žmonių su neįgaliojo vežimėliu įlaipinimas ir išlaipinimas per šonines duris, naudojant rampas, liftus ar kitą tam tikslui skirtą įrangą, keleivių įlipimo ir išlipimo laiptų ar grindų briaunos turės būti pažymėtos ryškiu kontrastiniu žymėjimu, taip pat įrengtos vaizdinės ir garsinės informavimo priemonės klausos ir regos negalią turintiems keleiviams.

Tolimojo susisiekimo sąlygoms gerinti numatyta finansuoti tolimojo reguliaraus susisiekimo autobusų, tarpmiestinių traukinių ir keltų pritaikymą žmonėms su specialiaisiais poreikiais. Šiam tikslui iš ES fondų bus skirta 868,86 tūkst. eurų. Šiomis lėšomis galės pasinaudoti tolimojo susisiekimo vežėjų įmonės, norinčios pritaikyti transporto priemones judėjimo, regos ar klausos negalią turintiems keleiviams, taip pat dviračiams vežti. Finansuotini projektai bus atrenkami konkurso būdu.

Miestuose neįgaliems žmonėms lengviau keliauti padės ir numatomos diegti darnaus judrumo priemonės. Šalies savivaldybėms bus skirta 1,45 mln. Eur darnaus judumo mieste planams parengti ir 29,54 mln. Eur tokiuose planuose numatytoms priemonėms diegti. ES lėšas bus galima panaudoti įrengiant ar rekonstruojant specialiųjų poreikių turintiems žmonėms pritaikytas stoteles ir įvažas, gatves, šaligatvius, viešojo transporto stotis, stotelių paviljonus. Tokios investicijos numatomos miestuose, turinčiuose daugiau kaip 25 tūkst. gyventojų, kurortuose ir regionų centruose.

Gegužės mėnesį planuojama patvirtinti projektų finansavimo ES fondų lėšomis sąlygų aprašus, pagal kuriuos bus galima teikti paraiškas finansavimui gauti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS