Nemokamas maitinimas – kas penktam mokiniui: ką svarbu žinoti? | KaunoDiena.lt

NEMOKAMAS MAITINIMAS – KAS PENKTAM MOKINIUI: KĄ SVARBU ŽINOTI?

Nemokamą maitinimą ir paramą mokyklinėms prekėms įsigyti šiais mokslo metais gaus daugiau mokinių. Kur kreiptis dėl paramos, kam ji priklausys ir kitas naujienas Eltai pristatė ir komentavo socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja viešiesiems ryšiams Eglė Samoškaitė.

„Svarbiausia naujiena, kad daugiau mokinių galės pretenduoti į nemokamą maitinimą ir paramą mokinio reikmenims įsigyti. Padidinus valstybės remiamas pajamas nuo 102 iki 122 eurų, teisę į paramą mokinio reikmėms įsigyti ir nemokamą maitinimą įgaus apie 65 tūkst. mokinių, kai ankstesniais metais buvo 52,6 tūkst.“ – lygino E. Samoškaitė.

Pretenduoti į minėtą paramą galės mokiniai, kurių šeimų vidutinės pajamos vienam asmeniui per mėnesį neviršija 183 eurų. Ankstesniais metais parama galėjo naudotis tik tos šeimos, kuriose vienam nariui teko 152 eurai per mėnesį.

Kaip ir ankstesniais metais, prašymus dėl nemokamo maitinimo ir mokyklinių reikmenų priims savivaldybių socialinės paramos skyriai. „Tik akcentuočiau, kad dėl paramos mokykliniams reikmenims įsigyti prašymai priimami iki spalio 5 dienos. Tėvus kviestume atkreipti į tai dėmesį. Dėl nemokamo maitinimo galima kreiptis visus metus, kai tik sumažėja šeimos pajamos“, – sakė ministro patarėja.

Į vertinamąsias pajamas neįskaičiuojami vaiko pinigai ir dalis darbo užmokesčio.

E. Samoškaitė taip pat atkreipė dėmesį, kad į vertinamąsias pajamas neįskaičiuojami vaiko pinigai ir dalis darbo užmokesčio.

„Pavyzdžiui, jei šeimoje yra vienas ar du vaikai, į šeimos pajamas neįskaičiuojama 20 proc. darbo užmokesčio, jeigu trys ar daugiau vaikų, neįskaičiuojama 25 proc. darbo užmokesčio. Kai vieną ar du vaikus augina vienas iš tėvų, į pajamas neįskaičiuojama 30 proc. darbo užmokesčio, o jei vienas iš tėvų augina tris ir daugiau vaikų, į vertinamąsias pajamas neįskaičiuojami 35 proc.“, – komentavo E. Samoškaitė.

Pasak pašnekovės, pasiskaičiuoti pajamas ir pasakyti, ar šeimai pagal jas priklauso nemokamas maitinimas bei parama mokyklinėms prekėms įsigyti, galėtų padėti savivaldybių socialinės paramos skyrių specialistai.

Preliminariais SADM skaičiavimais, nemokamas maitinimas ir parama mokyklinėms prekėms įsigyti priklausys apie 18 proc. mokinių arba beveik kas penktam vaikui.

Seime sklandė idėjos mokyklose nemokamai maitinti visus pradinukus, tačiau šių metų biudžete tam lėšų nenumatyta. „Nebent Seimas priimtų teisės aktų pakeitimus ir kitais metais tam būtų skirtas finansavimas. Šiais metais nei tokio teisės akto, nei nemokamam visų pradinukų maitinimui numatyto finansavimo nėra“, – pridūrė E. Samoškaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Pan mamyte

Ponas Veryga gal atkreipkite į tėvų pastabas apie didelį kiekį valgyti nenorinčių vaikų pietus mokykloje ypač didesniuose nes jiems tiesiog šlykštu valgyti ar man kisti per prievarta vaikams valgyti mokykloje ir skaitytis bloga mama kad kemsu neskanu maistą vaikams mokykloje

Nijole

Suejo.dukrai 17metu eis mokytis toliau.kodel jai.nepriklauso o kitom dukrom priklauso kur teisybe

Algimante

Auginu 5 vaikus,pajamos226€ pre menesy man niekas nepriklauso,va reli ties lietuvoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS