Neringos merui – bėdos dėl garsiosios našlės | KaunoDiena.lt

NERINGOS MERUI – BĖDOS DĖL GARSIOSIOS NAŠLĖS

Anapilin išėjusio prezidento Algirdo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė – ypatinga moteris. Prieš šią damą iki šiol klumpa žinomi socialdemokratai, pasiryžę valstybės sąskaita palengvinti našlės gyvenimą. Paaiškėjo, jog Neringos savivaldybė devintus metus nuomoja valstybinį garažą šiai turtingai moteriai, o Neringos meras Darius Jasaitis nedrįsta nutraukti turto nuomos sutarties su prieš dešimtmetį mirusiu A.Brazausku.

Garažas – prie pat buto

Vietiniai neringiškiai puikiai atsimena laikus, kai Nidoje dažnokai matydavo linksmai poilsiaujantį A.Brazauską su šeima.

Nidos jachtų uoste daug kas galėjo grožėtis ir medine A.Brazausko jachta "Tina", taip pavadinta mylimos žmonos Kristinos garbei.

"Oi, įspūdinga pora buvo. Visi pamena, kaip A.Brazauskas, išėjęs į pensiją, tiesiog švytėjo atostogaudamas Nidoje. Jie iš pradžių gyveno viename bute, po to persikraustė į Taikos gatvę. Kai A.Brazauskas nusipirko tojotą, matyt, prireikė ir garažiuko mašinai laikyti. Va, ir davė savivaldybė vieną savo garažų. Valdiškų garažų kompleksas buvo už pašto, tad Algirdui ir Kristinai – čia pat, labai netoli nuo jų buto", – prisiminimais dalijosi vietinė nidiškė, prašiusi jokiais būdais neskelbti jos pavardės, nes esą bijanti vietinės valdžios pykčio.

Iš tiesų pasitraukęs iš politikos A.Brazauskas buvo įsigijęs mėlynos spalvos "Toyota Camry". 1998 m. pagamintu automobiliu pora sukinėjosi ir kurorto gatvėmis.

Prezidentui mirus paaiškėjo, jog automobiliu spėta nuvažiuoti vos 70 tūkst. kilometrų.

Mašiną paveldėjo A.Brazausko dukra Laima Mertinienė, kuri nusprendė ją parduoti, o gautus pinigus investuoti į knygos apie tėvą leidybą.

Patalpos – miesto centre

Neringos savivaldybė Taikos gatvėje turi kelis garažus.

Taikos g. 13-uoju numeriu pažymėtame pastate, vidiniame kiemelyje, galima suskaičiuoti nemažai jų vartų.

Iš karto matyti, jog dvi patalpos skiriasi nuo visų kitų. Šalia garažo įrengtos durys į atskirą kambarėlį.

"Ten – mero ir vicemero garažai", – ranka mostelėjo garbaus amžiaus pašnekovė, iškart supratusi, ko klausiama.

Esą tokiais su poilsio kambarėliu, kuriame būtų televizorius ir vieta pailsėti, garažais siekta tenkinti privilegijuotų valdininkų poreikius.

"Kambariukas – vairuotojui, kad jis galėtų pailsėti laukdamas, kada teks merą vežti. Valdžia. Jai reikia visko", – skėstelėjo rankomis moteris.

Šalia savivaldybės vadovams priskirtų garažų matyti dar ketveri vartai.

Prie vienų jų vietiniai tikino anksčiau matę ir pačią K.Brazauskienę, nešančią buities rakandus į garažą.

Į kompaniją – tarybos narys

Šiuo metu K.Brazauskienės nematyti viešumoje, kalbama, kad moteris persikėlė gyventi į JAV, o Lietuvoje ji vieši tik retkarčiais.

Tikėtina, jog būtent dėl to dienraščio žurnalistams nepavyko susisiekti su žinoma ponia ir sužinoti, reikia jai ar nebereikia valstybinio garažiuko.

Neringiškiai liudija, jog pastaraisiais metais šios žinomos šviesiaplaukės kurorte nebemato.

Tačiau tuo metu, kai K.Brazauskienė dar vykdavo atostogauti į Nidą, savivaldybės darbuotojai prisimena ją, vis užsukančią kavutės į meriją.

O 2011-ųjų vasaros sezono atidarymo metu visą vakarą našle tapusiai K.Brazauskienei kompaniją palaikė tarybos narys Narūnas Lendraitis, dabar einantis vicemero pareigas.

Anuomet savivaldybės darbuotojai žurnalistams atviravo, esą tam, kad K.Brazauskienė nesijaustų vieniša kurortiniame šurmulyje, vietinė valdžia N.Lendraičiui davė nurodymą visą vakarą palaikyti kompaniją garsiajai našlei.

Tą patį vakarą žurnalistai K.Brazauskienę stebėjo ir vietinės nomenklatūros palapinėje, kur prie vaišių stalo sėdėjo ir dabartinis Neringos savivaldybės administracijos direktorius Algimantas Vyšniauskas.

Prie gėrimais nukrauto stalo tąkart K.Brazauskienė plačiai šypsojosi keldama vyno taurę.

Į laiškus neatsako

Paaiškėjo, jog Neringos valdžia, net ir raginama savivaldybės kontrolieriaus Valdo Antano Sakalausko, iki šiol nėra nutraukusi garažo nuomos sutarties, kuri pasirašyta su mirusiu žmogumi – prezidentu A.Brazausku.

Savivaldybės kontrolierius konstatavo, jog inventorinėje byloje šis turtas pažymėtas 12-uoju numeriu, o realiai garažas žymimas kaip 13-asis.

Negyvenamosios garažo patalpos sudaro 18,56 kv. m bendrojo ploto.

"Viskas labai seniai buvo, gal apie 1998-uosius. Žinoma tiek, kad sutartis buvo sudaryta 25-eriems metams. Tuo metu garažų netrūko, o ir mes visi ne tiek daug tų automobilių turėjome. Buvo statomas garažų kompleksas, va, ir skyrė prezidentui", – garažiuko istoriją prisiminė savivaldybės kontrolierius.

Mirus A.Brazauskui, o tai įvyko 2010-ųjų vasarą, Neringos valdžia devintus metus neįstengia nutraukti arba perrašyti garažo nuomos sutarties.

Sutartis pasirašyta juk su A.Brazausku. Nieko ji nemoka.

"Siuntėme raštus K.Brazauskienei, bet ji neatsako. Neperskambina net telefonu. Ir į Turniškes rašėme. Ji turi turto ir Nidoje, ten taip pat siuntėme laiškus. Neaišku, ar K.Brazauskienė yra sutarties paveldėtoja. Sutartis pasirašyta juk su A.Brazausku. Nieko ji nemoka", – aiškino V.A.Sakalauskas.

Siūlomų pinigų neėmė

Tiesa, prieš kurį laiką K.Brazauskienė pati pasisiūlė susimokėti už valdiško garažiuko nuomą, bet Neringos valdžia pademonstravo neįtikėtiną dosnumą – pinigus našlei grąžino. Buvo tik paprašyta pateikti paveldėjimo dokumentus sutarčiai.

Išeitų, jog devintus metus vietinė valdžia nemokamai ir be jokio teisinio pagrindo leidžia kažkam disponuoti savivaldybės turtu?

"Kodėl? Na, kaip imsi pinigus be jokios sutarties? Paskui dar apkaltins kuo nors. Išeitų, jog sutarties tąsa būtų, o sutartis nepasirašoma", – stebėjosi V.A.Sakalauskas.

Neringos savivaldybės kontrolierius dūsavo, jog išlaužti garažo vartų niekas nedrįsta, nes bijo kaltinimų.

"Negali išplėšti ir atidaryti. O jei koks turtas dings? Aišku, kad nieko ten nėra, bet tuomet tikrai bus pasakyta, kad kas nors dingo", – nuogąstavo kontrolierius.

Panašu, jog Neringos valdžiai tokie būgštavimai kur kas svarbesni, nei prievolė tinkamai disponuoti savivaldybės, vadinasi, ir visų mokesčių mokėtojų turtu.

"Ji turi atsiliepti, gal tuo ir žaidžiama, negaliu pasakyti. Kas naudos turi iš to? Nežinau. Yra, kaip yra. Administracijos reikia klausti. Neatsako ji, ir viskas, daryk ką nori", – rankomis skėsčiojo V.A.Sakalauskas.

Per ketvirtį – 33 eurai

Lietuvos prezidento pareigas A.Brazauskas ėjo 1993–1998 m., o 2001–2006-aisiais buvo Vyriausybės vadovas.

Turbūt daugeliui kiltų klausimas, kodėl Socialdemokratų partijos patriarcho našlei Neringos valdžia tokia dosni?

Neringos savivaldybei vadovauja absoliučią daugumą rinkimuose gavusios Lietuvos socialdemokratų partijos nariai.

Neringos meras Darius Jasaitis yra šios partijos Neringos skyriaus pirmininkas.

Atsakydamas į dienraščio klausimus, Neringos vadovas D.Jasaitis pabrėžė, jog ne jis, o ankstesnis meras, tai yra Stasys Mikelis, miręs 2006 m., pasirašė garažo nuomos sutartį.

"1998-aisiais negyvenamųjų patalpų nuomos sutartis buvo sudaryta su LR prezidentu Algirdu Mykolu Brazausku (sutartyje būtent ir įvardijama, kad sutartis sudaroma su LR prezidentu). Sutartis buvo patvirtinta Neringos miesto savivaldybės valdybos, kuriai pirmininkavo tuo metu mero pareigas ėjęs gerbiamas Stasys Mikelis. Kokios aplinkybės nulėmė tokios sutarties sudarymą, šiandien mums nėra žinoma", – aiškino D.Jasaitis.

Sutartyje pažymėta, kad nuomos sandoris sudaromas nuo 1998 m. rugpjūčio 1 d. 25-eriems metams, bet ne ilgiau, kaip iki garažo patalpų įtraukimo į privatizavimo programą.

D.Jasaitis neslėpė, kokiomis sąlygomis nuomojamas savivaldybės turtas.

"Numatytas nuomos mokestis – kas ketvirtį 113, 91 Lt (apie 33 eurus – A.A.)", – pažymėjo meras.

Tačiau savivaldybės vadovas neįvardijo, kiek iš viso prezidentinė šeima yra sumokėjusi už patalpų nuomą savivaldybės biudžetui.

"Mero pareigas pradėjau eiti 2013-ųjų sausio pabaigoje ir jau šių metų lapkritį Neringos savivaldybės administracija kreipėsi į gerbiamą K.Brazauskienę prašydama atlaisvinti garažo patalpas", – aiškino meras.

Siekia atgauti turtą

Dienraštis klausė mero, ar šioje savivaldybėje yra daugiau nekilnojamojo turto objektų, kuriais disponuoja kiti asmenys, neturintys jokių ryšių su savivaldybės funkcijomis?

"Prieš du dešimtmečius buvo sudarytos trys sutartys, dėl kurių neturėjome galimybės naudoti savivaldybės turto pagal paskirtį ar poreikį. Be jau minėtos sutarties, 1999-aisiais Neringos savivaldybė sudarė panaudos sutartį su Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikomis – 25 metams panaudos būdu atiduotas naudoti pastatas-bendrabutis. Šis pastatas turi ypatingą istorinę vertę, priklausė vokiečių ekspresionistui Ernstui Mollenhaueriui, ir šiandien kartu su miesto kultūros bendruomene norime pastatą grąžinti visuomenei ir, panaudojant ES lėšas, čia įkurti ekspoziciją bei tarptautinę menininkų rezidenciją, susijusią su Nidos dailininkų kolonijos palikimu", – aiškino D.Jasaitis.

Neringos meras įtikinėjo, jog tokių patalpų Neringai labai trūksta.

"Dėl to esame žengę žingsnius siekdami sutartį nutraukti. Praėjusiais metais abiejų pusių sutarimu buvo nutraukta taip pat 1999-aisiais sudaryta sutartis, ir Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba Neringos savivaldybei geranoriškai grąžino patalpas, esančias Juodkrantės bendruomenės namuose. Neringos savivaldybė jau parengė šių patalpų tvarkybos projektą, savivaldybės tarybai bus siūloma jas perduoti Liudviko Rėzos kultūros centrui", – papildė D.Jasaitis.

Apsistojo "Crowne Plaza"

Išaiškėjus šiai istorijai, galėtų kilti teorinis klausimas, ar pats Neringos meras D.Jasaitis neturėjo asmeninės naudos?

Ar dėl baikštaus valdininkų elgesio atgaunant savivaldybei priklausantį turtą, mainais galėjo Neringos valdžia naudotis K.Brazauskienei priklausančio viešbučio "Crowne Plaza Vilnius" paslaugomis?

"Netiesa, iš šio sandorio asmeninės naudos gavęs nesu. Taip, šiame viešbutyje lankęsis esu komandiruotės į Vilnių metu, kai buvau kviečiamas į Lietuvos Respublikos Seimo posėdį, kuriame J.E. Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė skaitė metinį pranešimą (2017 metais). Savivaldybės administracija rezervavo jame kambarį, kai viešbutis, su kuriuo administracija turi sudariusi apgyvendinimo paslaugų sutartį, dėl užimtumo rezervacijos nepriėmė. Už nakvynę mokėjo savivaldybės administracija", – patikino D.Jasaitis.

Paklaustas, kodėl Neringos valdininkai devintus metus neįstengia atgauti savivaldybei priklausančių patalpų, D.Jasaitis aiškino, jo visą tą laiką stebėjo žinomos našlės mūšį už prezidentinę rezidenciją Turniškėse.

Stebėdami situaciją dėl rezidencijos Turniškėse bei atsižvelgdami į tai, kad sutartis yra išskirtinė – sudaryta su LR prezidentu, nusprendėme palaukti, kol teismas suformuos praktiką.

"Neringos savivaldybės administracija su prašymu atlaisvinti minimas garažo patalpas kreipėsi į gerbiamą K.Brazauskienę 2013 metais. Stebėdami situaciją dėl rezidencijos Turniškėse bei atsižvelgdami į tai, kad sutartis yra išskirtinė – sudaryta su LR prezidentu, nusprendėme palaukti, kol teismas suformuos praktiką. Neringos savivaldybės administracijai yra duota užduotis atnaujinti veiksmus dėl garažo patalpų atlaisvinimo", – akcentavo D.Jasaitis.

Komentaras

Rugilė Trumpytė

Viešosios įstaigos "Transparency International" Lietuvos skyriaus projektų vadovė

Situacija verčia sunerimti. Kaip rodo Lietuvos korupcijos žemėlapis, gyventojai nepasitiki savivaldybėmis, mano, kad jos korumpuotos, o jų įmonės valdomos netinkamai. Jūsų minima istorija kelia klausimą, kiek efektyviai ir pagrįstai dirba Neringos savivaldybė, kuo grindžiant ji nuomoja jai priklausantį turtą? Neramu, kad savivaldybė gali taikyti dvejopą standartą ir palankesnėmis sąlygomis teikti paslaugas pasirinktiems žmonėms. Tai, be abejo, būtų nepriimtina, ir savivaldybė turėtų tai paaiškinti gyventojams. Taip pat būtų svarbu suprasti, kaip konkrečiai Neringos savivaldybė siekia išvengti korupcijos savo veikloje ir kokių žingsnių imasi. Tam, kad būtų galima keisti gyventojų požiūrį į savivaldybes, būtina kurti geruosius pavyzdžius ir nepriimti nepagrįstų sprendimų. Kol kas neatrodytų, kad Neringos miesto savivaldybė to imtųsi.

GALERIJA

  • Priėmimas: 2011 m. vasaros sezono atidarymo metu kartu su K.Brazauskiene prie vaišių stalo sėdėjo ir dabartinis Neringos savivaldybės administracijos direktorius A.Vyšniauskas <span style=color:red;>(dešinėje)</span>.
  • Palydos: K.Brazauskienės viešnage Nidoje rūpinosi vėliau Neringos vicemeru tapęs N.Lendraitis.
  • Objektai: Neringos savivaldybė turi kelis garažus pačiame miesto centre, Taikos gatvėje. Vienas jų – nuo 1998-ųjų iki šiol vis dar išnuomotas A.Brazauskui.
  • Įpročiai: A.Brazauskas mėgdavo su antrąja žmona Kristina atvykti į Lietuvos pajūrį, kur pora visada būdavo pagarbiai sutinkama vietos politikų ir valdininkų.
Rašyti komentarą
Komentarai (69)

Pranas Pričkus

Ar tiesa ką meras rodo? Gal kas žinote? Negi tos Kristinos tokia didelė ... ?

xxx

kuom ji garsi,kad pasidulkino su ex,prezidentu?

Anonimas

Koks gali būti paveldimumas,juk garažas tai valdiškas.Jau čia visai neaišku to mero ir bufetavos santykiai.Gal bufetava suvizgino savo uodega ir tikisi bus viskas gerai.Iki ko nusirita tie valdžios vyrai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS