Netektis: mirė žinomas skulptorius R. Kvintas | KaunoDiena.lt

NETEKTIS: MIRĖ ŽINOMAS SKULPTORIUS R. KVINTAS

Eidamas 66-uosius metus, mirė garsus Lietuvos skulptorius Romualdas Kvintas, šeštadienį pranešė Lietuvos radijas.

Jis žinomas iš tokių savo darbų kaip Vytauto Kernagio skulptūra Nidoje, Romain Gary skulptūra, Sausio 13-osios memorialas Lietuvos radijo ir televizijos kieme, paminklas gydytojui Cemachui Šabadui.

2015-ųjų rudenį Rusnėje buvo atidengta R. Kvinto skulptūra Hermannui Kallenbachui ir Mahatmai Gandžiui, 2017-ųjų rudenį šalia Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios – Bažnyčios reformatoriui Martynui Liuteriui.

Kūrėjas šiemet ir 2017-aisiais pretendavo į Nacionalines kultūros ir meno premiją.

Jis baigė tuometinį Lietuvos dailės institutą (šiuo metu Dailės akademiją), vėliau čia dėstytojavo. Nuo 1983 metų buvo Lietuvos dailininkų sąjungos narys, nuo 2001 metų – Niujorko skulptorių Gildijos narys, dalyvavo parodose ir simpoziumuose Lietuvoje ir užsienyje.

Skulptūros lengvai rasdavo kelią į miestų erdves

R. Kvinto skulptūros lengvai rasdavo kelią į miestų erdves ir buvo mėgiamos, mirus žymiam skulptoriui sako meno istorikė prof. Giedrė Jankevičiūtė.

„Tikrai didelė netektis, nes pastaraisiais metais R. Kvintas dirbo labai intensyviai, jam sekėsi, jo skulptūros lengvai surasdavo kelią į miestų erdves, buvo mėgiamos, buvo žinomos, ir skatino žmones prie kultūrinės raiškos, kad nėra paprasta, nėra lengva“, – šeštadienį interviu Lietuvos radijui sakė G. Jankevičiūtė.

„Jis buvo puikus technologas, labai rūpinosi medžiaginiu skulptūrų atlikimu, ir dar dėl to jo darbai buvo mėgiami ir populiarūs“, – pažymėjo menotyrininkė.

Šeštadienį pranešta, kad eidamas 66-uosius metus mirė skulptorius R. Kvintas. Jis žinomas iš tokių savo darbų kaip Vytauto Kernagio skulptūra Nidoje, Romain Gary skulptūra, Sausio 13-osios memorialas Lietuvos radijo ir televizijos kieme, paminklas gydytojui Cemachui Šabadui.

„Jis pagarsėjo Romaino Gary vaikiškasis alter ego, tai berniukas su batu prie krūtinės, daktaro Šabado skulptūra Vilniuje, simboliška, kad jis sukūrė atminimo ženklą Vytautui Kernagiui, šiandien, išgirdus šitą liūdną žinią, norom nenorom ateina mintis apie tų dviejų kūrėjų, kurie padarė didžiulę įtaką labai kokybiškai populiariajai kultūrai, likimų panašumu“, – kalbėjo G. Jankevičiūtė.

„Jis prisimindavo, kad paauglystėje labai mėgo skaityti nuotykinius romanus, indėnų nuotykius, matyt, stipri emocija, įtemptas siužetas jam buvo reikalingi, kad sužadintų vaizduotę, prikeltų jo mintyse dažnai dramatiškus įvaizdžius. Jis mėgo pasakoti istorijas ir jo skulptūrose tai matome “, – pasakojo meno istorikė.

Prezidentė pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl skulptoriaus R. Kvinto mirties.

Pasak šalies vadovės, Lietuvos žmonėms skulptoriaus R. Kvinto kūryba yra žinoma ir brangi. Daugelis šio kūrėjo gerbėjų yra pamilę rašytojo Romain Gary atminimui skirtą berniuko skulptūrą ar paminklą gydytojui Cemachui Šabadui Vilniuje, Vytautui Kernagiui - Nidoje ir kitas.

Praėjusių metų pradžioje, minint Sausio 13-ąją, Lietuvos radijo ir televizijos kiemelyje buvo atidengtas memorialas su žuvusiųjų vardais ir laisvės varpu obelisko viršuje. Prezidentės teigimu, nuo šiol varpas skambės ir savo autoriui.

Dėl skaudžios netekties valstybės vadovė pareiškė nuoširdžią užuojautą R. Kvinto šeimai, draugams ir kolegoms, visai Lietuvos meno ir kultūros bendruomenei.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

klaipefietis

nors skulpturu nuotrauku idetu.. kiek zinau ir klaipedoje yra bent viena.

Rita

O Šiauliuose stovi puikus jo kurtas paminklas Chaimui Frenkeliui. Užuojauta šeimai.

kaunietė

Užuojauta šeimai ir visiems artimiesiems . Nuoširdžiai gaila talentingo skulptoriaus ,protingo žmogaus lietuvio ,juk dar tik vidutinis amžius ir dar daug jo darbų galėjo papuošti mūsų brangią Lietuvą . Kodėl taip staiga išeina talentingi , darbštūs ir geri žmonės ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS