Nuo kelionių į Baltarusiją bandys atgrasyti plakatais: pavojinga sveikatai ir gyvybei | KaunoDiena.lt

NUO KELIONIŲ Į BALTARUSIJĄ BANDYS ATGRASYTI PLAKATAIS: PAVOJINGA SVEIKATAI IR GYVYBEI

  • 45

Užuot pasienį su Baltarusija uždariusi, valdžia pasienyje pakabino plakatų. Juose įspėja į šią Lietuvai nedraugišką šalį nevažiuoti. Taip pat perspėjama, kad tiek lietuvius, tiek į Lietuvą važiuojančius baltarusius ten bandoma verbuoti, pavyzdžiui, kad jie fotografuotų tam tikrus Lietuvos objektus. Bet kol lietuviams primygtinai rekomenduojama į Baltarusiją nevykti, baltarusiai per sieną važinėja keliskart daugiau, praneša LNK.

Plakatus sumanė Užsienio reikalų ministerija. Valdžia tikisi, kad juos perskaitę apsisuks.

„Šie plakatai primins, kad jiems yra reali grėsmė. Tikiuosi, kad dalis Lietuvos piliečių persvarstys savo ketinimus ir supras, jog pigesnė druska anapus sienos gali labai brangiai kainuoti“, – teigė užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

Lietuva turi šešis pasienio kontrolės punktus su Baltarusija. Paskelbta, kad du iš jų bus uždaryti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Kai tik bus Vyriausybės posėdis, sprendimas bus pateiktas ir priimtas. Vyriausybė dar nėra paskelbusi posėdžio“, – vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Susisiekimo ministerija siūlo abu kontrolės punktus uždaryti nuo antradienio. Pasieniečių duomenimis, per mėnesį į Baltarusiją važiuoja 52 tūkst. lietuvių. Dažniausiai sako, kad aplankyti draugų ar pažiūrėti šalies.

„Ne visi atvirauja. Žinoma, dauguma važiuoja pigesnės druskos ar grikių. Matome, kai tie piliečiai grįžta su tam tikrais kroviniais, gabena tuos produktus į Lietuvą“, – kalbėjo pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas.

Įspėjama, kad į Baltarusiją važiuojantys lietuviai arba į Lietuvą vykstantys baltarusiai verčiami bendradarbiauti.

„Turime informacijos, kad Lietuvos piliečiai būna verbuojami, taip pat prašoma iš baltarusių daryti tam tikras nuotraukas, fiksuoti karinių dalinių judėjimą Lietuvos teritorijoje“, – sakė R. Liubajevas.

Pigesnė druska anapus sienos gali labai brangiai kainuoti.

O Baltarusijoje Lietuva teturi vieną belikusį diplomatą. Primenama, kad tai Lietuvai nedraugiška šalis, kuri priėmė ir „Wagner“ teroristinę grupuotę, ir planuoja dislokuoti taktinį branduolinį ginklą.

Kol lietuviams primigtinai sakoma nevažiuoti į Baltarusiją, baltarusiai važinėja, pasieniečių duomenimis, šiemet pirmyn atgal suvažinėjo 830 tūkst. baltarusių. Ir dviračiais, ir automobiliais, kurių numeriai lietuviški.

Primenama, kad vien per paskutinį pusmetį Lietuvoje išdalinta leidimų gyventi apie 10 tūkst. baltarusių. Iš viso jų dabar Lietuvoje apie 60 tūkst. Ir butus šiemet Lietuvoje baltarusiai pirko beveik dvigubai sparčiai, nei pernai. Valdžia mano, kad į Lietuvą važiuoja valdžios opozicionieriai.

Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos manymu, baltarusiams turėtų būti tokie pat draudimai kaip ir rusams. Konservatoriai atsižvelgė į Baltarusijos opozicijos prašymus. Lietuva baltarusius dar ir globoja.

„Baltarusiai vykdo veiklą tiek Lietuvoje, tiek Baltarusijoje, gauna nemažus pinigus pasinaudodami statusu, kad jie yra neva asmenys, persekiojami rėžimo. Ne viskas yra prafiltruota“, – sakė VDU teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (45)

buvau patiko dar vaziosiu

lenzbergo tvarto propoganda daro cirkus,kam reikia tie vazioja kas pas gimines kas pas daktarus o kas nusipirkti naturaliu kokybisku maisto produktu..................

Išvada

Durnių laivas ir tiek.

Jurgis

Ačiū, ške, partijai kuri rūpinasi mano kelionių saugumu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS