Nuogąstaujama, dėl pakilusio Dusios ežero vandens lygio | KaunoDiena.lt

NUOGĄSTAUJAMA, DĖL PAKILUSIO DUSIOS EŽERO VANDENS LYGIO

Matydami gausiai užlietas Dusios ežero pakrantes, vietos gyventojai skambina pavojaus varpais, kad nauja vandens pralaidos rekonstrukcija išbalansavo natūralų gamtos ritmą.

Trečias pagal dydį Lietuvoje ir didžiausias Dzūkijos ežeras Dusia, poilsiautojų itin mėgstamas dėl švaraus vandens ir smėlėtų paplūdimių, gali prarasti savo patrauklumą ir virsti milžiniška užpelkėjusia bala. Tuo įsitikinęs buvęs ilgametis Seirijų girininkas Juozas Talandis, rašo "Lietuvos žinios".

Jam tokias mintis kelia pavasarinis Dusios ežero vaizdas su apsemtomis paplūdimių kopomis, išgraužtais krantais, vandenyje atsidūrusiais medžiais.

"Šio ežero gyvenimą stebiu ne vieną dešimtmetį, tačiau neprisimenu nė vieno pavasario, kad vanduo būtų taip smarkiai išsiliejęs iš krantų", - teigė J.Talandis. Anot jo, tokius pokyčius galėjo lemti pernai rekonstruota Spernios upelio vandens pralaida.

Tačiau Metelių regioninio parko, į kurio teritoriją įeina Dusios ežeras, direktorius Ramūnas Krugelis susidariusios padėties nelinkęs dramatizuoti. Jis dar žiemą pastebėjo, kad ežere vandens lygis aukštesnis, nei būdavo anksčiau.

Pradėjus šilti orams nerimą ėmė kelti ledai, kurie nelūžinėjo į krantą ir nesikaupė pakrantėse kaip paprastai, o stūmė dirvožemį. Anot R.Krugelio, šiuo metu vykstantys procesai neturės neigiamos įtakos ežero likimui, esą krantas galbūt pasislinks 2-4 metrus, tačiau vasarą Dusia vėl poilsiautojus džiugins smėlėtomis pakrantėmis.

Tokios pačios nuomonės ir rekonstrukcijos projektą įgyvendinusios viešosios įstaigos "Gamtos paveldo fondas" specialistai. Anot projektų vadovo Argaudo Stoškaus, pralaidos rekonstrukcijos tikslas buvo atkurti natūralų vandens lygio svyravimą, išsaugant vidutinį lygį, kuris buvo numatytas dar 1972 metais parengtomis taisyklėmis.

Beveik prieš keturis dešimtmečius buvo nuspręsta Dusios vandens lygį pakelti maždaug 40 centimetrų, tačiau realiai vanduo pakeltas perpus mažiau. Taip nutiko todėl, kad prie šliuzo galėjo prieiti ir pašaliniai asmenys bei reguliuoti jį, kaip jiems patiko.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS