Pavojinga smegduobė šalia namų – tavo paties rūpestis | KaunoDiena.lt

PAVOJINGA SMEGDUOBĖ ŠALIA NAMŲ – TAVO PATIES RŪPESTIS

Biržų rajono karstinių įgriuvų regione, Kirkilų kaime, formuojasi dar viena – tik šį kartą neįprastų formų – smegduobė. Ji kasmet didėja ir dabar yra 12 metrų gylio ir apie 160 metrų ilgio.

Onutė Gružauskienė kas rytą apeidama netoli namų 2004 m. atsiradusią smegduobę pastebi, kad ji vis plečiasi.

„Geologai čia buvo prieš 2 savaites, jie sakė, kad smegduobė dar turi kokius 4 metrus į tą pusę kristi, turi formuotis kraštai“, – sakė sodybos šeimininkė O. Gružauskienė.

Duobę ir gyvenamąjį namą skiria vos dešimt metrų. Geologai patvirtino, kad namas pavojingoje vietoje, tačiau išsamiems tyrimams reikėtų apie 7000 eurų.

„Anksčiau būdavo, jeigu žmogui grėsdavo tokia nelaimė, duodavo valstybė pinigų, kad nusipirktų naują būstą, dabar tokių fondų nebėra, nieko nebėra“, – su liūdesiu kalbėjo moteris.

Karstinė zona biržų rajone užima 20 tūkst. hektarų plotą, todėl vien savivaldybės lėšomis neįmanoma atlikti geologinių tyrimų. Rajono specialistai sako kreipėsi į visas institucijas prašydami pinigų arba vėl atkurti specialų fondą.

„2015 m. vienam gyventojui rajono taryba buvo skyrusi 7 tūkst. eurų geologiniam tyrimui, bet vyriausybės atstovė apskričiai šitą sprendimą panaikino, esą negalima vienam gyventojui duoti paramą. Reikia turėti fondą su fondo nuostatais ir ilgalaike programa“, – sakė Biržų rajono savivaldybės ekologas Vytautas Džėja.

Kitą savaitę O. Gružauskienės sodyboje vėl apsilankys geologai ir aiškinsis, kokioje vietoje teka požeminis vanduo, nes sodybos šulinyje jau ilgai nebėra vandens.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS