Pensininkams siūloma išduoti neterminuotą asmens tapatybės dokumentą | KaunoDiena.lt

PENSININKAMS SIŪLOMA IŠDUOTI NETERMINUOTĄ ASMENS TAPATYBĖS DOKUMENTĄ

  • 0

Senatvės pensijos sulaukusiems žmonėms turėtų būti išduodami neterminuoti asmens tapatybės dokumentai, siūlo Seimo Darbo partijos frakcijos narys Valdas Skarbalius.

Jis ketvirtadienį užregistravo Asmens tapatybės kortelės ir Paso įstatymų pataisų projektą.

„Asmens dokumentus reikia keisti kas dešimt metų, o vyresnio amžiaus žmonėms tai sukelia nemažą stresą ir atima ne tik daug laiko, bet ir kainuoja nemažai jėgų. Pernai baigė galioti net 761 tūkst. 349 asmens dokumentai, todėl galima tik įsivaizduoti, kokios eilės nutįso migracijos tarnybose ir pasų poskyriuose. Pensinio amžiaus piliečiai tokiose eilėse stovėti tikrai neturėtų“, - teigė parlamentaras.

Pataisomis taip pat siūloma įteisinti galimybę minėtus dokumentus atsiimti ne pačiam jų savininkui, o jo rašytiniame prašyme nurodytam asmeniui.

V.Skarbaliaus duomenimis, neterminuota asmens tapatybės kortelė pensinio amžiaus asmenims išduodama Lenkijoje, Rumunijoje, Ispanijoje, Slovakijoje. Vokietijoje asmenys, kuriems nustatyti specialieji poreikiai, iš viso atleidžiami nuo pareigos turėti asmens tapatybės dokumentus.

Šiuo metu asmens tapatybės kortelė ir pasas galioja dešimt metų, nepriklausomai nuo asmens amžiaus.Prieš metus socialdemokratė Birutė Vėsaitė yra užregistravusi kitą įstatymo pataisą, kad Lietuvos piliečiui nuo 75 metų išduotos asmens tapatybės kortelės ar paso galiojimo terminas nebūtų nustatomas. Tačiau šio projekto parlamentas dar nesvarstė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS