Pirmą kartą per dešimtmetį daugiau žmonių atvyko nei išvyko iš Lietuvos | KaunoDiena.lt

PIRMĄ KARTĄ PER DEŠIMTMETĮ DAUGIAU ŽMONIŲ ATVYKO NEI IŠVYKO IŠ LIETUVOS

Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis demografinę situaciją Lietuvoje vadino sudėtinga.

„Tačiau vilties teikia, kad paskutiniai penki mėnesiai daug geresni nei ankstesniais metais. Pirmą kartą per paskutinį dešimtmetį šią gegužę mes turime teigiamą balansą - daugiau žmonių atvyko nei išvyko“, - ketvirtadienį demografijos forume sakė D. Matulionis.

Pasak Vyriausybės atstovo, Demografijos strategijos akcentas - veiksmų planas, kurio vienas iš tikslų - sustiprinti šeimas. „Tai turės teigiamos įtakos reemigracijai. Taip pat turėtume atsisukti veidu į išvykstantį žmogų, suteikti grįžtantiems kuo geresnes sąlygas tėvynėje, pasirūpinti, kad senjorai kuo ilgiau gyventų sveikai ir ilgiau išliktų darbo rinkoje“, - sakė D. Matulionis.

Pirmą kartą per paskutinį dešimtmetį šią gegužę mes turime teigiamą balansą - daugiau žmonių atvyko nei išvyko.

Kaip spaudos konferencijoje pabrėžė Vyriausybės kanclerio pavaduotojas, pagrindiniai akcentai - trys. Šeimai palankios aplinkos priemonių įgyvendinimo tikslas - gimstamumo išlaikymas ir didinimas, darbo ir šeimos pareigų derinimas, šeimos instituto stiprinimas.

Vyresnio amžiaus žmonių integracija nukreipta į ilgesnį sveiką gyvenimą, ilgesnį dalyvavimą darbo rinkoje. Taip pat siekiama subalansuoti migracijos srautą ir taip mažinti emigraciją, skatinti pasilikti gyventi šalyje, skatinti grįžtamąją migraciją ir subalansuoti trečiųjų šalių piliečių imigraciją.

„Sulaukėme apie 200 konkrečių pasiūlymų, kurie yra apibendrinami. Atsižvelgiant į tai demografijos priemonių plane nurodytas priemones reitinguosime pagal tai, kaip jas palaiko nevyriausybinės organizacijos ir piliečiai. Tačiau ir jie patys pasiūlė labai gerų idėjų“, - sakė Vyriausybės atstovas.

ELTA primena, kad preliminarų Demografijos, migracijos ir integracijos 2018-2030 metų strategijos įgyvendinimo planą rengė valstybės institucijos ir nevyriausybinės organizacijos.

Savo idėjas piliečiai galėjo pateikti balandžio-gegužės mėnesiais, viešojoje konsultacijoje užpildydami anketą E.pilietis portale.

Iki ketvirtadienio vakaro Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre Vilniuje vyksiantis forumas skirtas su visuomene aptarti situaciją bei dar kartą pakviesti diskusijų, po kurių bus atnaujinamas Vyriausybės parengtas priemonių planas Demografijos, migracijos ir integracijos strategijai įgyvendinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

genocidas

idomu ar lietuvoj pastoviai gyvena nors 1 mln. gyventoju?o kaip skaiciuojami atvykstantys nuolatiniam gyvenimui? pagal pasalpu prasymus?

Algis

Kas konkreciai atvyksta? Nemanau kad lietuviai, tai ko dziaugtis.

Algirdas

Kad nebera kam isvazioti tik pensininkai ir liko Valio sunaikinom Lietuva
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS