Po sistemą sudrebinusio skandalo žadama teismuose įteisinti tarėjus | KaunoDiena.lt

PO SISTEMĄ SUDREBINUSIO SKANDALO ŽADAMA TEISMUOSE ĮTEISINTI TARĖJUS

Teismų sistemą supurčius kyšininkavimo skandalui, Vyriausybės atstovai žada siekti įteisinti tarėjus teismuose.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius sako su premjeru Sauliumi Skverneliu sutaręs, jog Konstitucijos pataisos bus įregistruotos artimiausiu metu.

Konstitucija numato, kad jos pataisas gali teikti 36 Seimo narių grupė.

Pagal Teisingumo ministerijos parengtą projektą, Konstitucija būtų papildyta nuostata, jog „įstatymo nustatytais atvejais ir tvarka kartu su teisėjais bylas nagrinėtų ir sprendimus priimtų ir piliečiai, davę tarėjo priesaiką“.

„Norinti įtvirtinti tarėjus, reikėtų pakeisti Konstituciją. Mes esame parengę projektą, bet patys negalime teikti – tai turi padaryti Seimo nariai. Manau, tam būtų labai tinkamas metas šiuo metu“, – BNS sakė E. Jankevičius.

Ministro teigimu, konkrečios bylos turėtų būti nustatytos įstatymu. Jis sakė manantis, kad tarėjai būtų ypač naudingi tiriant korupcinius nusikaltimus.

Vienas pataisų teikėjų Seime, socialdarbietis Juozas Bernatonis teigia, kad tarėjai dalyvautų tik pirmos instancijos teismų bylose, kuriose nagrinėjami korupciniai, sunkūs nusikaltimai, kai gresia laisvės atėmimas daugiau nei dešimčiai metų, taip pat darbo santykių „ir kitose jautriose rezonansinėse bylose“.

Anot jo, pagal 2016-aisiais Seimo patvirtintą koncepciją, tarėjais galėtų būti 25-65 metų Lietuvos piliečiai, turintys aukštąjį išsilavinimą, jie būtų atrenkami atsitiktine tvarka ir per metus dalyvauti vienoje ar dviejose bylose.

„Kai bylą nagrinėja vienas teisėjas, būtų papildomai į kolegiją įtraukti du tarėjai, kur nagrinėja trijų teisėjų kolegija, būtų įtraukti keturi tarėjai. Jie visi turi sprendžiamąją balso teisę – tai nėra butaforiniai tarėjai, kurie buvo anais, nedemokratiškais laikais“, – tvirtino J. Bernatonis.

Dėl tarėjų įvedimo teismuose Lietuvoje diskutuojama jau daugiau kaip dešimt metų.

Šalininkai sako, kad jų dalyvavimas padidintų skaidrumą ir viešumą.

Kritikai baiminasi, kad tarėjai gali politizuoti procesą, sprendimuose būtų mažiau remiamasi teise, o daugiau – subjektyviu teisingumo jausmu, bylų nagrinėjimas gali pailgėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Viska

Viska kopijuoja iz uzsienio tai viska ir nukopijuokit yra prisiekusiuju komisija kartu su teisejais sprendzia kaltas ar nekaltas prie ko cia aukstas mokslas ar piliuociu buti privalomas aukstas mokslas ar uz sali mirti irgi reikalingas aukstas mokslas anglijoje jau seniai su teismais dirba prisiekusieji tai ir kopijuokit nuo ju o ne kazkokius komunistinius tarejus kurie kysius surenkinetu

KONSTITUCIJA

Taigi: "Lietuvos valstybę kuria Tauta. Suverenitetas priklauso Tautai" (K.2str.), "Niekas negali varžyti ar riboti Tautos suvereniteto, savintis visai Tautai priklausančių suverenių galių" (K.3str.1d.), o taip pat: "Valdžios įstaigos tarnauja žmonėms" (K.5str.3d.) bei "Įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs" (K.29str.1d.). BET - toliau kažkas KEISTA: "Piliečių skundus dėl valstybės ir savivaldybių pareigūnų (išskyrus teisėjus) piktnaudžiavimo ar biurokratizmo tiria Seimo kontrolieriai" (K.73str.1d.): JEI visos įstaigos tarnauja žmonėms (ir MES turim teisę jų piktnaudžiavimus skųst), tai Konstitucijos ruošėjai SUGEBĖJO teismus iškelt VIRŠ Suvereno, taip pažeisdami Konstitucijos vientisumą. Taip kad nėra reikalo Konstitucijos kaitaliot (tarėjai NE panacėja), reikia TIK atstatyt Konstitucijos vientisumą panaikinant tą "(išskyrus teisėjus)"; na o teismuose įvest tvarką kad teisėjų sprendimai įgyja galią TIK juos vizavus teismų vadovams.

skaitytojas

tai kaip tik apygardoje teisme pradedama ieškoti draugu kad nuosprendi pakeistu,tada prasideda cirkas,o ju tenai randama.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS