Panevėžio policijos komisariato statyboms bus ieškoma privataus partnerio | KaunoDiena.lt

PANEVĖŽIO POLICIJOS KOMISARIATO STATYBOMS BUS IEŠKOMA PRIVATAUS PARTNERIO

  • 0

Vyriausybė ketina ieškoti privataus partnerio dar vieno Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastato statybai ir priežiūrai. Tai būtų jau trečias viešosios ir privačios partnerystės (angl. Public Private Partnership, PPP) būdu statomas komisariatas Lietuvoje.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtame Vyriausybės nutarimo projekte teigiama, kad taip siekiama padidinti viešųjų policijos paslaugų kokybę Panevėžyje, užtikrinant pakankamą patalpų plotą ir efektyvų valstybės lėšų panaudojimą.

Kaip BNS sakė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Egidijus Lapinskas, naujos patalpos reikalingos, nes dabartiniai pastatai yra „ir morališkai, ir fiziškai nusidėvėję“, be to, jie nepritaikyti policijos reikmėms.

„Tai būtų pastatas visiems padaliniams, kurie šiuo metu yra Panevėžyje. Turėjome tai daryti, nes visi be išimties policijos pastatai yra pakankamai nugyventi, investicija juos remontuoti būtų didžiulė. Kitas dalykas, nė vienas iš jų nėra pritaikytas policijos veiklai pagal dabartinius reikalavimus: tai kažkokios buvusios darželių patalpos ir kitokie pastatai“, – kalbėjo E. Lapinskas.

Efektyvus būdas

Pasak jo, naujasis pastatas turėtų iškilti šalia policijai priklausančių pastatų.

„Valstybei pastatyti naują pastatą gana sudėtinga. O to reikia šiandien ir dabar. Tai yra, matyt, vienas iš efektyvesnių būdų, kaip pritraukti privatų kapitalą ir spręsti valstybinių institucijų problemą“, – paklaustas, kodėl pasirinktas PPP būdas, sakė E. Lapinskas.

Su privačiu investuotoju būtų pasirašoma 15 metų trukmės sutartis – investuotojas parengtų statybos projektą, Beržų g. pastatytų 7,5 tūkst. kv. m ploto administracinį pastatą, 997 kv. m areštinę, garažą ir automobilių saugojimo aikštelę.

Sutaupytų beveik 300 tūkst. eurų

Valstybės indėlis į projektą per 15 metų siektų iki 23,063 mln. eurų.

Šiuo metu Panevėžio apskrities vyriausiasis policijos komisariatas veikia keturiuose atskiruose pastatuose, kurių bendras plotas - 16 tūkst. kv. m. Iš jų –2,5 tūkst. kv. metrų yra nuomojami. Beržų g. dabar veikia Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuras.

VRM skaičiavimais, projekto kapitalo investicijos realiąja išraiška (CAPEX) yra apie 14,8 mln. eurų, veiklos išlaidos realiąja išraiška (OPEX) per dvylika veiklos metų – 5,65 mln. eurų. Palyginti su dabartine situacija, kuri vertinama kaip 5 ataskaitinių metų veiklos išlaidų vidurkis, būtų sutaupoma apie 287 tūkst. eurų išlaidų per metus.

Dalį investicijų sumos VRM ketina kompensuoti, pardavus dalį turto, kurio rinkos kaina yra beveik 4,7 mln. eurų.

PPP būdu bus statomi ir policijos komisariato bei areštinės pastatai Vilniuje ir Kaune.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS