Populiarėja nauja procedūra – šunų masažas: papasakojo, kaip visa tai atrodo | KaunoDiena.lt

POPULIARĖJA NAUJA PROCEDŪRA – ŠUNŲ MASAŽAS: PAPASAKOJO, KAIP VISA TAI ATRODO

  • 4

Pasirodo, paslaugų naminiams gyvūnams nuolatos daugėja: jau įprasta juos vesti į SPA centrus, atlikti grožio procedūras, sparčiai populiarėja šunų mankštos ir netgi masažai. Apie tai, kaip masažai gerina šunų sveikatą ir ar šią procedūrą galime atlikti patys namuose, LNK žurnalistė kalbėjosi su reabilitacijos centro „Rubis“ įkūrėja Jolanta Maldžiuve bei reabilitologėmis Orinta Baranauskaite ir Stasia Blagodarova.

– Šiandien pakalbėsime apie masažą, kuris yra skirtas šunims. Ar tai malonumas, toks, kaip būna atsipalaidavimas žmonėms ar visgi jis turi kažkokių gydomųjų savybių? Gal papasakokit plačiau. 

J. M.: Mes visi žinome, kad šunų masažas pradėjo labai populiarėti visame pasaulyje, tačiau to nereikėtų maišyti su paprastomis SPA procedūromis. Į tai reikėtų žiūrėti kaip į terapinį metodą, kuris padeda šunims greičiau atsigauti po traumų bei pagerina šuns gyvenimo kokybę.

O. B.: Šie masažai yra skiriami vyresnio amžiaus šunims, taip pat šuniukams nuo keturių mėnesių amžiaus, šunims, kurie yra patyrę traumų bei operacijų ir visų kitų sutrikimų turintiems šunims.

– Papasakokite, kaip tas masažas atrodo.

J. M.: Masažus atliekam šiaip visiems šunims, jeigu nėra kažkokių kontraindikacijų. Tačiau kai kurie šunys gali gulėt ramiai, kiti šunys būna atsisėdę, stovi, kartais ir po kambarį reikia leisti palakstyti, kad jie šiek tiek atsipalaiduotų ir nurimtų. Bet ramiai būna nedažnai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Šuo dažniausiai pripranta, atsipalaiduoja?

J. M.: Ne visada. Kad šuo priprastų, atsipalaiduotų, turi būt ne vienas, ne du ir ne trys kartai. Šuo turi pasitikėt tiek mumis, tiek dirbančiais specialistais, tiek turi būti familiarus su aplinka. Tada šunys atsipalaiduoja, po kažkiek laiko, sakykim, po kelių seansų.

– Ar masaže dalyvauja ir šeimininkas?

O. B.: Taip, mes visada kviečiame ir šeimininką, kad šuo mažiau stresuotų. Kad šeimininkas būtų šalia, glostytų, jeigu reikėtų, pašertų skaniukais ir kad šuo būtų atsipalaidavęs.

– Kiek laiko užtrunka masažai?

O. B.: Masažai trunka vieną valandą. Jeigu reikia, ir šiek tiek ilgiau, priklauso nuo augintinio.

– Kokia nauda yra, kaip tie šunys jaučiasi? Greičiau sveiksta?

J. M.: Taip, masažai gerina kraujotaką, pagerina limfos tekėjimą, padeda greičiau atsistatyti po įvairiausių traumų bei operacijų. Jeigu yra, sakykim, kažkokia kompensacija, padeda atsistatyti raumenų masei. Pagerina sąnarių ir judesių amplitudę, padeda greičiau atsistatyt po fizinio krūvio, pagerina judesius, eiseną bei laikyseną. Tai labai naudinga tiek sportuojantiems šunims, tiek einantiems į parodą. Mažina stresą, mažina skausmą. Iš tikrųjų, terapinis masažas turi labai daug teigiamų savybių, kada mes galime padėti šuniukui.

– Kaip vyksta, nuo ko prasideda šita procedūra?

O. B.: Pirmiausia, masažo metu mes stengiamės susidraugauti su šuniu ir atpalaiduoti visą kūną. Jeigu reikia, mes pradedam nuo glostymo ir kai šuo pasitiki mumis, jau galim pradėti nuo pėdučių. Pradedam nuo pačių pirštukų, išmasažuojami yra pirštukai, keliaujam aukščiau ties riešo sąnariu, ties alkūnės sąnariu, peties sąnariu. Einam per visą nugarytę, visus raumenukus, kurie yra ties stuburu, taip pat keliaujame prie galinių kojų iki galinių kojų pirštukų.

Ne visi šuniukai mėgsta, kai jiems masažuojamos pėdos, bet namie bus labiau atsipalaidavę ir galbūt leis šeimininkui tai padaryti.

– Gerai, o dabar tiems, kas augina šunis, kokie būtų patarimai iš profesionalios masažuotojos, kaip tą galėtume padaryti namuose, kaip paruošti šunį, nuo ko pradėti?

S. B.: Tai turėtų būti tvirti, atpalaiduojantys judesiai, nereikia liesti skausmingų vietų. Galima daryti delnais, glostomais judesiais. Stuburo neliečiame. Taip pat negalime liesti galvos zonos ir po ausimis negalime daryti stiprių paspaudimų. Reikia atpalaiduojančiais delnų judesiais glostyti, nereiktų spausti stipriai. Kojų masažas taip pat daromas paprastais elementariais glostymo judesiais, kad nuimti įtampą šuniukui. Ne visi šuniukai mėgsta, kai jiems masažuojamos pėdos, bet namie bus labiau atsipalaidavę ir galbūt leis šeimininkui tai padaryti. Masažuojame paspaudžiant pėdutes, galime paprasčiausiai masažuoti pirštelius, padukus.

J. M.: Tokie masažai tik pradeda populiarėti Lietuvoje, kadangi tam mes specialistų nesam turėję paruošę. Šiuo metu specialistai yra atvažiuojantys iš kitų užsienio šalių kaip Latvija, Lenkija, Didžioji Britanija.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

cha

Viena tokia boba šuniui birką masažavo, tai kilo triukšmas, apšaukė zoofile neseniai...

Anonimas

Ir pimpukus tiems šuneliams pamasažuos ?

mylinčios šeimininkų rankos

geriau už bet kokį valdišką masažą. Negailėkite meilės savo augintiniams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS