Prastos žinios – dėl sausros vasarą gali trūkti medaus: kaip pakito jo kaina? | KaunoDiena.lt

PRASTOS ŽINIOS – DĖL SAUSROS VASARĄ GALI TRŪKTI MEDAUS: KAIP PAKITO JO KAINA?

  • 12

Bitininkai sunerimę  – dėl sausros gali likti be vasarinio medaus. Bitės dėl karštų ir sausų orų negali parnešti nektaro iš augalų, reikalingo medaus gamybai. Apie bičių sunešamo medaus ypatumus, bei medaus kainas, LNK žurnalistai kalbėjosi su bitininkais bei medaus prekeiviais.

Bitininkams dabar pats darbymetis. Maždaug 200 avilių turintis Vytautas ima bičių pienelį.

„Jos, lįsdamos per skylutę, nuo kojyčių tas žiedadulkes numeta ir prirenka į dėžutę. Šioje dėžutėje yra žiedadulkės, tai ką bitutės sunešė per dieną“, – rodė ir pasakojo bitininkas Vytautas Čiapas.

Kad žiedadulkės išliktų, bitininkas jas privalo išdžiovinti.

„Surenkame žiedadulkes, dedame į grotelės, statome į džiovyklę ir paliekam parai ar pusantros – džiovinamos jos tokiu principu. O paskui fasuojamos į indelius“, – aiškino V. Čiapas.

Ir tai – tik dalis darbų. Ilgiausiai trunka pirmojo pavasarinio medaus išsukimas. Nors šiemet jis tirštas ir labai gardus, dėl prasto oro medaus mažiau trečdaliu, kai kur – ir per pus mažiau.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Yra rėmeliai – šešiolika rėmelių avilyje. Čia bitės ir gyvena“, – aiškino V. Čiapas.

„Šiemet dėl medaus yra labai blogai. Pavasarinis, kai buvo sodų žydėjimai – žydėjo vyšnios, obelys, dvi ar trys dienos buvo geros, o paskui – šaltos. Nektaras nesiskiria, medaus nėra iš kur paimti, šaltas oras. Dėl to pavasarinio medaus yra labai nedaug“, – teigė bitininkas.

„Čia buvo šalnos, vėjai bitės neskraidė. Dabar pranašavo, kad ateityje bus karštas oras. Tada bitės jau turėtų dirbti ir parnešti daugiau medaus“, – spėjo kitas bitininkas Vytautas Marcinkevičius.

Deja, dabar nerimą kelia sausra. Jeigu nebus lietaus, bitininkai baiminasi, kad gali trūkti vasarinio medaus. O jeigu ir bus, tai greičiausiai daug mažiau.

„Sausa, labai trūksta lietaus. Šilumos daug, drėgmės nėra, tai reiškia, kad nektaras nesiskiria. Vasarinio medaus vėl nepaimsime“, – sakė V. Čiapas.

„Remiantis mano patirtimi, jeigu lietaus ir nebūna, o oras būna geras, vis tiek bitės randa iš ko parnešti nektaro. Lietaus reikia, tada geriau viskas žydi, geriau išsiskiria nektaras“, – akcentavo V. Marcinkevičius.

Medaus kaina už kilogramą šiemet beveik visur didesnė nei anksčiau ir siekia aštuonis eurus. Už puslitrį svyruoja nuo keturių su puse iki šešių eurų.

„Praeitais metais buvo 4.5 euro iki 5 eurų už puslitrį. Šiemet – 5,5 euro. Kažkas bandė iki 6 eurų pakelti, bet turėtų sumažėti iki 5 eurų. Kaina daugiau neturėtų kristi, nes pavasarinio medaus yra mažai“, – teigė V. Čiapas.

Mažesni bitynai kainų kelti nežada. Už Šiaulių rajone, Linartų soduose, surinktą medaus kilogramą bitininkas prašo 7 eurų. Sako, kad konkurencija – didelė, bijo, kad kainos nereikėtų mažinti.

„Kainą aš išlaikau tokią pat kaip ir pernai – mažmeninę. Noriu iš tų kelių avilėlių kažką užsidirbti, nenoriu atiduoti lyg už dyką“, – sakė V. Marcinkevičius.

Turguje kaina – panaši. Ant skirtingų prekystalių kaina svyruoja iki vieno euro.

„Koks tas pavasarinis medus šiemet?“ – klausė žurnalistė prekeivės.

„Pas mus nedaug – derlius neypatingas“, – atsakė prekeivė.

„O kokia kaina, kad neypatingas derlius. Ar teko truputį kilstelėti kainą?“ – teiravosi žurnalistė.

„Ne, 8 eurai – maksimumas“, – atsakė prekeivė.

„Už kilogramą?“ – pasitikslino žurnalistė.

„Taip, už kilogramą“, – atsakė prekeivė.

Anuot bitininkų, jeigu sausra baigsis, bitės atsigaus ir vasarą medaus bus.

„Reikia kelių dienų lietaus, kad žemė atsigertų ir nektaras galėtų geriau išsiskirti, nes sausas žiedas nektaro neduoda. Bitelė atskrenda prie žiedo, nieko nėra, apsisuka ir lekia toliau. Dabar trūksta drėgmės“, – pabrėžė V. Čiapas.

Dabar bitininkai laukia pirmojo pavasarinio pievų ir liepų medaus. Kurio paskanauti bus galima po poros savaičių.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

tonis

Matote bitės ,kaip žmonės .Mano bityne kelios šeimos daug sunešė nektaro,o kitos 2 kart mažiau

artas

vienas sneka kad geras sezonas, kitas blogas...Svarbu pliurpalus rasyti

senis

praeitais metais buvo geras oras bet medus tik brango už tad kad geras oras.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS