Premjeras žada stiprinti LRT signalą, kad jį matytų ir Lenkijos lietuviai | KaunoDiena.lt

PREMJERAS ŽADA STIPRINTI LRT SIGNALĄ, KAD JĮ MATYTŲ IR LENKIJOS LIETUVIAI

  • 17

Lietuva ieškos būdų stiprinti savo visuomeninio transliuotojo signalą, kad jo televizijos ir radijo programas matytų bei girdėtų  Lenkijoje gyvenantys lietuviai, sako premjeras.

„Jau preliminariai kalbėjome su Lietuvos radijo ir televizijos direktore ponia M. Garbačiauskaite-Budriene dėl signalo stiprinimo“, – trečiadienį lankydamasis Lenkijoje BNS telefonu sakė Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Jis sakė tokį poreikį išgirdęs per susitikimą su lietuvių bendruomenės Lenkijoje nariais.

„Poreikis buvo išsakytas. Tikrai džiaugiuosi, kad tas poreikis yra ir ta problema yra aktuali“, – teigė S. Skvernelis.

Anot jo, dabar netoli sienos su Lietuva – Punske, Seinuose, Suvalkuose – gyvenantys lietuviai turi sunkumų matyti bei girdėti LRT televizijos ir radijo programas.

„Ieškosime sprendimų, ar stiprinant signalo ar kitokiais būdais, kad Lietuvos televizija ir radijas būtų prieinami tose lietuviškose žemėse gyvenantiems lietuviams“, – tvirtino Vyriausybės vadovas.

Šių metų gegužę Pietryčių Lietuvoje, lenkų gyvenamuose rajonuose, pradėtos nemokamai rodyti penkios lenkiškos televizijos.

„Mes analogiškai situaciją išsprendėme, kada Lietuvos valstybė finansavo, ir penki Lenkijos kanalai yra transliuojami antžeminiu skaitmeniniu būdu tautinės mažumos gyvenamuose rajonuose. Taip pat turime ieškoti sprendimų, kad būtų galima ir būtų prieinama mūsų Lietuvos televizija čia (Seinuose, Punske, Suvalkuose – BNS) gyvenantiems lietuviams“, – BNS sakė S. Skvernelis.

Lenkiškos televizijos programos Lietuvos pietryčiuose transliuojamos nekoduotu būdu – tai reiškia, kad programas Lietuvos pietryčiuose gyventojai gali žiūrėti nemokamai. Tam Vyriausybė per metus skiria apie 350 tūkst. eurų.

Lietuvoje gyvena apie 200 tūkst. lenkų tautybės žmonių.

Šis žingsnis žengtas kaip atsakas į Kremliaus propagandą ir dažnai jos naudojamą tautinių bendrijų temą.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Alis Petkus...

reikia grąžinti I radijo programos transliavimą vidurinėmis bangomis, tai girdės visa ES...

aitvaras

Uz Marijampoles,artejant prie Lenkijos sienos,lietuviskos radijo stotys ima trasketi ,barsketi,o pervaziavus siena visai dingsta,tuo tarpu kai lenkiskos,dar prie Marijampoles jau girdisi.Nejaugi tikrieji lietuviai is konservatociu ir socdemu to 25 metus nepastebejo?

aitvaras

Lietuvoje gyvena ne 200000 tuks. lenku,o 160000 tuks.Laikas butu tai zinoti,o ne kartoti 1989 metu surasymo duomenis,kai tokia didele emigracija buvo.Ir kodel tik Lenkijos lietuviams stiprins signala?O kur baltarusijos,latvijos,Karaliauciaus lietuviai?Kodel ir jiems nesustiprinti signalo.Jei transliuojate Lietuvos lenkams penkias programas nemokamai,tai Lenkija turi transliuoti penkias programas nemokamai savo salyje lietuviams.Matosi kokie kosmopolitai mus valde anksciau ir dabar,jei patys nesusiprato to pries 20 metu padaryti,o reikia isgirsti tai is tautieciu,gyvenanciu svetur.Musu tiek mazai ir vis mazeja,o valdzia neranda keliu milijonu lietuviu mokyklu puoselejimui ir pletimui kaimynynese salyse.Tokie ir lietuviai,tik liezuviu malti.Ir konservatoriai ir socdemai,kiti,tokie patys nutauteliai.Vienos tanketes nenupirkite ir bus pinigu lietuviams uzsienyje selpti.Studentams finansuoti uzsienio universitetuose tai randa lesu.......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS