V. Landsbergis laužo mitus apie visuomenės pamėgtą posakį „prie ruso buvo geriau“ | KaunoDiena.lt

V. LANDSBERGIS LAUŽO MITUS APIE VISUOMENĖS PAMĖGTĄ POSAKĮ „PRIE RUSO BUVO GERIAU“

  • 147

Anot Rytų Europos studijų centro atlikto tyrimo, bemaž kas penktas lietuvis mano, kad gyvenimas sovietmečiu buvo geresnis.

Šį visuomenėje gajų mitą, kad „prie ruso buvo geriau“, paneigia profesorius ir Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis. Jis LNK laidoje „Yra, kaip yra“ sakė, jog tie, kurie mano, kad „prie ruso buvo geriau“, matyt, partijos sekretoriams rankas bučiavo. „Mintis, kad nelaisvėje gyventi buvo geriau, yra labai keista“, – sakė profesorius.

Profesorius laidoje sakė, kad daugelis net nesusimąsto, kad visas nemokamas „gėris“, kurį neva „duodavo valdžia“ – butai ir kitos lengvatos, buvo atimamas iš vienų ir duodamas kitiems. Ir taip iš nuskriaustos dalies buvo atiduodama kitai. Politikas kalbėjo, kad šiandieninė Rusija pati nenori draugauti nei su Lietuva, nei su kitomis šalimis.

Tie, kurie mano, kad „prie ruso buvo geriau“, matyt, partijos sekretoriams rankas bučiavo.

Buvęs Seimo pirmininkas sakė, kad jeigu mes norime pasikeitimų Rusijoje, turi įvykti pokyčių jos valdžioje – pati šalis turi nubusti iš savo agresyvių sapnų. Prof. V. Landsbergis akcentavo, jog Rusija investuoja didžiulius pinigus, kad Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse būtų vykdoma propaganda įvairiais būdais – per meną ir televiziją.

Kita laidos dalyvė Angelė teigė, kad jai „prie ruso buvo geriau“. Moteris pasakojo, kad ji ir mokslus baigė. Angelė sakė, kad jai tikrai nebuvo sunku stovėti eilėse, o dabar parduotuvėse pilna šlamšto iš užsienio. Moteris įsitikinusi, kad niekas negali nieko įsigyti, nes kainos – nežmoniškos, ir tik išrinktieji gyvena gerai – ministrai uždirba tūkstančius eurų. „O sovietmečiu lentynos lūžo, pilna mėsos, žąsų, ančių ir gražiai išdėliotų dešrelių“, – sakė laidos viešnia.

Tiesa, profesorius pasidalino kiek kitokiais prisiminimais: „Pamenu, kai lentynos lūžo ne nuo kiaulių, o nuo karvių kanopų ir tešmenų.“ Angelė pasakojo, kad ji su vyru tiesiog dievina rusišką muziką ir atlikėjus, moteris visiškai nesutinka su teiginiais, kad tai yra propaganda ir kad rusai apskritai yra mūsų priešai.

Politologas Linas Kojala laidoje teigė, kad atliktas tyrimas parodė, jog net 20 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad Sovietų Sąjungoje gyvenimas buvo geresnis. Tačiau jis pažymi, kad didžioji dalis taip manančiųjų yra pensininkai – net 45 proc. jų teigia, kad Sovietų Sąjungos laikais gyvenimas buvo daug geresnis.

Tačiau L. Kojala pažymi, kad meilė Rusijai ir praėjusiems laikams mažėja. Prieš dešimt metų manančiųjų, kad Sovietų Sąjungos laikais viskas buvo geriau, buvo gerokai daugiau – net trečdalis apklaustųjų tuos laikus įvardino kaip geresnius.

Laidoje dalyvavusi sovietinio veikėjo Algirdo Ferenso našlė Goda Ferensienė sakė, kad ji nejaučianti jokios nostalgijos tiems laikams, tačiau kalbėjo, kad tuo metu žmonės žinojo, kur kreiptis iškilus problemoms, o ir žmonių dorovė buvo visai kitokia.

Moteris sakė, kad dabar ji gyvena geriau nei sovietmečiu, o ir niekam dėkoti už tai nereikia – ką nori, tą ir perka, bei keliauja kur nori ir niekam nereikia aiškintis ir teisintis, nereikia gauti jokių leidimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (147)

Anonimas

Nu tai nepasakokit nesamoniu gyvenai kur rusu valdzia.Tai ir buvo15respubliku kurios priklause CCCR.O kam dabar priklausom Amerikai.Viena Lietuva atpanciota prapuolus.Tik nereikia pasaku sekt.Ir istorijos klaidingos spausdint.Visi sieke laisves del geresnio gyvenimo.O kokia turim nei vienas nesitikejo.Butu zmones zinoje nei vienas nebutu tveres baltijos kelio ir nelindes po tanku.

Anonimas

Jo, palyginti pagal tai, kokie suvarzyti ir supancioti buvome prie ruso, galime drasiai sakyti, kad esame "laisvi atpancioti". Kazkaip nepamenu pasakojimu, kad uzsienyje nera prostitucijos ir iskrypeliu, cia turbut kazkas is vyresniu tave blogai informavo. Priesingai, prie ruso buvo net per filmus rodoma, kokie vakarai pasileide. Bet gerai atsimenu, kad sovietijoje nebuvo sekso:) Siandien jei valdzia nepatinka, susirenki smutkes ir isvyksti, o prie ruso gyvendavai tik ten, kur ruso valdzia.

Anonimas

Kai skyresi nuo ruso.Mokyklose ir valdzia melavo kad uzsienij zmones gyvena kaip rojuj.Pinigais metosi valkatu nera snapso nera neruko.Issisiepe vaiksto.Prostitucijos nera.Apie visokius iskrypelius net niekas nezinojo.Bedarbiai turtingi.Gyvenima pteike kaip pasaka.Tipo mes buvom suvarzyti prie ruso supancioti.O dabar jau laisvi atpancioti.Pinigu yra.Valdzia mumis rupinasi.Mus girdi supranta ir aisku padeda.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS