Progimnazija ėmėsi ryžtingų veiksmų: rūkančius vaikus gaudo specialiomis priemonėmis | KaunoDiena.lt

PROGIMNAZIJA ĖMĖSI RYŽTINGŲ VEIKSMŲ: RŪKANČIUS VAIKUS GAUDO SPECIALIOMIS PRIEMONĖMIS

  • 2

Progimnazija Kėdainiuose viena pirmųjų šalyje įsidiegė detektorius, kurie praneša, jeigu vaikas mokykloje rūko net elektroninę cigaretę, pavyzdžiui, tualete. Ten, kur negali filmuoti vaizdo stebėjimo kameros. 

Keturiolika jutiklių įdiegta kiekviename tualete. Jei kas ten rūko, administracija realiuoju laiku gauna pranešimą su tikslia vieta, kur rūkoma.

„Jeigu yra rūkoma elektroninė cigaretė, gauname pranešimą į elektroninį paštą. Pranešimą gauna dalis administracijos – socialiniai pedagogai, budėtojas, raštinė ir direktorė. Tada reaguojame“, – šnekėjo Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos direktorė Tereza Sotnik.

Pedagogai arba vaiką pagauna rūkantį, arba peržiūrėję koridoriuose esančias kameras mato, kas tuo metu išėjo iš tualeto.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Detektoriai progimnazijoje veikia kiek daugiau nei mėnesį ir jau įkliuvo trys mokiniai – iš 7 ir 8 klasių.

„Dėka vaizdo kamerų, pavyko nustatyti mokinius, kurie parūkė tualete. Tada pokalbis su vaikučiais, prisipažino, suradome cigaretes, pranešimai į policiją“, – pasakojo Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos direktorė.

Pastebima, kad detektoriai veikia ir prevenciškai.

„Patys vaikai praneša, informuoja, pastebi, kad mokinys turi elektroninę cigaretę. Neseniai turėjome tokį atvejį, kuris pasitvirtino“, – teigė socialinė pedagogė Egidija Kalčinskienė.

Iki detektorių atsiradimo mokykloje buvo skaudžių atvejų, kai elektroninių cigarečių parūkiusioms mergaitėms prireikė medikų.

„Tikrai vaikai rūkė, bet nustatyti nebuvo galimybių, elektroninės cigaretės be kvapo. Buvo pora atvejų, kai parūkiusį vaiką teko išvežti į ligoninę. Buvo neramu, tėveliai išreiškė neramumus, mąstėme, kokių priemonių galime imtis. Džiaugiamės šia priemone, kuri pasiteisino“, – nurodė T. Sotnik.

Kad detektoriai, sekantys rūkančius vaikus, pirmiausia įdiegti progimnazijoje, kur vyriausi mokiniai – aštuntokai, ne atsitiktinumas.

„Jaunėja mokinių amžius. Mus neramina dar kiti dalykai, LSMU buvo atliktas tyrimas 2022 metais. Matome, kad vaikų psichoemocinė būsena prastėja. Tyrimo metu pasisako, kad yra pavargę, nepailsėję, nėra bendraamžių palaikymo, sunkiai randa kalbą su tėvais“, – pasakojo Kėdainių vicemerė Danutė Mykolaitienė.

Patys vaikai praneša, informuoja, pastebi, kad mokinys turi elektroninę cigaretę.

Patys mokiniai teigė girdintys iš klasiokų, kad dažniausiai rūko 14-18 metų moksleiviai, tačiau po detektorių atsiradimo bent mokykloje rūkančių sumažėjo.

„Daugiausia sako, kad padeda atsipalaiduoti tas dalykas. Nelabai tikiu – arba mada, arba prie draugų prisitaikyti“, – šnekėjo mokinių tarybos pirmininkė Smiltė Avižiūtė.

Tačiau, panašu, kad vaikai iš mokyklų tualetų išėjo į gatves. Kėdainiškiai teigė, kad dažnai mato rūkančius paauglius.

Vienoje mokykloje įrengti rūkalus fiksuojančius detektorius atsiėjo apie 14 tūkst. eurų. Jeigu rūkančių pastebimai mažės, vicemerė teigė, kad svarstys apie tokias priemones ir kitose mokyklose.

„Skatinome mokyklas būti atviriems, ieškoti sprendimo būdų. Ši problema ne tik Kėdainių, tai – šalies problema. Neturime sakyti, kad jos nėra, neturime dangstyti, nematyti. Tai visiems skaudus, rūpimas klausimas“, – kalbėjo D. Mykolaitienė.

Nors šie jutikliai, naudojantys dirbtinį intelektą, yra panašūs į namuose įprastai naudojamus dūmų detektorius, galinčius įspėti apie gaisrą, tačiau šie skirti fiksuoti garinimą, kaitinamojo tabako dūmus ar kitas rūkomas psichotropines medžiagas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

senelis

už rūkyma nubaudęs Burgis buvo be laiko nuvarytas į kapus .o dabar pradėjo gaudyti rukalius ,.

Super

Kiekvienoje mokykloje turėtų būti įdiegta tokia sistema.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS