R. Karoblis: Lietuva tęs dalyvavimą misijose Malyje | KaunoDiena.lt

R. KAROBLIS: LIETUVA TĘS DALYVAVIMĄ MISIJOSE MALYJE

  • 1

Malyje besilankantis krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis teigia, kad Lietuvą toliau dalyvaus misijose šioje šalyje.

„Saugumo situacija Malyje išlieka itin sudėtinga, todėl Lietuva tęs savo dalyvavimą čia veikiančiose tarptautinėse taikos palaikymo bei mokymo misijose”, – sakė R. Karoblis, susitikęs su tarptautinių operacijų Malyje, kuriose tarnauja ir Lietuvos kariai, vadovais.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) pranešė, kad R. Karoblis Malyje susitiko su Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus specialiojo atstovo pavaduotoja humanitariniams reikalams Mbaranga Gasarabve, taip pat su JT operacijos MINUSMA vadu Jean-Paul Deconinck (Žanu Poliu Deconenku) bei Europos Sąjungos mokymo misijos Malyje (EUTM) vadu Enrique Millan (Enrike Milanu).

Krašto apsaugos ministras susitikimuose su tarptautinių operacijų Malyje vadovybe pažymėjo, kad būtinas glaudesnis tarptautinės bendruomenės veiksmų koordinavimas ir Malyje veikiančių tarptautinių operacijų bendradarbiavimas tiek tarpusavyje, tiek su Malio saugumo pajėgomis.

Pasak KAM, tarptautinių operacijų vadovai informavo, kad politinė situacija išlieka sudėtinga, o saugumo situacija Malyje vis blogėja. Išpuoliai prieš JT taikdarius ir Malio kariuomenės karius vykdomi vis dažniau ne tik Malio šiaurinėje dalyje, bet ir centrinėje. JT MINUSMA ir EUTM Mali misijų vadovai pabrėžė, jog artėjant liepą vyksiantiems Malio prezidento rinkimams, tikėtina, išpuolių kiekis prieš taikdarius tik daugės.

Reaguodama į blogėjančią saugumo situaciją, tarptautinė bendruomenė ne tik Maliui, bet ir visam Sahelio regionui (Sahelio šalys - Burkina Faso, Čadas, Malis, Mauritanija ir Nigeris) nuo praėjusių metų pabaigos pradėjo skirti žymiai didesnį dėmesį ir resursus. Lietuva nuo 2017 metų spalio į JT operaciją MINUSMA taip pat papildomai skyrė Pajėgų apsaugos vienetą sudarytą iš 34 LK karių.

Šiuo metu Malyje dislokuotas 41 LK karys. 39 kariai dalyvauja JT operacijoje MINUSMA ir tai yra rekordinis Lietuvos karių skaičius JT operacijose nuo Lietuvos įsijungimo į JT vykdomas tarptautines operacijas pradžios. Dar du Lietuvos kariai tarnauja ES mokymo misijoje Malyje. R. Karoblis į Malį ir vyko aplankyti čia tarnaujančių Lietuvos karių.

MINUSMA yra JT taikos palaikymo ir stabilizavimo misija, pradėta 2013 metais siekiant padėti Malio valdžiai įgyvendinti politinius procesus, kovoti su saugumo iššūkiais, užtikrinti stabilumą, civilių gyventojų apsaugą. Joje šiandien dalyvauja daugiau kaip 13 tūkst. karių iš 53 valstybių.

EUTM karinė mokymo misija Malyje veikia taip pat nuo 2013 metų, jos tikslas – tobulinti Malio kariuomenės operacinius sugebėjimus ir veiklą, kad ji būtų pajėgi užtikrinti šalies teritorinį vientisumą ir atremti teroristinių grupuočių išpuolius šalies viduje. Misija Malio kariuomenei teikia mokymus ir patarimus dėl vadovavimo ir kontrolės, logistikos, personalo vadybos, taip pat tarptautinės humanitarinės teisės, civilių gyventojų apsaugos ir žmogaus teisių užtikrinimo. Ši misija taip pat prisideda prie nusiginklavimo, demobilizavimo ir reintegracijos procesų šalies viduje. Šiai misijai savo pajėgas skiria 26 šalys, o bendras dislokuotų karių skaičius – 570.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ALGIS

Patį Karoblį , pasitobulinimui į Malį , pusei metų .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS