Po sulaikymo Kipre į Vilnių atvykęs Rusijos žurnalistas prašo politinio prieglobsčio | KaunoDiena.lt

PO SULAIKYMO KIPRE Į VILNIŲ ATVYKĘS RUSIJOS ŽURNALISTAS PRAŠO POLITINIO PRIEGLOBSČIO

  • 0

Į Vilnių po sulaikymo Kipre trečiadienį atskridęs Rusijos opozicijos žurnalistas Andrejus Nekrasovas prašo Lietuvos suteikti jam politinį prieglobstį.

„Šiandien paprašiau politinio prieglobsčio ir tikiuosi, kad Lietuvos Vyriausybė, Migracijos tarnyba peržiūrės mano prašymą visiškai objektyviai, nes Rusijoje mane persekioja politiniais motyvais“, - žurnalistams Vilniaus oro uoste sakė A.Nekrasovas.

„Man iš tikrųjų gresia pavojus, jeigu grįžčiau į Rusiją“, - pridūrė jis.

A.Nekrasovą praėjusį mėnesį sulaikė Kipro policija, remdamasi Interpolo orderiu. Rusas netrukus pasiprašė politinio prieglobsčio.

Kipras nepatenkino Rusijos prašymo A.Nekrasovą išduoti Maskvai ir nusprendė grąžinti į Lietuvą, kuri yra išdavusi jam nacionalinę vizą. Kipras rėmėsi ES teisės nuostata, kad prašymą dėl prieglobsčio svarsto ta ES šalis, į kurią asmuo atvyksta pirmiausia.

Lietuvos policijos atstovė BNS patvirtino, kad A.Nekrasovas oficialiai ieškomas per Interpolo sistemą, tačiau pažymėjo, kad paieškos procedūros stabdomos, nagrinėjant prieglobsčio klausimą.

Atvykęs iš Kipro per Rygą, A.Nekrasovas Vilniaus oro uoste pasieniečių žinioje praleido ilgiau nei keturias valandas.

„Aš nemiegojau parą, labai nervinuosi. Man tai visiškai naujas gyvenimo etapas“, - teigė žurnalistas.

„Po mėnesio sulaikymo Kipre, po aštuonių dienų bado streiko aš netikiu, jog esu čia. Aš manau, kad tai stebuklas“, - kalbėjo A.Nekrasovas.

Rusijos pilietis pasakojo, kad Rusijoje jam iškelta baudžiamoji byla už turto prievartavimą. Pareiškimą dėl to padavė buvęs koncerno „Kalashnikov“ generalinis direktorius, šiuo metu Rusijos federalinės valstybės sienos infrastruktūros plėtros agentūros vadovas Konstantinas Busiginas. Koncerne, kuriam jis vadovavo, A.Nekrasovas su profesine sąjunga siekė pakelti minimalų darbo užmokestį.

„Tai asmeninių sąskaitų suvedinėjimo už mano veiklą profsąjungoje, kuri vyko 2013 metais, liudijimas“, - sakė A.Nekrasovas.

Jo teigimu, buvęs „Kalashnikov“ profsąjungos pirmininkas taip pat siekia politinio prieglobsčio Didžiojoje Britanijoje.

Žiniasklaidos laisve besirūpinanti organizacija „Reporteriai be sienų“ teigia, kad A.Nekrasovas yra persekiojamas, nes atskleidė korupciją Rusijos Udmurtijos respublikoje.

„Mes manome, kad jis yra persekiojamas dėl politinių motyvų“, - interviu telefonu BNS sakė organizacijos atstovas Johannas Bihras (Johanas Biras).

Jo teigimu, vietos gamyklos vadovas apkaltino A.Nekrasovą šantažu, kai jis žiniasklaidoje rašė apie įmonės darbuotojų protestus, o Federalinė saugumo tarnyba jį sulaikė ir bandė išgauti prisipažinimą.

Pasak J.Bihro, A.Nekrasovas iš pradžių buvo tik liudytojas, bet vėliau jam pateikti kaltinimai. Rusijoje žurnalistui gresia iki 15 metų nelaisvės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS