SADM nepritaria, kad būtų plečiama parama nepriklausomybės gynėjams | KaunoDiena.lt

SADM NEPRITARIA, KAD BŪTŲ PLEČIAMA PARAMA NEPRIKLAUSOMYBĖS GYNĖJAMS

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo nepritarti dviejų konservatorių projektui valstybės lėšomis laidoti nepriklausomybės gynėjus.

„(...) siūlymas skirti laidojimo išlaidų kompensacijas mirus nepriklausomybės gynėjams, neatsižvelgiant į jų patirtos žalos pobūdį ir dydį, neatitiktų valstybės paramos teikimo nepriklausomybės gynėjams principo“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Išvadą pasirašęs ministras teigia, kad nepriklausomybės gynėjams valstybės parama teikiama atsižvelgiant ne tik į patirtos žalos faktą, bet ir į jos pobūdį bei dydį, tai reiškia, kad parama teikiama labiausiai nukentėjusiesiems. Parama teikiama asmenims, kurie prarado sveikatą ir darbingumą. Tokie žmonės gauna valstybinę pensiją, turi transporto lengvatų.

Konservatoriai Gintarė Skaistė ir Sergejus Jovaiša parengė įstatymo pataisą, kad laidojimo išlaidų kompensacijos būtų skiriamos nepriklausomybės gynėjams, kurie 1991 metų sausio 11–13 dienomis ir po to vykdytos SSRS agresijos metu buvo sunkiai ar apysunkiai sužaloti, tačiau nebuvo pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais.

„Atitinkama padėka ir pagarba privalo būti užtikrinta visiems nepriklausomybės gynėjams, patyrusiems sunkius ar apysunkius kūno sužalojimus, nepriklausomai nuo to ar tie asmenys neteko darbingumo ar ne“, – teigia projekto autoriai.

SADM suskaičiavo, kad jų siūlomai normai įgyvendinti papildomai reikėtų apie 260 tūkst. eurų.

Dabar teisę į laidojimą išmoką – 40 bazinių socialinių išmokų dydžio sumą (1,5 tūkst. eurų) – turi nepriklausomybės gynėjai, pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais (iki 2005 metų liepos 1 dienos – invalidais) dėl 1991 metais sausio 11–13 dienomis ir po to vykdytos SSRS agresijos.

Dėl SADM parengtos išvados dar balsuos Vyriausybė.

1991-ųjų sausį sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS. Tuomet žuvo 14 ir buvo sužeista daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors sovietų kariams pavyko užimti Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

antanina

teisingai ,geriau už valstybes lesas garbingim tuos ,,partizanus didvyrius,, kurie diena tunodavo bunkeriuose ,o nakti eidavo ...................

...

GAL laidokim nemokamai, BET - TIK tuos kurie per mėnesį nusigaluos, kiti TE gyvena!

Kai vargstantis

ar ištiktas bėdos žmogus paprašo pagalbos soc sk.ar lengvatų tai kyla triukšmas kad pas mus viskas yra mokama,kad,,reik užsidirbt", kad jei neišgyveni,,reik per didelį butą parduot"ir eit į lūšna gyvent kur savo rankom viską ,,užsiauginsi ir turėsi".Ir t.t.O va visi valstybiniai begėdžiai tai nuolat gauna ir dar nori. Buvo rentos signatarams, prezidentams, jų našlėms, tremtiniaims ir kitai ,,blatnai" publikai atsidūrusiai tam tikru laiku reikiamoj vietoj ir,,neprametusiai"progos..Vėliau atsirado žydai norintys kompensacijų už turtą ir kitoki nuostolį per šimtmetį patirtą Lietuvoje, ,,diskriminuojamos"mažumos ir kitas biesas..Plėšiam, plėšiam..Dabar jau išlindo visoki gynėjai, jų giminės taikančios į savo naudą. Bent konkrečiai ištirkit kas iš tikrųjų gynė o kas paprasčiausiai dykaduoniavo ir šaudė savus. Praeities liudininkai taigi dar gyvi. Bet iš esmės TURĖKIT PAGALIAU SĄŽINĖS. Ar nesisapnuoja jums gerbiamieji ponai plėšiantieji, naktim verkiantys iš bado ir šalčio Lietuvos vaikai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS