Šalies teismuose masiškai trūksta darbuotojų: kai kurie uždirba vos 600 eurų | KaunoDiena.lt

ŠALIES TEISMUOSE MASIŠKAI TRŪKSTA DARBUOTOJŲ: KAI KURIE UŽDIRBA VOS 600 EURŲ

  • 14

Norinčiųjų dirbti teisėjų padėjėjais ar posėdžių sekretoriais nėra. Skelbiami konkursai šioms pareigomis užimti, tačiau jie neįvyksta, nes neatsiranda kandidatų. O be šių darbuotojų gali neįvykti ir teismo posėdžiai. Pagrindinė priežastis, kodėl žmonės nenori užimti minėtų pareigų – maži atlyginimai, kai kurie uždirba vos 600 eurų. Tiesa, teismuose yra ir gerų pokyčių – teisėjų atlyginimai kilo perpus, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotoja Egidija Tamošiūniene.

– Kaip vasara teisme? Darbo sumažėjo, dauguma atostogauja, ar visgi tas tempas išlieka?

– Ritmas toks pats. Tik atidedame dalį darbų ateičiai. Atidedami teismo posėdžiai, advokatai atostogauja.

– Ar pakanka darbuotojų? O gal teks didinti darbo krūvį kitiems?

– Nuo liepos 1 d. pakelti teisėjų atlyginimai. Turime teigiamus pasikeitimus dėl šio faktoriaus. Turime daugiau norinčių tapti teisėjais.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kuriuose sektoriuose trūksta darbuotojų?

– Turime teigiamą pokytį dėl teisėjų. Bet, deja, negalime pasakyti, kad kas nors būtų pasikeitę dėl teisėjo padėjėjų, teismo posėdžio sekretorių. Jų atlyginimai išliko nepakitę ir yra tikrai maži, atsižvelgiant, kokia atsakomybė jiems tenka. Būtent šios srities darbuotojų mums labiausiai trūksta. Apylinkių teismuose turime apie 80 laisvų darbo vietų teisėjo padėjėjams ir apie 65 laisvas darbo vietas teismo posėdžio sekretoriams.

– Nuolatos skelbiami konkursai, kuriuose jūsų išvardytų specialybių atstovai gali dalyvauti.

– Deja, bet neturime kandidatų. Teisėjo padėjėjo alga vidutiniškai siekia 900 eurų, teismo posėdžio sekretoriaus atlyginimas dar mažesnis. Rajonuose tai tampa rimta problema.

– Tai didesnis darbo krūvis tenka teisėjams? Ar gali neįvykti teismo posėdis, jei nėra sekretoriaus?

– Pavasarį buvo atvejų, kai teismo posėdis neįvyko būtent dėl to, kad nėra teismo posėdžio sekretoriaus. Kroatijoje teisėjų padėjėjai ir teismo posėdžio sekretoriai streikuoja jau tris savaites. Tai visiškai paralyžiuoja teismų darbą. Mes iš paskutiniųjų stengiamės spręsti tą problemą.

– Kiek padėjėjų vidutiniškai tenka teisėjui?

– Apylinkių teismuose kiekvienam teisėjui netenka po vieną teisėjo padėjėją.

– Ar keliami aukšti reikalavimai šioms specialybėms?

Sprendimas būtų pabandyti bent minimaliai pakelti algą.

– Aukštasis universitetinis teisinis išsilavinimas. Tai nemaži reikalavimai. Dabar nuleidome kartelę ir priimame žmones, neturinčių patirties.

– Koks būtų realus sprendimas šiai situacijai?

– Sprendimas būtų pabandyti bent minimaliai pakelti algą.

– Iš kokių resursų?

– Turėtų būti ieškoma papildomo finansavimo iš valstybės. Pati teismų sistema yra jau peržiūrėjusi viską, išnaudojusi visas galimybes.

– Be šių asmenų negalėtų vykti teismo posėdis?

– Deja, bet be teismo posėdžio sekretoriaus negalėtų vykti. Sekretorius fiksuoja posėdžio eigą, rašo protokolus.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Svarbu

Nieko keisto, nes suveltu įstatymų žmonės turi teismuose ieškoti teisybės. Be to teismai priima ieškinius netikrindami įrodymų. Todėl atsiranda daug bylų kuriose ieško to jo ne pametę. Tiesiog apkrauna teismus darbų ir už tai mokame visi mokesčių mokėtojai. Ir dar-, nukentėjusiam asmeniui teikiant ieškinį tenka tai daryti kelis kartus, nes be kyšio jos nejuda iš vietos, prisikabina net prie neesminių klaidų, o esmės taip ir nepamato. Moralinę žalą tenka dar atskirai teikti ieškinį. Vienos bylos, kurioje apima turtinę ir neturtinės žalos išieškojimą retas teisėjas sugeba iki galo perskaityti. Jeigu kiekvienas atliktų darbą sąžiningai be jokių kyšių teismuose darbuotojų būtų perviršis nes nebereikėtų tiek teisėjų, kai dėl blogai išnagrinėtų bylų jas tenka nagrinėti jų kolegoms.

teisėjai tapo bedarbiai, nes

nėra nusikaltėlių - žmonės santykius išsiaiškina tarpusavyje, be teismų; -ir pigiau ir greičiau.

Nustokit meluoti

Valytojos gauna teismosę virš 600€. Tai ir rašykit trūksta valytojų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS