Sanatorijoje Palangoje – sovietų vėlės | KaunoDiena.lt

SANATORIJOJE PALANGOJE – SOVIETŲ VĖLĖS

Vaikų sanatorijoje "Palangos gintaras" – vaizdai, primenantys gilų sovietmetį. Ant sukrypusių lovų – užtiesalai su Kremliaus atvaizdais, tualetuose – pelėsio dėmės, tačiau viešosios įstaigos vadovai gauna įspūdingas algas, viršijančias du tūkstančius eurų.

Ant pelėsio – silikonas

"Tai yra baisu. Čia susirgti, o ne pasveikti galima. Nusikėlėme į 1970-uosius. Kambariuose ne tik inventorius, remonto nematęs, sienos apipelijusios, stalai, kėdės, lovos – aplūžę. Tačiau pikčiausia, kad silpnesnius nervus turintiems tėvams iš karto pasiūlomos geresnės vaikų gyvenimo sąlygos, bet, žinoma, tik už pinigus", – šiurpo į sanatoriją atvykę tėvai.

Labiausiai tėvus papiktino vaikų sanatorijos kambarių tualetai.

"Nė vieno blogo žodžio nepasakytume apie čia dirbančias slauges ar kitą personalą. Ypatingai šilti ir geri žmonės. Puikus maistas. Net ir tie patys baisūs tualetai švariai išvalyti. Tik labai jau baisios gyvenimo sąlygos. Vonioje ant pelėsio radome storokai pateptą silikono sluoksnį, lyg mėginta paslėpti viską. Bet tai juk yra pelėsis, jis pavojingas sveikatai. O čia dar vaikai gydomi. Vonioje veidrodis nuskilęs, į jo kraštus lengva susižeisti, lentynėlių nėra, likę tik aštrūs strypai", – pastabomis dalijosi tėvai.

Sveikatinimas – už pinigus

Vos tik atvykę į sanatoriją, tėvai buvo supažindinti su čia galiojančia paslaugų tvarka. Tie, kurie savo atžalas atgabeno su gydytojo ir ligoninės išrašytu siuntimu, lyg ir turėtų pretenduoti į nemokamą sveikatinimą.

"Tačiau, norėdami gyventi švariau, turime mokėti. Mokamuose numeriuose para kainuoja 4 eurus žmogui, plius dar gali būti pastatoma sulankstoma lova, nes kambariuose yra tik po dvi lovas. Tai kainuoja 6 eurus per parą. Suremontuotą kambarį gausi už 10 eurų", – pasakojo tėvai.

Tačiau jie apskaičiavo, kad, atrodytų, nedidelis 10 eurų mokestis, per 10 dienų sudaro visus 100 eurų.

Koks čia nemokamas gydymas? Kam tas siuntimas, jei vis tiek esi priverstas mokėti?

"Koks čia nemokamas gydymas? Kam tas siuntimas, jei vis tiek esi priverstas mokėti? O jei tėvai augina neįgalų vaiką? O jei kelias atžalas turi? Sanatorija yra būtina gydant. Bet ir čia lupa pinigus", – stebėjosi tėvai.

Žvilgtelėję į mokamą sanatorijos kambarį, jie didelio skirtumo tarp nemokamo ir mokamo nepamatė, pasiliko pigesniajame.

"Nustebino pats mokamų kambarių atsiradimo faktas. Mūsų akimis, jei tai ir yra teisėta, tai tikrai nėra moralu. Suprastume, jei būtų siūlomos mokamos sveikatinimo paslaugos, kažkas papildomo, ko nesuteikia Ligonių kasos. O čia pelnomasi iš kambarių, kurie ir taip turi būti nemokami", – nuomonę reiškė tėvai.

Sovietų žvaigždė netrikdo

Sanatorijos "Palangos gintaras" direktorius Kęstutis Speičys nemato nieko blogo nei dėl sanitarinių sąlygų jo įstaigoje, nei dėl sovietinės atributikos kambariuose.

Aš nieko apie tai nežinau. Ką padarysi. Nubauskite.

"O, fain! Tai labai smagu, kad kažkas pastebi tokius dalykus. Aš nieko apie tai nežinau. Ką padarysi. Nubauskite. Kokius turime, tokius ir naudojame. Tiek ir metų užtiesalams, kiek ir atributikai, bet jie nesusidėvėję, todėl ir neišmesti. Mes ir traktorių turime "Belarus", kuris vis dar važiuoja", – mėgino juokauti direktorius.

Paklaustas, kaip pakomentuotų kitas tėvų pažertas pastabas dėl kambarių kokybės, K.Speičys atšovė, kad remontui pinigų niekas neduoda.

"Mes nuolat atnaujiname inventorių, bet tai darome tik tiek, kiek turime pinigų. Negaliu atsakyti, kokia tai suma", – mykė direktorius.

Vaikų sanatorijos vadovas aiškino, kad papildomų lėšų gauna tik pastato ir kambarių, sanitarinių mazgų remontui.

Bet jis čia daromas taip lėtai, kad tik dabar pabaigtas vienas iš 2003 m. pradėto remonto etapas.

Tam iš biudžeto viešajai įstaigai buvo skirta apie 5 mln. litų, o tai yra apie pusantro milijono eurų.

"Buvo renovuoti du korpusai. Bet baldams niekas nieko nėra davęs. Turime užsidirbti pinigus, kad naujus nupirktume. Mes negauname finansavimo, kaip kiti galvoja. Mūsų pajamos – Ligonių kasų mokami pinigai už kiekvieną gydytis atvykstantį vaiką", – aiškino K.Speičys.

Uždarbis – 200 tūkst. eurų

Naujai suremontuotuose dviejuose korpusuose jau yra pusantro šimto sutvarkytų kambarių, tačiau atvykstančių tėvų vaikams vis tiek siūlomi apleisti kambariai, o į geresnius įleidžiama tik susimokėjus.

Viešoji įstaiga iš tėvų, norinčių sergantiems vaikams padoresnių sąlygų, per metus uždirba 200 tūkst. eurų.

"Jokių papildomų paslaugų nesiūlome, tik geresnės kokybės apgyvendinimą", – neslėpė K.Speičys.

Jis vis skundėsi, kad įstaigai sunku numatyti metinį biudžetą, nes nėra aišku, kiek vaikų atvyks gydytis.

"Čia kažkas nori skandalą padaryti. Dėl sanitarinių sąlygų niekas niekada mums neturėjo priekaištų. Taip, ten nėra gražu, bet ten yra švaru. Tėvai mus čia šmeižia", – aiškino įstaigos vadovas.

Įvedė paslaugų gradaciją

Sanatorija suskirstyta į savotiškus tris lygius – žemiausios klasės, neremontuotus kambarius gauna gydytojų siuntimu atvykę vaikai su tėvais.

Šiek tiek pinigų turintiems siūlomi geresnės kokybės miegamieji, o turintys iki valiai lėšų gali gauti kambarius su mini virtuvėlėmis. Ir viskas teisėta – vadovaujamasi Sveikatos ministro patvirtintais mokamų paslaugų aprašais.

Geresnės kokybės kambariuose vieno asmens nakvynė vasarą kainuoja tris eurus, žiemą – du.

Pagerintos kokybės kambariuose, kur yra nupirkta mini virtuvėlė, veikia šaldytuvas, vasarą galima nakvoti už 8, o žiemą – už 5 eurus. Bet šios kainos galios tik turintiesiems siuntimus.

"Vaikai iki 8 metų atvyksta su lydinčiu asmeniu. Jei atvažiuoja lydintis asmuo be siuntimo, tai reiškia, kad tėvai kartais atlydi ir vyresnius nei 8 metų vaikus, tada jie jau moka kitą kainą. Prastuose kambariuose, kurių nuotraukas turite, para kainuoja nuo 8 eurų. Pagerintuose kambariuose para asmeniui kainuoja 18 eurų", – kainas vardijo K.Speičys.

Su siuntimu geresnės kokybės kambariuose tėvai gali apsigyventi vasarą už 15 eurų už parą.

Įsijautęs į pasakojimą apie kainų pasiutpolkę, K.Speičys nejučia tarsteli, kad iš 400 šios įstaigos kambarių, visi jie būna užimti tik vasarą.

"Žiemą jie faktiškai visi tušti stovi", – leptelėjo direktorius.

Paklausus, kodėl net rudenį atvykstantieji yra paskiriami į nesuremontuotus kambarius, jei yra laisvų suremontuotų, K.Speičys tik gūžtelėjo pečiais: "Tokia nustatyta tvarka dėl kainų."

Šiuo metu įstaigoje vieši apie 140 vaikų ir apie 100 mamų.

"Sausį tebūna apie 50–60 vaikų", – patvirtino įstaigos vadovas.

Tačiau tai nereiškia, kad žiemą ligoniams bus pasiūlytos geresnės gyvenimo sąlygos.

Vadovams – nemaža alga

Aiškinantis toliau šios įstaigos paslaugų kainas ir pajamas, paaiškėjo naujų faktų.

Nors įstaigos vadovybė sielojasi dėl centrinės valdžios abejingumo sanatorijai, atlyginimus sau vis dėlto išsimoka itin solidžius.

Visus metus, net ir tuomet, kai įstaigoje lankosi vos pusšimtis vaikų, algos mokamos beveik 200 žmonių.

Pats įstaigos vadovas K.Speičys gauna per 2 tūkst. eurų atlyginimą į rankas.

Ir tai jis per mažas, palyginti su tuo, ką yra nustačiusi ministerija. Aš galėčiau gauti 2,2 tūkst. eurų.

"Ir tai jis per mažas, palyginti su tuo, ką yra nustačiusi ministerija. Aš galėčiau gauti 2,2 tūkst. eurų. Tiek gaudavau iki birželio 1-osios. Baigėme finansinius metus "su minusu", tad man sumažino 30 proc. priedą", – guodėsi K.Speičys.

Panašias algas gauna ir trys šios įstaigos administracijos darbuotojos – buhalterė, direktoriaus pavaduotoja ir vyriausioji slaugos administratorė.

"Pavaduotoja, neatskaičius mokesčių, gauna 2,3 tūkst. eurų algą. Panašiai ir buhalterė", – tikino K.Speičys.

Šios įstaigos pajamos per metus sudaro apie 3 mln. eurų. Apie 80 proc. ar net daugiau šios sumos išleidžiama darbo užmokesčiui.

"Jei mes neuždirbtume iš papildomų paslaugų, kurias kiti vadina pasipinigavimu, seniai būtume bankrutavę. Pernai metus baigėme su 200 tūkst. eurų neigiamu balansu", – aiškino K.Speičys.

Sanatorijos direktorius dūsavo, kad taip nutiko dėl minimalios algos padidinimo, įstaigos darbo užmokesčio fondas išaugo 260-ia tūkst. eurų.

Stulbina etatų skaičius

K.Speičys vardijo, kad įstaigoje dirba tik 8 gydytojai, o štai slaugytojų čia dirba per 60. Aplinką gražina 6 kiemsargiai.

"Jie tvarko 6 hektarų plotą", – pabrėžė direktorius.

Įstaigos tinklalapyje po grafa "kitas personalas" įamžintas skaičius "139". Tiek įstaigoje yra etatų.

"Mums reikia ir sekretorės, ir personalo vadybininko, ir vaikų užimtumu besirūpinančiųjų, kurių yra 8. Dar reikia registratūros. Yra ir buhalterija su keturiais žmonėmis. Vien valgykloje dirba 17 virėjų ir 13 valgyklos darbuotojų. O kas vaikams paduos maistą?" – vardijo direktorius.

Sanatorijoje dirba keturi ūkio darbininkai, kurie ir tepa silikoną voniose.

"Vien valytojų – 25. O dar slaugytojos, kurių yra 53. O dar fizioterapijos slaugytojos, kurių 15. Nemanau, kad per daug personalo. Nuo šiandien dar vieną etatą įsteigiame – infekcijų kontrolės specialisto. Galėtų būti dar daugiau, pavyzdžiui, viešųjų pirkimų specialistų, kurių tokiose įstaigose būna ne po vieną, o visa tarnyba", – norais dalijosi sanatorijos direktorius.

Jei šios sveikatinimo įstaigos vadovams atseikėjamas solidus atlyginimas, visi kiti darbuotojai gauna lietuviškus.

Slaugytoja gali tikėtis 520 eurų už etatą, o uždirbs daugiau tik dirbdama papildomu etatu. Valytojos, užimtumo organizatorės, virėjos, neatskaičius mokesčių, gauna 400 eurų.

Netikėtas patikrinimas

Pasklidus viešai žiniai apie tėvų nusiskundimus šia sanatorija, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento specialistai nuvyko neplanuoto patikrinimo. Tikinama, kad tėvų nuotraukomis užfiksuoti faktai pasitvirtino.

"Iš tiesų, dalis kambarių suremontuoti, dalis – ne. Tikrinta, kaip laikomasi sveikatos priežiūros įstaigoms nustatytų higienos normų. Paprastai tariant, sienos turi būti lygios, o santechnikos įrenginiai turi veikti. Kai bus užbaigtas rašyti patikrinimo aktas, bus duotas nurodymas pašalinti trūkumus. Jei bus atsakingas asmuo, jis gali būti traukiamas atsakomybėn pagal Administracinių nusižengimų kodeksą", – tvarką aiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos Saugos kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Karalienė.

GALERIJA

  • Sanatorijoje Palangoje – sovietų vėlės
  • Sanatorijoje Palangoje – sovietų vėlės
  • Sanatorijoje Palangoje – sovietų vėlės
  • Sanatorijoje Palangoje – sovietų vėlės
  • Sanatorijoje Palangoje – sovietų vėlės
  • Sanatorijoje Palangoje – sovietų vėlės
"Klaipėdos" skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Klaudija

Buvom sanatorijoj jau 7kartus.gyvenom ir renovuotam ir nerenovuotam.pagerinti kambariai neturi svaros kaip ir paprasti kambariai.suprast reik ir valytojos jos turi per mazai laiko, kad viska nusveist.reiketu mamom suprast kad ne i 5* viezbuti atvaziuojat.loja tos kuriom reikia poilsio, o ne proceduru, ne rimto gydymo vaikams.o proceduros ten tikrai superines(esam pravazeve visas sanatorijas), personalas paslaugus.mamytes nejau sunku paimt kempinele su valikliu i rankas ir nusivalyt kas jum netinka, pasiklot kilimuka vonioje, pasidekit servetele ant stalo ir bus jaukiau.norit auksto lygio nuomokit liukso kambarius.

Nustebusi

Jau savaitė laiko kaip esame sanatorijoje ir kolkas jokių nusiskundimų neturime,gyvename antrame korpuse,kambarys geras,procedūromis irgi esame patenkinti.

Taigi,

Iseitis is tokiu problemu yra. Butina privatizuoti visas valdiskas gyd. istaigas ir tuomet visi uz visas paslaugas mokes vienodai. Bus jums ir High-tech interjeras, ir kava pavaisins, o kol lauksite priemimo pas gyd. - laukiamajame per TV filma paziuresit.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS