Kai kurios mokyklos draudžia naudotis mobiliaisiais telefonais: ar tai pasiteisina? | KaunoDiena.lt

KAI KURIOS MOKYKLOS DRAUDŽIA NAUDOTIS MOBILIAISIAIS TELEFONAIS: AR TAI PASITEISINA?

  • 1

97 procentai vyresnių nei 12 metų vaikų turi savo asmeninius mobiliuosius. Jais moksleiviai nevengia naudotis ir per pamokas. Telefonų išsitraukti neleidžia tik kai kurios mokyklos ar pavieniai mokytojai. o Jungtinėje Karalystėje (JK) Vyriausybė rekomenduoja drausti mobiliuosius telefonus ne tik pamokų metu, bet ir visoje mokyklos teritorijoje.

Prieš pusmetį Šiauliuose per pamoką dėl telefono naudojimo mokytojas sudrausmino mokinį. Tačiau mokinys mokytojo neklausė, o supyko ir jį sumušė. Tiesa, po incidento mokyklos valdžia dėl telefono naudojimo per pamokas jokių taisyklių nepakeitė. To nereikalavo ir Švietimo skyrius, esą tą kartą konfliktas kilo ne dėl telefono, o dėl paties mokinio elgesio.

„Jokių papildomų pasiūlymų nesiūlėm, nes visos mokyklos jau turi pakankamai dokumentų pasirengusios, apsirašiusios. Ir mokinių elgesio, ir darbo tvarkos taisyklės. Tai dar vienas centralizuotai parengtas dokumentas nieko nepakeis“, – sakė Šiaulių savivaldybės Švietimo skyriaus atstovė Živilė Nakčiūnienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Nors Lietuvos mokyklose naudotis mobiliaisiais neuždrausta, savo taisykles įveda pačios mokyklos ar net pavienės mokytojos. Šiaulių „Romuvos“ gimnazijoje jau keletą metų galioja nauja tvarka dėl mobiliųjų įrenginių. Į pamoką atvykę mokiniai savo mobiliuosius telefonus palieka specialiose kišenėlėse. Toks metodas pasiteisino.

„Jeigu nėra pašalinių trukdžių, o dėmesys sukoncentruotas į lentą, tai yra galimybė būti pamokoje 45 minutes be jokio pašalinio dairymosi į šalis“, – kalbėjo lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Gitana Trinkaitė. 

„Vienu momentu atsirasdavo problema, jog kažkas paskambina, parašo žinutę. Net kartais klausdavom, ar tėveliai nežino grafiko, kada yra pamoka, kad jus trukdo pamokos metu. Tai tas trukdymas ir blaškymasis buvo“, – papildė matematikos mokytoja Edita Klimaitė.

JK valdžia rekomenduoja visiškai uždrausti mobiliuosius telefonus mokyklose. Anot švietimo departamento, telefono naudojimas blaško dėmesį ir trikdo pamoką. Taip pat tai gali išprovokuoti patyčias internete. 

„Žinome, kad jie labai blaško dėmesį. Mes suaugusieji negalime susikaupti naudodamiesi mobiliaisiais telefonais, o mažesnius vaikus jie trikdo dar labiau. Žinome, kad jie gali paveikti jų vystymąsi, socialinius įgūdžius“, – teigė JK švietimo sekretorė Gillian Keegan. 

Daugelis Anglijos mokyklų jau draudžia naudoti mobiliuosius telefonus. Vienos draudžia juos naudoti visą dieną, visoje mokyklos teritorijoje. Kitos – taiko švelnesnius apribojimus. Tėvai šiuos draudimus palaiko. 

„Jie ateina į mokyklą kažko išmokti, o ne būti prie telefono“, – kalbėjo vaiko tėvas. 

Anot mokytojų, mobilieji dažnai reikalingi ir pačiame ugdymo procese. Tad Anglijos vyriausybė dėl telefonų draudimo nusprendė kol kas apsiriboti tik rekomendacijomis. Pripažino, kad kartais telefonas pamokose reikalingas, pavyzdžiui, nuskaityti QR kodui.

Griežtų draudimų nežada imtis ir Lietuvos valdžia, esą taisykles priimti turi pačios mokyklos.

„Turėtume skatinti pačias bendruomenes priimti sprendimus mokykloje, kad pamokų metu telefonas nebūtų naudojamas, jeigu nėra reikalingas kaip ugdymo priemonė. Suprantam, kad išsivysto ta priklausomybė“, – tikino švietimo ministras Gintautas Jakštas.

Turėtume skatinti pačias bendruomenes priimti sprendimus mokykloje, kad pamokų metu telefonas nebūtų naudojamas, jeigu nėra reikalingas kaip ugdymo priemonė.

Ministras tikino, kad daugelyje Lietuvos mokyklų jau ir dabar taikomos savitos sistemos. 

„Dažnai matome klasės priekyje stendą, kur visi atėję į pamoką pasideda mobiliuosius telefonus. Tiesiog, kad neblaškytų, jeigu toje pamokoje jis nebus naudingas kaip ugdymo priemonė“, –  tęsė G. Jakštas.

Švietimo atstovai siūlo atsakomybę prisiimti ir patiems tėvams, kurie neretai rodo netinkamą pavyzdį.

„Jeigu vaikas matys, kad tėveliai, nuėję į spektaklį ar kino filmą, o gal vairuodami naudojasi mobiliuoju telefonu, tai vadinasi normalu juo naudotis ir pamokos metu“, – sakė G. Trinkaitė.

Mokinius drausminti griežčiau raginami ir mokytojai, pavyzdžiui, per atsiskaitymą, jei vaikas naudojasi telefonu, jo darbą vertinti neigiamai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Onė

Rezultatai bus matyti po gero pusmečio

SUSIJUSIOS NAUJIENOS