Seimas pavasarį svarstys GPM lengvatą ginklus perkantiems šauliams ir kariams savanoriams | KaunoDiena.lt

SEIMAS PAVASARĮ SVARSTYS GPM LENGVATĄ GINKLUS PERKANTIEMS ŠAULIAMS IR KARIAMS SAVANORIAMS

Seimas nutarė pavasarį svarstyti siūlymą šauliams ir kariams savanoriams numatyti galimybę susigrąžinti gyventojo pajamų mokesčio (GPM) dalį už išlaidas, patirtas įsigyjant šaulio ar kario savanorio tarnybai B ir C kategorijų ginklus ir jų šaudmenis.

Seimas, pritaręs projektui po pateikimo, nutarė jį svarstyti pavasario sesijoje. Įstatymo  pataisas pateikimo stadijoje palaikė 34 Seimo nariai, prieš buvo 8, susilaikė 19. Parlamentarai pritarė Finansų ministrės Gintarės Skaistės pasiūlymui paprašyti Vyriausybės išvados šiuo klausimu.

Projektą pristatęs A. Veryga akcentavo Lietuvos šaulių sąjungos ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų indėlį į šalies nacionalinio saugumo užtikrinimą, siūlė atsižvelgti  į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir kintančius nacionalinio saugumo užtikrinimo poreikius.

Atsakydamas į kolegų klausimus, jis nesiėmė prognozuoti, kiek konkrečiai pasiūlytas reguliavimas pareikalautų lėšų, nes nežinoma, kiek gyventojų naudotųsi tokia lengvata.

„Sunku įsivaizduoti apskritai, kiek žmonių naudotųsi tokia lengvata. Tikrai manau, kad tai nebūtų didelė žmonių grupė, nes tai nėra pigus pirkinys“, – mano A. Veryga.

Jis informavo, kad įregistravo Akcizų įstatymo pataisas, siūlančias padidinti alkoholio ir tabako produktų akcizo mokesčio tarifus nuo 1 iki 1,5 proc.

„Tai sugeneruotų apie 8 mln. eurų. Tikiuosi, kad to užtektų, kad padengti tą GPM lengvatą“, – sakė A. Veryga.

Beje, jam nepavyko įtikinti Šaulių sąjungai priklausančios ministrės Gintarės Skaistės, kuri turi kitą nuomonę.

„Man atrodo, kad krašto apsaugai šiandien labai trūksta pinigų. Kviesčiau nepritarti šiam pasiūlymui, o visiems prisidėti prie valstybės biudžeto surinkimo, kad būtų galima adekvačiai finansuoti  krašto apsaugą. (...) Ar tie žmonės, kurie šiandien  perkasi ginklus, perkasi tam, kad gautų lengvatą iš valstybės, kad galėtų susigrąžinti dalį GPM? Nemanau‘‘, – sakė G. Skaistė.

GPM įstatymo pataisomis siūloma nustatyti, kad iš pajamų gali būti atimamos per mokestinį laikotarpį patirtos nuolatinio Lietuvos gyventojo išlaidos už šaulio, kario savanorio ar kito aktyviojo rezervo kario tarnybai A, B ir C kategorijų ginklų ir jiems skirtų šaudmenų, ginklų dalių ir priedėlių įsigijimą bei ginklų modernizavimą.

Tokias nuostatas taip pat siūloma taikyti už saugos priemonių (neperšaunamų liemenių, šalmų), radijo ryšio priemonių, stebėjimo priemonių (žiūronų, naktinio matymo, termovizinių prietaisų), skraidančių stebėjimo ir žvalgybos prietaisų tai yra bepiločių orlaivių (dronų) įsigijimą.

GPM lengvatą siūloma taikyti Lietuvos šaulių sąjungos nariams, kariams savanoriams ar kito aktyviojo rezervo kariams, kurie atitinka ginklų, šaudmenų įsigijimo ir turėjimo reikalavimus.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Onė

Na va po biskį išlįs tie gąsdinimo tikslai

Kosmaras

Raketas ir dronus reikia pirkti, o ne sautuvus...

Siaip

jau,tai perkasntiems ginklus,psichiatro reikia,o ne lengvatu!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS