Seimas spręs, ar įpareigoti gyventojus jungtis prie vandens ir nuotekų tinklų | KaunoDiena.lt

SEIMAS SPRĘS, AR ĮPAREIGOTI GYVENTOJUS JUNGTIS PRIE VANDENS IR NUOTEKŲ TINKLŲ

Seimas ketvirtadienį spręs, ar įpareigoti dalį šalies gyventojų jungtis prie kaimynystėje esančių vandens ir nuotekų tinklų

Nepasiturintiems gyventojams išlaidos būtų kompensuojamos, kitiems už prisijungimą tektų susimokėti patiems. 

Asmenys, iki 2030 metų neprisijungę prie viešojo nuotekų tvarkytojo, iš pradžių būtų įspėjami, o paskui jiems grėstų baudos nuo 70 iki 100 eurų.

Privalomo jungimosi prie vandens tiekėjo nebus.

Naujovė paliestų tik tuos gyventojus, kurie individualiai išgauna geriamąjį vandenį ar patys tvarkosi nuotekas, o taip pat gyvena ne kaimuose, o tik miestuose ir mieteliuose, kuriuose yra ne mažiau kaip 2 tūkst. gyventojų.

Dabar Lietuvoje tokių gyvenviečių yra 75, o kitais metais dėl emigracijos, skaičiuojama, liks 66.  

Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo pataisomis siūloma leisti gyventojams tvarkyti savo nuotekas trimis būdais: be išlygų jungiantis prie suformuotos centralizuotos infrastruktūros, arba naudojant individualius valymo įrenginius, arba deklaruojant, kad savo lauko tualetus nuolat valo ir pateikiant tai įrodančius dokumentus.

Pokyčiai laukia ir šulinių savininkų. Prie vandentiekio bus galima jungtis tiems, šalia kurių namų nutiestos geriamojo vandens trasos.

Teikiamas įstatymo pataisas Seimas nori priimti kuo skubiau, nes Europos Komisija netrukus gali pradėti pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą. Pirmą įspėjimą dėl laiku neperkeliamos Europos Sąjungos teisės Lietuva gavo dar 2017 metų vasario viduryje. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ĮPAREIGOTI???

Tos „širdelės” ne naujos statybos namuose, o senutėse palaikėse trobelėse, kurių net ir rimtesniam remontui iš savo pensijų žmonės pinigo neturi! GAL PIRMA IŠSPRĘSKITE SĄŽININGO DYDŽIO PENSIJŲ KLAUSIMĄ, o tada galvokime, kam priversime žmones jas išleisti? Kalbama apie jų griovimą TIK TEN, KUR YRA CENTRALIZUOTA KANALIZACIJA. Taigi, veskite kanalizaciją per visas gatves, o tada pagal VMI duomenis bei realią šeimos padėtį žiūrėkite, ji pajėgi FINANSIŠKAI susimokėti už prisijungimą nuo namų iki gatvės, ar ne. Tokiu atveju teks socrūpybai už jį sumokėti (ne kompensuoti, o pačiai iš karto apmokėti visas sąskaitas!). Reikia ir tai turėti galvoje, kad per ankštame ar vos besilaikančiame būste, kur gyvena žmogus, gali nebūti jokios galimybės įrengti tualeto patalpą. Tokiu atveju tektų statyti atitinkamą būdelę lauke, o žmogus finansiškai neįgalus sumokėti už atskiros būdelės įrengimą lauke.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS