Seimas svarsto, kaip minėti žydų metus, F. Kukliansky gūžčioja pečiais | KaunoDiena.lt

SEIMAS SVARSTO, KAIP MINĖTI ŽYDŲ METUS, F. KUKLIANSKY GŪŽČIOJA PEČIAIS

Seimui ruošiantis svarstyti, kaip minėti žydų metus, Lietuvos žydų bendruomenės (LŽB) pirmininkė Faina Kukliansky stebisi, kodėl su ja iniciatyva nebuvo aptarta.

Antradienį Seime turėjo būti svarstomas pernai spalį registruotas projektas 2019-uosius skelbti Lietuvos žydų metais. Tačiau projekto autoriai iniciatyvą atnaujino ir pasiūlė 2020-uosius skelbti Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų metais.

F. Kukliansky piktinasi, kad dėl abiejų siūlymų su ja nebuvo kalbėta.

„Vakar jūs man pranešėte vieną naujieną, šiandien jūs man pranešėt kitą naujieną. Bet tai jūs pranešat, o ne projekto kūrėjai. Jie su  mumis nekalba, nežinau dėl kokių priežasčių“, – antradienį BNS sakė F. Kukliansky.

Pasak vieno iš projekto autorių konservatoriaus Manto Adomėno, iniciatyva buvo apsvarstyta su Vilniaus žydų bendruomene, kuriai vadovauja Simonas Gurevičius. Anot jo, bandyta susisiekti ir su LŽB pirmininke, tačiau nepavyko.

„Apsitarėme su Vilniaus žydų bendruomene, buvo atkreiptas dėmesys, kad 2020 metais sukanka 300 metų Vilniaus Gaonui ir tai bus švenčiama bet kokiu atveju“, – sakė M. Adomėnas.

Abi žydų bendruomenės tarpusavy nesutaria ir bylinėjasi teismuose.

Pernai gegužę Vilniaus žydų bendruomenės pirmininku išrinktas Simonas Gurevičius siekė, kad neteisėtais būtų pripažinti tą patį mėnesį vykę Lietuvos žydų bendruomenės vadovo rinkimai, kurių metu Faina Kukliansky buvo perrinkta antrai ketverių metų kadencijai.

Savo ruožtu F.Kukliansky protestavo prieš S.Gurevičiaus išrinkimą Vilniaus žydų atstovu.

Pernai gruodį Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad F. Kukliansky buvo perrinkta neteisėtai, nes rinkimų išvakarėse nepagrįstai apribotas jai oponuojančiai Vilniaus žydų bendruomenei tenkantis balsų skaičius. F. Kukliansky sprendimą apskundė.

Kaip sakė M. Adomėnas, Vilniaus Gaono ir žydų metų paskelbimas yra labai svarbus, tai padėtų tinkamai įamžinti Lietuvos žydų atminimą.

„Lietuvos ir žydų bendruomenės santykius svarstyti yra nepaprastai svarbu, vis dar pasigirstančios sąmokslo teorijos ir kaltinimai lietuviams įrodo, kad tas klausimas nėra iki galo išspręstas, tie metai būtų galimybė iš naujo pažvelgti  į Lietuvos žydų, kaip Lietuvos piliečių likimą ir tinkamai įamžinti jų atminimą“, – sakė M. Adomėnas.

Anot F. Kukliansky, lakoniškame įstatymo projekte neatsispindi nieko, ko valstybėje neturėtų vykti kiekvienais metais.

„Man atrodo, kad numatyti punktai (projekte – BNS) yra savaime suprantami, todėl nereikia skelbti žydų metų Lietuvoje,

kad būtų įgyvendinta normalios valstybės veikla. Apie Holokaustą nereikia kalbėti vien tik žydų metais“, – mintimis dalijosi F. Kukliansky.

S. Gurevičius sako, kad iniciatyva – puiki proga judėti viena linkme.

„Didžiuojuosi ir tuo, kad mintis paskelbti tokius metus kilo net ne žydų bendruomenei, o visuomenės veikėjams. Mes prisidėsime ir dirbsime kartu. Džiaugiamės, jog žydų kultūra ir istorija nebebus tik mūsų tautos, o taps ir visos valstybės bei jos žmonių paveldas, dabartis, o tuomet ir ateitis.“, –  BNS sakė S. Gurevičius.

Nutarimo projekte dėl Vilniaus Gaono ir  Lietuvos Žydų metų paskelbimo pažymima, kad Lietuvoje būtina įtvirtinti nedviprasmišką visuomenės ir valstybės santykį su Holokausto tragedija, kartu akcentuojama, kad Lietuvos žydų bendruomenė Lietuvai suteikė daug iškilių asmenybių, o Lietuvos žydai yra „neatskiriama mūsų visuomenės dalis dar nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų“.

Pagal projektą, būtų sudaroma Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų metų minėjimo komisija, 2020 metų biudžete numatytos lėšos metų renginiams paminėti.

Diskusijos Holokausto tema viešojoje erdvėje suintensyvėjo rašytojai, viešųjų ryšių specialistei Rūtai Vanagaitei remiantis KGB dokumentais pareiškus, esą vienas iš partizanų vadų Adolfas Ramanauskas - Vanagas „nėra joks didvyris“. Jos partneris nacių medžiotoju prisistatantis Efraimas Zuroffas savo ruožtu teigė, kad jis galėjo būti susijęs su Holokaustu.

Lietuvos istorikų teigimu, viešai prieinamos medikų pažymos neleidžia abejoti, jog A. Ramanauskas - Vanagas buvo žiauriai kankintas sovietų pareigūnų, ir nėra jokių duomenų, kad jis būtų prisidėjęs prie Holokausto.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Rašytojo Solženycino (Nobelio premija) duomenys.

Кремлевские евреи (жиды) убили 60 миллионов русских(Солженицын. Нобелевская премия).

ZINGERIS IR MANTAS

Karjera darom pigiais ir kvailais metu pavadinimais.Adomeno karjera yra pigi..

Ka

Ka zino lietuvos zydas ta zino ir izrailis ka zino izrailis ta zino ir putinas Aisku putinas uz paslaptis susimoka
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS