Seimo komitetas pritarė pensijų reformai | KaunoDiena.lt

SEIMO KOMITETAS PRITARĖ PENSIJŲ REFORMAI

  • 4

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) penktadienį pritarė  pensijų kaupimo reformai. Jei Seimas pritars komiteto pasiūlymams, dirbantieji į pensijų kaupimą nebus įtraukiami automatiškai. Jiems pirmiausia bus pranešta apie numatomą įtraukimą, tačiau žmonės galės atsisakyti.

Už Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimus balsavo 8 pagrindinio komiteto nariai, prieš buvo 3, vienas susilaikė.

Trečiadienį SRDK buvo atidėjęs sprendimą dėl automatinio pensijų sistemos dalyvių įtraukimo į antros pakopos pensijų fondus. Penktadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pasiūlė išbraukti  žodį „automatiškai“. Kai kuriems Seimo nariams argumentuojant, kad siūlymo esmė iš esmės nepasikeitė, viceministrė Eglė Radišauskienė teigė, kad gyventojams atsiras daugiau pasirinkimo laisvės.

„Atsisakyta automatinio kaip tokio įtraukimo, paliekamas dalyvių įtraukimas. Nustatoma, kad dalyviai įtraukiami ir tinkamai informuojami. Visas akcentas į pranešimą. Pirmiausia pranešimas, kad žmogus bus įtraukiamas į kaupimo sistemą – ne į fondus, o į sistemą. Antra, jam bus pasakyta, kad jis gali atsisakyti dalyvauti ir gali savarankiškai nuspręsti, ar dalyvauti kaupime. Kitas dalykas, nurodomas konkretus fondas, kuris jam parengtas (...). Ir pasakoma, kad jeigu jis valios neišreiškia, tai bus laikoma sutartimi“, – posėdyje kalbėjo E. Radišauskienė.

Opozicinių konservatorių atstovas komitete Rimantas Jonas Dagys piktinosi, kad pensijų reforma parengta nekokybiškai, pasak jo, pokyčiai neigiamai paveiks tiek „Sodrą“, tiek ir antrosios pakopos fondus.

„Sujaukiame pensijų fondus. Niekada nebuvau jų priešininkas, bet tokių komplikuotų fondų palaikyti ateityje negaliu. Tokia sistema, kurioje negalėsiu agituoti nė vieno žmogaus joje dalyvauti (...) Tokio nekokybiško priėmimo nesu matęs, žaidžiame žmonių likimais“, – posėdyje kalbėjo R. J. Dagys.

Komitetas balsavo už pensijų anuitetų platinimo perdavimą išimtinai „Sodrai“. Šiuo metu pensijų anuitetus platina gyvybės draudimo bendrovės.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis po balsavimo teigė, kad dviem komitetams iš esmės palaikius reformą, daugiau vilčių, kad Seimas ją taip pat palaikys.

„Čia yra daugiau vilčių, jeigu abu komitetai pritarė“, – BNS sakė L. Kukuraitis.

Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) jau pritarė didžiajai daliai Vyriausybės pensijų kaupimo reformos pasiūlymų, tačiau sprendimus dėl pensijų anuitetų pasiūlė atidėti rudeniui.

Vyriausybės pensijų kaupimo pertvarkos planas numato, kad kitąmet „Sodros“ pervedimai į antros pakopos fondus bus nutraukti, tačiau po 1 procentinį punktą sumažinus „Sodros“ įmoką ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą, gyventojams bus sudaryta galimybė šias lėšas skirti privačiam pensijų kaupimui.

Todėl kaupiantieji pagal schemą „2+2+2“ pasikeitimų nepajus – jiems valstybės skatinamoji įmoka toliau sudarys 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio, o jie patys prisidės 4 proc. nuo atlyginimo (4+2 schema). Tiems, kurie pensijų fonduose šiuo metu kaupia tik 2 proc. „Sodros“ pervedamą įmoką arba iš viso nedalyvauja kaupime, numatomas penkerių metų terminas 4+2 schemos įmokoms pasiekti, tačiau jie turėtų ir galimybę iš karto pradėti kaupti maksimaliai.

Pensijų reforma vyks, kartu sujungiant darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas. Kadangi po reformos atlyginimo dydis iš esmės bus lygus darbo vietos kainai, bus perskaičiuota ir pensijų kaupimo formulė – ji būtų 3 proc. darbuotojo įmoka ir 1,5 proc. valstybės skatinamoji įmoka.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

pensininke

kam skustis maza pensija, reikejo stoti i partija, eiti i seima arba dirbti partorgu, ir i auksciausius postus... O be to taip beprotiskai didinant kainas, visos pensijos pateks per prekyba oligarchams.

Kauniete

As, asmeniskai, dirbau sunku fizini Kenksmingomis salygomis nemazai metu darba, buvo zadeta uz kenksminguma prie pensijos mokes prieda, viska nubrauke, net ir tuos metus kada uzdirbdavau po 400 rubliu neuzskaite, o Sodrai mokescius tai mokejau ir nemazus...kuriam parazitui sakyti aciu, jeigu uz 37 m. pensijos gaunu tik 238 €. Geda ir numirt tokioj Lietuvoj. Slove vagims!!!

Vladas-t0 pensininke

Daugelis skundžiasi,kurie ankščiau turguose sėdėjo,o knygelė buvo,,ant" minimo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS