Seimo sprendimai pribaigs provincijas? | KaunoDiena.lt

SEIMO SPRENDIMAI PRIBAIGS PROVINCIJAS?

Į kovą su alkoholizmu pakilę parlamentarai šalies provincijoms veikiausiai pridarys daugiau žalos nei naudos. Įsigaliojus įstatymų pakeitimams, dalis miestelių ir kaimų gali netekti vienintelių parduotuvių, kuriose vietos žmonės ne tik perka produktus, bet ir sumoka komunalinius bei kitus mokesčius, įsigyja mobiliojo telefono mokėjimo korteles, apsidraudžia automobilius ar išgrynina pinigus iš sąskaitos.

"Labai poniškai gyvename"

Laukžemės bažnytkaimis yra už 6 kilometrų nuo Darbėnų, Kretingos rajono pakraštyje. Kadaise šią gyvenvietę išgarsino kontroversiškasis prelatas Konstantinas Olšauskas, kurio klestėjimo epochą čia dar mena buvusio jo dvaro pamatų liekanos.

Šiandien Laukžemė idealiai sutvarkyta, tik žmonių mažoka, jų beliko vos keli šimtai. O nepriklausomybės pradžioje gyveno apie 700, vien pusė tūkstančio jų turėjo balso teisę, bent taip liudija laukžemiškė, buvusi dabar jau uždaryto pašto viršininkė Salomėja, kuri vadovavo 5 laiškininkams.

Moterį sutikome vienintelėje kaimo parduotuvėje, kurioje galima įsigyti visko – nuo vaikiškų knygelių iki augalų sėklų.

"Vienu metu Laukžemėje buvo net trys parduotuvės. Bet, ko paklausi, to negausi. O dabar šioje vienintelėje visko yra, ne tik maisto, bet ir – pramoninių prekių. Dabar mes jau labai poniškai gyvename. Jeigu čia parduotuvę uždarytų, reikėtų man 6 km važiuoti dviračiu iki Darbėnų. Labai tikimės, kad neuždarys šios krautuvės", – vylėsi Salomėja.

Ne nuo to pradeda

Parduotuvės savininkas Tadas Jurgila nėra toks optimistas, verslininkas įdėmiai seka įstatymų leidėjų viražus ir nerimauja, kad visuotinė kova su alkoholizmu gali nušluoti jo verslą Laukžemėje.

"Prasidėjo naujas vajus – reikia uždaryti "girdyklas". Žinoma, ironizuoju. Tiesiog išmatuokite, kiek metrų mūsų parduotuvėje lentynų užima vadinamoji "girdykla" ir kiek visos kitos prekės – pieno produktai, mėsa, daržovės, konditerija, kiti dalykai. Ir tada bus aišku, kas yra kas. O jei tą "girdyklą" būsime priversti uždaryti, nemanau, kad vietos žmonės labai apsidžiaugs. Juk tai ne tik parduotuvė, bet – ir paštas bei bankomatas", – teigė T.Jurgila.

Įstatymų leidėjai argumentuoja, kad nemenką dalį kaimo parduotuvių pajamų sudaro prekyba alkoholiu. T.Jurgila neslepia, kad jos siekia trečdalį visų pajamų, tačiau ne todėl, kad žmonės perka daug alkoholio, o todėl, kad jis Lietuvoje labai brangus.

"Tas pats vyno butelis Prancūzijoje kainuoja 3 eurus, pas mus – 6. Cigarečių pakelis kainuoja beveik 4 eurus, mūsų antkainis tabako gaminiams yra maždaug 7 proc. Kainas diktuoja akcizo mokesčiai. Mano supratimu, tie surinkti pinigai turėtų būti panaudoti žmonių gerovei, valdžia turėtų mažinti PVM mokestį maistui ar dar kažkam, bet apie tai niekas nekalba. O dabar jie ims kovoti su alkoholizmu, uždrausdami jo prekybą kaimo parduotuvėse. Ne nuo to reikia pradėti", – įsitikinęs verslininkas.

Vertėtų apsilankyti Laukžemėje

Pasak T.Jurgilos, Seimo nariams labai vertėtų apsilankyti provincijose ir pasidairyti aplinkui, gal tada pamatytų ir įvertintų realią situaciją prieš priimdami gyventojams svarbius sprendimus.

"Dabar jie kalba apie nusigėrusius kaimiečius. Pamėginkite Laukžemėje ar bet kuriame kitame Žemaitijos kaime atrasti bent vieną nusigėrusį, po miestelį valkataujantį benamį, besikuičiantį atliekų konteineriuose. Pas mus nėra tokių dalykų. Yra išgeriančių, bet jų ne tiek daug, kaip deklaruojama. Todėl nereikia lyginti miestų ir kaimų šiuo atžvilgiu, parlamentarams tiesiog reikėtų atvažiuoti į provinciją ir pasižiūrėti, kaip žmonės čia gyvena, o tada priimti tam tikrus sprendimus", – teigė verslininkas.

T.Jurgila prisiminė, kad prieš atidarant Laukžemėje šią parduotuvę čia veikusieji prekybos taškai beveik merdėjo. Vyras įsigijo apgriuvusias patalpas, jas sutvarkė, įrengė, įkūrė ir teikia žmonėms paslaugas. Gyventojai tuo patenkinti ir jaustųsi labai blogai, jei šios parduotuvės čia neliktų.

"Klientų parduotuvėje būna netgi gana daug, ypač savaitgaliais. Čia juk ne tik maisto prekių parduotuvė, čia galima ir pinigus išsigryninti, žmonės gali ir mokesčius susimokėti. Gyventojams labai patogu, o dauguma jų – senyvo amžiaus ir ne kiekvienas automobilį turi, kad nuvažiuotų apsipirkti kur toliau", – dėstė Laukžemės parduotuvės pardavėja Jurgita.

Laukžemės parduotuvėje dirba trys pardavėjos, kurios, ją uždarius, netektų darbo. Maža to, gyvenvietėje jau ir taip nėra mokyklos, vaikų darželio, ambulatorijos, pašto. Todėl dar ir parduotuvės uždarymas jiems būtų nemenkas smūgis.

Parduotuvė kliudo mokyklai?

Už kelių dešimčių kilometrų nuo Laukžemės yra Lenkimai. Šioje gyvenvietėje parduotuvė taip pat vienintelė, bet kur kas didesnė nei Laukžemėje ir ji mažai kuo skiriasi nuo bet kurio vidutinio prekybos centro Klaipėdoje. Čia pastatytas net taros surinkimo automatas. Miestelis – kryžkelėje į Skuodą, todėl ir pravažiuojančiųjų bei sustojančiųjų čia apsipirkti gana nemažai.

"Pagal naujus įstatymus, nuo parduotuvės, kur prekiaujama alkoholiniais gėrimais, iki mokymo įstaigos negali būti mažiau nei 150 metrų, čia atstumas iki mokyklos nesiekia nė šimto metrų. Faktiškai tektų priimti radikalius sprendimus. Tačiau mus skaudina kitkas, juk ne visi žmonės tame kaime yra prasigėrę. Tai kodėl reikia bausti visus? Yra saikingai išgeriančių, tad nereikėtų visų suplakti į vieną krūvą. Tegul riboja prekybos laiką alkoholiu, bet ne taip drastiškai", – mano Lenkimų parduotuvės direktorės pavaduotojas Giedrius Klevinskas.

Lenkimų prekybos centre sutikta bibliotekininkė Romualda Bridikienė neslėpė, kad uždaryti kaimo parduotuvę dėl to, kad ji yra arčiau mokyklos nei galbūt prekybą alkoholiu leis naujieji įstatymai, būtų absoliučiai neprotinga.

"Betgi vaikai alkoholio neperka, čia pas mus veikia tik pagrindinė mokykla. Ir juolab jiems niekas jo neparduoda, tai žinau, nes pati kažkada turėjau parduotuvę kaimo vietovėje. Ir man labai skaudu, kodėl niekas negalvoja apie verslininką, kuris dėl kelių dešimčių metrų nuo ugdymo įstaigos turės ieškoti naujų patalpų? Juk viskas kainuoja, kas jam padengs šitas išlaidas?" – klausė R.Bridikienė.

Apsipirkti – už 18 km

Jei vis dėlto parduotuvė Lenkimuose būtų paaukota Seimo kovoje su alkoholizmu, vietos gyventojams tektų važiuoti apsipirkti į už 18 kilometrų esantį Skuodą. Derėtų priminti, kad ne visi kaime turi automobilius, juolab dauguma gyventojų garbaus amžiaus. Lenkimuose gyvena apie tūkstantis žmonių.

"Juk ne kiekvienas gali nuvažiuoti į tą patį Skuodą ar Klaipėdą. Autobusais važinėti nėra taip patogu, nors į uostamiestį jie važiuoja vos ne kas valandą, bet pamėginkite iš ten sugrįžti. Atgaliniai reisai vos keli per dieną. O į Skuodą yra autobusas 7 val. ryto, atgal – apie 10 valandą arba tik 15.30. Kitaip tariant, Lenkimuose parduotuvė yra labai reikalinga", – pabrėžė R.Bridikienė.

Parduotuvės Lenkimuose savininkė Aldona Skiezgilienė tiki sveiku protu ir mano, kad įstatymų leidėjai atsižvelgs į visas aplinkybes ir priims protingus sprendimus, siekdami sumažinti alkoholio vartojimą šalyje.

"Yra įstatymai, kurių mes ir taip laikomės. Nėra taip blogai, kaip parlamentarai kalba, jiems reikėtų atvažiuoti ir pasižiūrėti, kokia reali situacija provincijoje. O kaimo parduotuvių uždarinėjimas nieko neduos. Ne nuo to reikia pradėti šioje kovoje, reikia keisti žmonių mąstymą", – įsitikinusi A.Skiezgilienė.

GALERIJA

  • Nepatogumas: buvusi Laukžemės pašto viršininkė, dabar jau pensininkė Salomėja sako, kad jei čia uždarytų vienintelę parduotuvę, jai apsipirkti reikėtų dviračiu važiuoti iki Darbėnų 6 km.
  • Seimo sprendimai pribaigs provincijas?
  • Požiūris: Lenkimų parduotuvės direktorės pavaduotojas G.Klevinskas teigė, kad anaiptol ne visi kaimo žmonės yra prasigėrę, kaip traktuoja politikai, todėl tokia nuomonė esą labiausiai skaudina.
  • Pastebėjimas: Lenkimų gyventoja R.Bridikienė neslėpė, kad uždaryti vienintelę kaimo parduotuvę dėl to, kad ji yra arčiau mokyklos nei galbūt prekybą alkoholiu leis naujieji įstatymai, būtų absoliučiai neprotinga.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Nuomone

Yra visikai aisku jog si reforma butent taip ir tam yra daroma, nukreipiant visuomenes demesi nuo rimtu problemu neissprendimo priezasciu, kad zmones butu nepatenkinti, verslas trauktusi, investuotojai, matydami siuolaikinio " Valanciaus" organizuota absurda, neinvestuotu, o valstybe del to prarastu mlrd.euru, ekonomika toliau merdetu, taciau kaimynai besiribojantys su Lietuva del to klestetu ir t.t.

Saulius

Ka čia nusišnekat kad Lenkimuose gyventoju apie 1000 kažin ar 500 ju yra.Aš sutinku kad kaimo parduotuvėse nebūtu alhoholio mažiau pijoku stovėtu ant parduotuvės laiptu ir prašytu kad duotuve 1eura pagiriom pataisyti,

linas

miestuose geria daug daugiau bet jus matot tik kaimus -kaip tik kaime zmones dirba ir del pora pijoku jums nekas nedave teises taip net galvot. mieste kiek vienas poanalizokyt visus kaimynus ir spreskit . kur geria daugiau.kaimuose bomzu nera o mieste ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS