Siūlo heraldiškai įteisinti skirtingus Vyčio kryžiaus spalvinius variantus | KaunoDiena.lt

SIŪLO HERALDIŠKAI ĮTEISINTI SKIRTINGUS VYČIO KRYŽIAUS SPALVINIUS VARIANTUS

Konservatorė Angelė Jakavonytė parengė Valstybės herbo, kitų herbų ir herbinių ženklų įstatymo pataisą, kuria siūlo heraldiškai įteisinti skirtingus dvigubo – Vyčio – kryžiaus spalvinius variantus.

Dabar įstatymas numato, kad dvigubas kryžius vaizduojamas geltonas (auksinis) mėlyname skyde ir yra sudedamoji Lietuvos valstybės herbo dalis. A. Jakavonytė siūlo įstatymą papildyti, kad šis simbolis, kaip istorinės atminties ženklas, suderinus jo projektą su Lietuvos heraldikos komisija, gali būti ir kitos spalvos.

Parlamentarė pažymi, kad šį simbolį kaip skiriamąjį ženklą kitomis spalvomis ėmė naudoti Lietuvos kariuomenė, aviacija, kitos valstybės institucijos, asociacijos.

A. Jakavonytė pateikia pavyzdžius, kad  pokario partizaninio pasipriešinimo, istorinės atminties įamžinimo vietose, Lietuvos kariuomenėje paplitusi šio simbolio vaizdavimo spalva yra juoda. Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos 1949 metų rugpjūčio 1 dienos nutarimu buvo patvirtintas oficialus ženklas – juodas Vyčio Kryžius su raudonu apvadu žalio rombo fone.

Dvigubas kryžius įtvirtintas Lietuvos kariuomenės simbolikoje kaip karo aviacijos simbolis, taip pat kaip pagrindinis Lietuvos šaulių sąjungos simbolis, o vienoje iš keturių Lietuvos kariuomenės pajėgų – Specialiųjų operacijų pajėgų – vėliavoje taip pat vaizduojamas juodos spalvos dvigubas Vyčio kryžius, apgaubtas raudonu apvadu.

Pasak parlamentarės, tokia pataisa aiškiai reglamentuotų Vyčio kryžiaus naudojimą, reguliavimas būtų tikslus ir nedviprasmiškas, kartu užtikrinant, kad įstatymo projektu įtvirtinami istorinio nacionalinio simbolio spalvų keitimai nebūtų taikomi valstybės herbui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ai

eilinis veiklos imitavimas ir tiek... veltedziai konservasta...

Kirvis

Kada Lukiskiu aiksteje Vytis stoves?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS