Siūlo privačioms ugdymo įstaigoms skirti lėšų kaip ir valstybinėms | KaunoDiena.lt

SIŪLO PRIVAČIOMS UGDYMO ĮSTAIGOMS SKIRTI LĖŠŲ KAIP IR VALSTYBINĖMS

  • 6

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto nariai registravo siūlymą, kad privačioms ugdymo įstaigoms iš biudžeto būtų skiriama lėšų tiek pat, kiek gauna valstybinės ar savivaldybių mokyklos.

Nevalstybinės mokyklos šiuo metu, kaip ir viešojo sektoriaus, gauna mokinio krepšelio lėšas, tačiau vadinamosios ūkio lėšos, t.y. patalpų nuoma, išlaikymas ir t.t., dengiamos iš tėvų renkamų įmokų. Projektas numatytų, kad ir ūkio išlaidoms privačios mokyklos gautų tokią pat sumą kaip valstybinės mokyklos, tokia pat tvarka siūloma finansuoti ir ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

Siūloma, kad pataisos įsigaliotų nuo kitų metų rugsėjo, per metus tam papildomai reikėtų 3–5 mln. eurų iš valstybės biudžeto.

Projektą inicijavo Seimo narių mišrios grupės atstovas Gintaras Steponavičius, jį taip pat pasirašė Švietimo ir mokslo komiteto vadovas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša, kiti komiteto nariai „valstiečiai“, konservatoriai, liberalas.

Pataisų aiškinamajame rašte teigiama, kad suvienodinus valstybinių ir nevalstybinių švietimo įstaigų finansavimą, būtų sudarytos galimybės didesniam vaikų skaičiui įgyti kokybišką išsilavinimą, tėvams ir jų vaikams rinktis norimą mokyklą ar darželį.

„Nors vaikų lankančių nevalstybinius darželius ir mokyklas skaičius Lietuvoje auga, jis išlieka vienas mažiausių ES. Ūkio lėšų skyrimas ir nevalstybinėms švietimo įstaigoms nepakeistų valstybinių mokyklų  vyravimo, tačiau jis sudarytų palankesnes nevalstybinių mokyklų ir darželių veiklos sąlygas ir suteiktų galimybę ir mažiau pasiturinčioms šeimoms rinktis norimas ugdymo įstaigas“, – teigiama rašte.

Teigiama, kad tėvai, mokėdami mokesčius, jau sumoka už švietimo paslaugas, todėl ir jų „teisė rinktis ir nevalstybines švietimo įstaigas turėtų būti gerbiama, užtikrinant tam reikiamą finansavimą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kas sitos machinacijos

inicijatorius?.aaaaa taigi ponas steponavicius,visai nieko keisto,kad iki tokio lygio nusiaferino..Keista,kad jis dar vis seime sedi,o ne...... Kodel nesiulo pvz. privaciu krautuveliu prafinancuoti tada is biudzeto,kad kartais nesubankrutuotu netycia. :):):) Turbut laikas ziniasklaidai pasidometi kas uz ko cia stovi ir kieno asmeniniai interesai cia persipyne.Bet Lietuvoje gal cia yra norma,kada bandoma visuomene priversti islaikyti privatu kapitala,versla. :)

Nuomonė

Nuo Steponavičiaus prisiūlymų jau visi sotūs.

Anonimas

Kodel mes mokesciu moketojai turime skirti pinigu PRIVACIOMS mokykloms. Tai ju supistas reikalas. Neturi pinigu islaikyti mokymo istaiga - BANKRUTUOK. Svolociai nori ant svetimo bybio i roju nujoti. Uz koki kysi steponavicius bando prastumti sita istatyma? Gal gimines laiko kokia privacia mokyklele tai nori NUMELSTI VISA Lietuva.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS