Siūloma leisti aplinkos apsaugos pareigūnams atlikti kontrolinius pirkimus | KaunoDiena.lt

SIŪLOMA LEISTI APLINKOS APSAUGOS PAREIGŪNAMS ATLIKTI KONTROLINIUS PIRKIMUS

Seimas svarstys siūlymą įteisinti galimybę aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams atlikti kontrolinius pirkimus.

Parlamentarai po pateikimo antradienį pritarė tai numatančiam Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo pakeitimo projektui, kurį pateikė Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika. Pirmajame etape šį projektą palaikė 56 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 1 parlamentaras. Prieš šios įstatymo pataisos svarstymo Seimas ketina sugrįžti rudenį.

Pasak projekto autoriaus, pastaruoju metu, didėjant visuomenės pilietiškumui, aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai gauna vis daugiau pranešimų apie socialiniuose tinkluose ir kt. paskelbtus pranešimus apie parduodamus saugomus ar invazinius gyvūnus, augalus, produktus iš jų, tinklinius žvejybos įrankius, spąstus laukiniams žvėrims gaudyti, pavojingas atliekas (pvz., medinius naudotus pabėgius) ir kitas prekes, kuriomis prekyba ribojama ar draudžiama.

„Neturėdami įgaliojimų vykdyti kontrolinius pirkimus aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai negali užkirsti kelio tokiems pažeidimams. Tai mažina visuomenės pasitikėjimą valstybės institucijomis, daroma žala aplinkai, neužkertamas kelias šešėlinei veiklai“, - sako K. Mažeika.

Šiuo metu Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatyme nurodyta, kad aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai, gavę pranešimą apie aplinkos apsaugą ir gamtos išteklių naudojimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus, privalo imtis visų priemonių, kad pažeidimas būtų išaiškintas ir nustatyti pažeidėjai, o jei patys to padaryti negali, informuoti kompetentingą valstybės instituciją, kad ši imtųsi priemonių pažeidimui išaiškinti ir pažeidėjui nustatyti.

Šiuo metu aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai neturi teisės (įgaliojimų) vykdyti neteisėtos prekybos kontrolinių pirkimų. Kiekvienu atveju dėl galbūt neteisėtos prekybos aplinkos apsaugos srityje privalu kreiptis į teisėsaugos institucijas (policijos įstaigas ir pan.), kad šios, vadovaudamosi Policijos ar kitų įstatymų nuostatomis, vykdytų kontrolinius pirkimus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rolkis

Ir kur sita mazeika rado? Nu tokio lopinio dar nera buve. Eitu jis i tinderi mergu ieskot, nes prie istatymu jam per sunku. O kai vadovauja komitetui tai visi juokias is jo nesigaudymo aplinkoj

SUSIJUSIOS NAUJIENOS