Skandalas dėl nelegaliai statomų parapijos namų: teko įsikišti ir Statybos inspekcijai | KaunoDiena.lt

SKANDALAS DĖL NELEGALIAI STATOMŲ PARAPIJOS NAMŲ: TEKO ĮSIKIŠTI IR STATYBOS INSPEKCIJAI

  • 0

Telšiuose kilo sujudimas dėl galimai neteisėtų parapijos namų statybų. Rajono opozicija apskundė statybas inspekcijai ir piktinosi dėl savivaldybės biudžete parapijai numatytų lėšų. Savivaldybė išties buvo numačiusi 200 tūkst. eurų, tačiau negalėjo skirti pinigų statyboms, todėl 8 tūkst. eurų davė sklypo paruošimui.

Mažosios Telšių bažnyčios parapija stato namus bendruomenei. Pasakoja, kad jiems labai reikia didesnių patalpų, esą dabar nėra nei, kur ruošti vaikų sakramentui, nei, kur rinktis įvairioms bendruomenėms. Stinga ir patalpų daiktams laikyti.

„Yra maldos grupelės, Caritas, ateitininkai, skautai, motina maldoje, rožančiaus grupelės. Jiems reikia patalpų“, – sakė klebonas prel. dr. Juozas Šiurys.

Naujuose parapijos namuose suplanuota 130 kvadratinių metrų salė renginiams, parodoms, koncertams, ir mažesnės patalpos įvairiems susitikimams, archyvui, bibliotekai.

„Visą laiką pas mus renkasi neįgalieji, neįgaliųjų globėjai. Pasimeldžiame. Reikia ir pabūti kartu. O paskui dar keli kambariai bus – bibliotekos reikia“, – pasakojo J. Šiurys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tačiau džiugias parapijos namų statybų nuotaikas temdo skundai ir Telšių rajono opozicijos kaltinimai.

„Bažnyčia vykdo neteisėtas statybas. Statybos leidimo – nėra, suderinimo –  nėra, Kultūros paveldo departamento parašų – nėra. Nieko nėra, o  pastatytas pastatas, rekonstrukcija. Iš sandėliuko stato didžiulį kotedžą“, – tvirtino Telšių rajono Tarybos narys Algirdas Bacevičius.

Tyrimą dėl parapijos namų projekto išties pradėjo Statybų inspekcija. O namo kontūrą jau turintis pastatas kyla be statybų leidimo. Anot klebono, ręsti pastatą jie pradėjo dėl laiko stokos. Esą koją jiems pakišo jau pusantrų metų trunkantis detaliojo plano rengimas.

„Visi sako, kad tuoj bus tas detalusis planas. Taip ir pradėjome kilti į viršų po truputį. Archeologiniai darbai, visos medžiagos.  Kitas dalykas, jei užsibūsime, tai juk viskas brangsta“, – aiškino prel. dr. J. Šiurys.

„Jis pradėjo darbus neturėdamas statybos leidimo. Statybos įstatymas numato tokią galimybę, kad po to gali prašyti statybos leidimo, tačiau turi nurodyti, kad nori įteisinti savavališką statybą ir prašai statybos leidimo statiniui, kuris jau yra statomas“, – komentavo Telšių rajono meras Tomas Katkus.

Opozicija piktinasi ir tuo, kad savivaldybė per dvejus metus iš miesto biudžeto šiems parapijos namams buvo numačiusi skirti nemenką sumą.

„Savivaldybės biudžete buvo numatyta 100 tūkst. eurų. Iš tų pinigų dalį dabar jau skyrė“, – teigė A. Bacevičius.

Savivaldybės biudžete buvo numatyta 100 tūkst. eurų. Iš tų pinigų dalį dabar jau skyrė

Tačiau paaiškėjo, kad iš pernai žadėtos didelės sumos, savivaldybė parapijai skyrė tik kiek daugiau nei 8 tūkst. Savivalda susivokė, kad duoti pinigų gali tik veiklai, bet ne statyboms.

„Buvo skirta tam, kam galima – nugriauti seną, ten esantį avarinės būklės sandėliuką“, – sakė T. Katkus.

Meras patikino, kad daugiau jokių pinigų savivaldybė parapijos namų statybai neskirs. Pastatą teks užbaigti ir įrengti iš tikinčiųjų aukų, kurių anot klebono, dabar nestinga. O ir vietiniai šventai įsitikinę, kad kunigas statybas vykdo legaliai.

Statybos inspekcija darbus laikinai sustabdė, tad dabar jos užtruks ilgiau ir kainuos brangiau, nes jau teko sumokėti 13 tūkst. eurų baudą dėl be leidimo pradėtų statybų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS