ŠMSM siūlo finansuoti sporto populiarinimą, atskiras klases mokiniams-sportininkams | KaunoDiena.lt

ŠMSM SIŪLO FINANSUOTI SPORTO POPULIARINIMĄ, ATSKIRAS KLASES MOKINIAMS-SPORTININKAMS

  • 1

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) Vyriausybei teikia įstatymo pataisas, pagal kurias federacijos finansavimą gautų ir už sporto šakų plėtojimą bei populiarinimą, siūloma bendrojo ugdymo mokyklose įsteigti atskiras klases mokiniams-sportininkams.

Kaip teigia ministerija, pakeitus Sporto įstatymą būtų įtvirtinta nauja tvarka, pagal kurią sporto šakų federacijos valstybės biudžeto lėšas galėtų gauti tiek aukšto meistriškumo sportui, tiek naujai priemonei – sporto šakų plėtojimui bei populiarinimui per fizinį aktyvumą. Ministerijos nuomone, tai sudarys galimybę federacijoms atrasti ir pritraukti į sportą vaikų.

Kartu siūloma įsteigti atskiras klases bendrojo ugdymo mokyklose besimokantiems sportininkams, sudarant galimybes jiems siekti aukšto meistriškumo sporto laimėjimų.

Taip pat siūloma sudaryti teisines galimybes sporto organizacijoms finansuoti ne tik išskirtinių sportinių gabumų turinčius vaikus, bet ir 18–23 metų sportuojančius jaunuolius.

„Visos šios priemonės sudarys sąlygas ir paskatins sportinės pamainos auginimą. Valstybės lėšos sporto šakų federacijoms būtų skiriamos ne tik sportininkams rengti ar dalyvauti varžybose, bet ir sportininkų pamainos paieškai, sporto šakos masiškumui finansuoti“, – rašoma ministerijos pranešime.

Įstatyme taip pat numatytas sportininkų teisių atstovo įtvirtinimas.

„Lietuvoje nėra sukurto sportininkų teisių gynimo instituto, kuris konsultuotų sportininkus apie jų teises ir pareigas, padėtų sportininkams spręsti kilusius ginčus“, – rašoma ministerijos pranešime.

Taip pat siūloma nustatyti griežtesnius reikalavimus dėl asmenų teistumo, įskaitant administracines nuobaudas, siekiant sporto šakų federacijoms gauti valstybės biudžeto lėšų.

Pagal projektą, valstybės biudžeto lėšos nebūtų skiriamos sporto organizacijoms, kurios grubiai pažeidė darbuotojų teises, pavyzdžiui, nelegalaus darbo ar pavojingų darbo sąlygų sudarymo atvejais, bei pamynusiems asmenų lygiateisiškumo principą, pavyzdžiui, diskriminacijos, priekabiavimo atvejais.

Įstatymo pakeitimai suteiktų daugiau funkcijų ir galios Nacionalinei sporto tarybai (NST) – siūloma papildomai pavesti NST svarstyti galimų nacionalinių fizinio aktyvumo programų kryptis, bendruosius vertinimo kriterijus, suteikiant teisę teikti ir išvadas svarstomais klausimais.

Taip pat siūloma sudaryti teisines prielaidas kitose valstybėse įgytos trenerio profesinės kvalifikacijos pripažinimui, siekiama sudaryti galimybes finansuoti skėtines sporto organizacijas.

„Norime sudaryti kuo geresnes sąlygas auginti aukšto meistriškumo sportininkų pamainą, tad siūlomi Sporto įstatymo pakeitimai nukreipti į tai. Kaip ir esame sutarę su sporto bendruomene, pokyčiai įsigaliotų jau pasibaigus šiam olimpiniam ciklui, nuo 2025-ųjų“,– pranešime cituojama švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Aistė Zedelytė-Kaminskė.

Vyriausybei patvirtinus Sporto įstatymo projektą, jis bus teikiamas Seimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Deretu

sia kontora pervardyti 6udo Malimo ir Smarves Ministerija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS