Strasbūro teismas prašo Lietuvos paaiškinimų dėl nelietuviškų pavardžių dokumentuose | KaunoDiena.lt

STRASBŪRO TEISMAS PRAŠO LIETUVOS PAAIŠKINIMŲ DĖL NELIETUVIŠKŲ PAVARDŽIŲ DOKUMENTUOSE

  • 11

Europos Žmogaus Teisių Teismas paprašė Lietuvos Vyriausybės pateikti informaciją apie naujausius pokyčius Lietuvos teisės sistemoje dėl galimybių įrašyti asmens vardą ir pavardę Lietuvos piliečio pase bei kituose oficialiuose dokumentuose ne lietuvių kalbos abėcėlės raidėmis.

Tokį prašymą Strasbūro teismas pateikė, gavęs už austro ištekėjusios Lietuvos pilietės Jolantos Wittib peticiją. Moteris teigia, kad ji neturėjo galimybės pase ir santuokos liudijime įrašyti pavardės su raide w, todėl buvo pažeista Europos žmogaus teisių konvencijos garantuojama teisė į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą.

Pastaraisiais metais Lietuvos administraciniai teismai kelis kartus įpareigojo civilinės metrikacijos skyrius įrašyti pavardes su raide w pase ir santuokos liudijime.

Tačiau Strasbūro teismas atkreipė dėmesį į viešą informaciją apie tai, kad minėti teismų sprendimai negali būti įvykdyti, kol nėra pakeisti atitinkami teisės aktai, rašoma Lietuvos Vyriausybės pranešime.

Seime šiuo metu svarstomi keli projektai, kurie įstatymu įteisintų nelietuviškų pavardžių rašybą. Šiuo metu daugiausia diskutuojama, ar nelietuviškais rašmenimis pavardę pagrindiniame paso puslapyje leisti rašyti tik užsieniečių sutuoktiniams, ar ir Lietuvos lenkams, remiantis jų protėvių pavarde.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

sutinku su/nesamonė/

Ą,ę,š,č taigi nerašys vokiškuos pasuos.O ko tadamesturėtume keliais eit prieš juos. Tiktu ir geltonieji pasai :)

Vladas Ružnikovas

Dar norėčiau pasiūlyti tegul Starsbūras paaiškina, kodėl belgams neįsirašius savo pasuose kinu hieroglifais,juk kinų tai jau milijardas yra ir jų raštui turėtų jau būti pirmenybė prieš kitus pagal jų logiką.

Vladas Ružnikovas

Tai valdžia tegul ir paaiškina jiems ,kad mūsų abėcėlėje nėra tokių raidžių ir taškas tegul jie mums paaiškina ,dėl ko neatsisako savo raidžių, ką ar jų raidės geresnės už mūsų ??? Na tai tegul įrodo mums,nors mano tėvas tikras rusas ,o motina lietuvė,bet man ir į galvą neatėjo reikalauti įvesti kirilicos į lietuvišką abėcėlę -visiškas absurdas (briedas). Kaip norit, taip supraskit.Aš kategoriškai už savo šalies abėcėlės išsaugojimą ir jokių iškraipymų ,arba leisimės okupuojami iškreiptu būdu per abėcėlės okupaciją!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS