Sumažėjo sunkių sužalojimų darbe, žūčių skaičius nesikeičia | KaunoDiena.lt

SUMAŽĖJO SUNKIŲ SUŽALOJIMŲ DARBE, ŽŪČIŲ SKAIČIUS NESIKEIČIA

  • 0

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad pernai gauti 44 pranešimai apie žuvusiuosius darbe ir 127 pranešimai – apie įvykius darbe, kurių metu darbuotojai buvo sunkiai sužaloti.

Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, žūčių darbe skaičius liko nepakitęs, o sunkių sužalojimų 15 atvejų sumažėjo.

Pasak VDI pranešimo, pernai sumažėjo nelaimių statybose: mirtinų – beveik 40 proc., sunkių – beveik per pusę. Tačiau daugiau darbuotojų žuvo žemės ūkyje – keturi darbuotojai (2015 metais – du); miškininkystėje – trys darbuotojai (2015 metais – vienas). Sunkių nelaimingų atsitikimų skaičius transporto ir sandėliavimo įmonėse išaugo 65 proc., nuo 17 sunkių sužalojimų 2015 metais iki 28 atvejų pernai.

Kone pusė sunkiai ir mirtinai susižalojusių nukentėjo atlikdami statybos remonto, sandėliavimo, transportavimo, pakrovimo, iškrovimo bei techninių priemonių, mechanizmų, darbo įrenginių remonto, aptarnavimo darbus Daugiausiai sunkių ir mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe įvyko žmogui nukritus iš aukštai, taip pat – žmogui nugriuvus arba iš aukštai nukritus daiktams, kroviniams, jiems nuvirtus, pasislinkus.

Jei prisimintume, kad pernai žūčių darbe, palyginti su 2014 metais, buvo sumažėję daugiau nei trečdaliu, galima kalbėti apie nusistovinčią jų mažėjimo tendenciją.

Dažniausios nelaimių priežastys – įprastos: darbdavys netinkamai organizavo darbus, neužtikrino darbuotojų saugos, nekontroliavo, kad darbuotojai laikytųsi jiems privalomų vykdyti reikalavimų. Apie trečdalio ištirtų sunkių ir mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe priežastis – tai, kad patys darbuotojai nesilaikė vadovų duotų nurodymų ar sąmoningai rizikavo savo sveikata ar gyvybe.

Vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas Ramūnas Rakauskas pažymi, kad žūčių ir nelaimingų atsitikimų skaičius Lietuvoje dar bent du kartus viršija Europos Sąjungos vidurkį, tačiau jau galima kalbėti apie nusistovinčią jų mažėjimo tendenciją.

„Jei prisimintume, kad pernai žūčių darbe, palyginti su 2014 metais, buvo sumažėję daugiau nei trečdaliu, galima kalbėti apie nusistovinčią jų mažėjimo tendenciją. Tai patvirtina ir mirtinų bei sunkių nelaimingų atsitikimų darbe skaičius, tenkantis 100 tūkst. darbuotojų – atitinkamai 3,6 ir 10,4, ankstesniais metais per tą patį laikotarpį šie koeficientai buvo panašūs“, – teigia R.Rakauskas.

Pasak jo, didžiausia rizikos grupė – darbuotojai, kurių stažas įmonėje siekia iki metų, beveik po 40 proc. ištirtų sunkių ir mirtinų nelaimingų atsitikimų įvyko pradedantiesiems darbuotojams. „Ne vienerių metų VDI statistikos duomenimis, darbuotojai, kurie dirba įmonėje pirmus metus, yra didžiausios rizikos nelaimingam atsitikimui darbe įvykti grupė“, – sako VDI atstovas.

Šiemet VDI užregistravo keturi mirtinus nelaimingus atsitikimus darbe.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS