Svarstoma galimybė trumpinti profesinį mokymą iki 1,5 metų | KaunoDiena.lt

SVARSTOMA GALIMYBĖ TRUMPINTI PROFESINĮ MOKYMĄ IKI 1,5 METŲ

Profesinio mokymo programų laikas vidurinį išsilavinimą įgijusiems asmenims galėtų trumpėti nuo dviejų iki pusantrų metų, teigia Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

Taip pat rengiami teisės aktų pakeitimai, kurie turėtų užtikrinti lankstesnį programų parengimą - licencijos, reikalingos vykdyti formalųjį profesinį mokymą, gavimo laikas nuo trijų mėnesių sutrumpėtų iki 30–40 dienų, praneša ŠMM.

Šias ir kitas aktualijas, susijusias su profesiniu mokymu, aptarė premjeras Algirdas Butkevičius, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, savivaldybių atstovai penktadienį Ukmergėje susitikę su profesinių įstaigų ir darbdavių atstovais.

„Mūsų prioritetas – praktinio mokymo stiprinimas, dar labiau įtraukiant darbdavius ir į specialistų užsakymo formavimą, ir į patį rengimo ir mokinių kvalifikacijos vertinimo procesą. Tada į darbo rinką pateks darbuotojai, kurių reikia konkrečiam regionui, konkrečiai pramonės šakai ar įmonei“, - ketvirtadienį Ukmergėje sakė D.Pavalkis.

Anot jo, gerėjant profesinio mokymo kokybei, auga ir jo populiarumas. Darbdaviai, pasak ministro, šiuo metu taip pat dalyvauja rengiant ir vertinant profesinio mokymo programas, vertinant konkrečių sričių specialistų poreikį rinkoje.

Kaip praneša ŠMM, šiuo metu atidaryta 12 europinėmis lėšomis įkurtų sektorinių praktinio mokymo centrų - iš viso 24-iose profesinio mokymo įstaigose bus įsteigti 42 tokie centrai. Jie aprėps 17 ūkio šakų.

2012–2013 metais į profesinio mokymo įstaigas priimta 19,7 tūkst. mokinių, 8,9 tūkst. buvo baigę vidurinio ugdymo programą, daugiau nei 450 turėjo aukštąjį universitetinį išsilavinimą, apie 350 buvo baigę studijas kolegijose.

Pernai priimta jau 21,4 tūkst. asmenų, arba 2 tūkst. daugiau negu planuota. Iš jų beveik 800 buvo įgiję universitetinį išsilavinimą ir daugiau nei 600 – baigę kolegijas. Turėdami brandos atestatą į profesines mokyklas įstojo 10,2 tūkst. abiturientų.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 74 profesinio mokymo įstaigos, jose mokosi daugiau nei 45 tūkst. mokinių.

Bendrojo ugdymo mokyklų abiturientai profesinę kvalifikaciją gali įgyti per vienerius ar pusantrų metų. Baigusieji 10 klasių ir siekiantys įgyti kvalifikaciją kartu su viduriniu išsilavinimu, mokosi trejus metus. Profesinis mokymas yra nemokamas, pažangiems mokiniams mokamos stipendijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS