Sveikuolių sąjunga neteko savo kūrėjos, garbės narės, gydytojos E. Guogienės | KaunoDiena.lt

SVEIKUOLIŲ SĄJUNGA NETEKO SAVO KŪRĖJOS, GARBĖS NARĖS, GYDYTOJOS E. GUOGIENĖS

  • 3

Kovo 15 d. mirė gydytoja, Lietuvos sveikuolių sąjungos kūrėja, garbės narė Eugenija Guogienė. Sveikai gyvenančiųjų žmonių bendruomenė neteko iškilios Vydūno filosofijos puoselėtojos Lietuvoje.

“Lietuvos sveikuolių sąjunga - svarbiausia dalis mano gyvenime. Ji mane subrandino, išmokė bendrauti, pasitikėti žmonėmis ir savimi, suformavo tikrąsias gyvenimo vertybes. Joje susipažinau su holistine sveikatos samprata, gilinau žinias ir dalinausi jomis su bendraminčiais. Ši patirtis labai padėjo gydytos darbe ir gyvenime“, - yra sakiusi a.a. Eugenija Guogienė

„Lietuvos sveikuoliai neteko savo bendražygės, vienos pirmųjų Lietuvos sveikuolių sąjungos (LSS) kūrėjų, puoselėtojų, LSS garbės narės ir ilgametės viceprezidentės Eugenijos Guogienės. Prieš 30 metų gydytoja Eugenija, tuo metu būdama Lietuvos gydytojų sąjungos viceprezidentė, suprato, ką skelbė didysis Vydūnas: „Žymiai svarbiau sveikatą tausoti ir stiprinti, negu ligas gydyti” ir įsijungė į besikuriantį sveikatos sąjūdį. Savo pavyzdžiu parodė, ką reiškia tarnauti idėjai ir žmonėms. Kas pažino Eugeniją, akivaizdžiai matė, kuo skiriasi besiaukojantis žmogus nuo besinaudojančio... Labai daug atidavė ši nuostabi moteris veiklai, kuria visa širdimi tikėjo. Tūkstančiai žmonių klausėsi jos puikių paskaitų ir įsimenamų patarimų,“ – prisimena LR Seimo narys, LSS garbės prezidentas Dainius Kepenis.

Kazimieras Ilginis, ilgametis Panevėžio sveikuolių klubo vadovas: „Diskutavome daugybe temų. Tarsi iš gaivaus gėrio bei šviesos šaltinio gėriau vertybes, kurias Tu išpažindavai. Mokiausi mylėti žmones, būti doru ir tolerantišku. Gerėjausi Tavo nuostabiu talentu reikšti mintis-- tokias gražiai motyvuotas ir protingas. Buvai pavyzdinga jungtimi tarp tradicinės ir naujausios sveikatinimo sistemų. Liūdna, kad išeini per anksti. Lieki vienu iš ryškiausių brangakmenių mano bičiulių vainike.

"Tu man buvai kaip saulė žolei,

Kaip lapai klevo pakelės

Ir kaip lazda senam vienuoliui,

Kad nukeliautų neparpuolęs

Lyg savo Viešpaties pilies..."

Šviesių Tau amžinybės vieškelių, brangioji  Eugenija.“

Lietuvos sveikuolių sąjungos garbės narė, gydytoja Janina Vaizgielienė: „Su Eugenija buvom pažįstamos 30 metų ir tuos visus metus buvome ne tik bendramintės, bendražygės, vienos profesijos, buvome dar ir draugės. Ypač paskutinius du metus. Abi turėjom problemų dėl sveikatos ir dalindavomės patarimais. Ir man labai skaudu, kad žadėjusi jai paskambinti nespėjau, negaliu susitaikyti su tuo, kad nespėjau. Ji visada išliks mano atmintyje kaip mylima draugė.“

Tai buvo moteris, gydytoja, kuri tvirtai tikėjo sveikuoliškomis idėjomis ir savo begaliniu nuoširdžiu atsidavimu stengėsi visa tai atiduoti žmonėms.

Lietuvos sveikuolių sąjungos garbės narė, chemijos mokslų daktarė Ksavera Vaištarienė: „Eugenija buvo labai draugiška ir atsidavusi veiklai moteris. Niekada nemačiau jos nusilpusios, susiraukusios. Mane nepaprastai žavėjo jos kalba. Tokia švelni kalba, toks tembras, kad atrodė, jog galima išgyti vien nuo jos pasakojimų. Savo gyvenimiškus tragedijas ji mokėjo išgyventi didvyriškai.“

Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Lukrecija Augustaitytė: "Netekome nuostabaus žmogaus, tai buvo nuostabi lektorė, jos gili žmogiška filosofinė išmintis pasiekė daugelio žmonių širdis. Tai buvo moteris, gydytoja, kuri tvirtai tikėjo sveikuoliškomis idėjomis ir savo begaliniu nuoširdžiu atsidavimu stengėsi visa tai atiduoti žmonėms. Tai liko žmonių širdyse, Ačiū Tau, miela Eugenija, Ilsėkis ramybėje."

Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė: „Gimtis ir mirtis turi kažką bendro. Gimusįjį pasitinka, išeinantįjį išlydi. Visada šioje žemėje yra kažkas, kas pasitiks ir kas išlydės. Santykis... Gimstant dar nežinai koks santykis, su kuo, bet kažkas vis tiek pasitiks, kažkas vis tiek išlydės paliekant kūną. Jaučiu didelę malonę, savo gyvenime sutikusi, bendravusi ir galėjusi paskutines minutes praleisti šalia Eugenijos Guogienės, kuri visada mane palaikė ir didžiavosi manimi. Ši moteris, puiki gydytoja, visada išliks gyva Lietuvos sveikuolių sąjungos istorijoje."

 

 

GALERIJA

  • Ksavera Vaištarienė
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kai ten sako

Kto nikurit i nipjiot,tot zdarovenky umriot.

Kas tai?

A.A., bet kas tie sveikuoliai, kodel piknaudziaujama tuo zodziu?

a.a. nuostabiam zmogui

bet kai sveikuole trumpai gyveno. ir man rodos neperspjausim mes savo genu bei likimo