Švietimo ministrė prašo STT pagalbos | KaunoDiena.lt

ŠVIETIMO MINISTRĖ PRAŠO STT PAGALBOS

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovu Žydrūnu Bartkumi penktadienį aptarė situaciją ministerijai pavaldžiose įstaigose.

Pasak ministrės, šiuo metu yra atliekamas auditas bei kreiptasi į Viešųjų pirkimų tarnybą, kad padėtų išsiaiškinti viešumoje pasirodžiusius galimus korupcinius viešuosius pirkimus ministerijai pavaldžiose įstaigose.

„Kreipiamės į Viešųjų pirkimų tarnybą (...). Specialistai turėtų įvertinti, ar yra kažkokių pažeidimų“, - sakė ministrė.

STT, pasak ministrės, prašoma bendradarbiauti aiškinantis galimą korupciją ministerijai pavaldžiose įstaigose.

„Viešojoje erdvėje pasirodę pranešimai nėra ministerijos audito kompetencijoje ar Viešųjų pirkimų kompetencijoje, todėl mes ir kreipėmės į STT, kad ji bendradarbiautų ir padėtų visa tai išsiaiškinti“, - teigė ministrė.

Susitikime buvo aptartos tarpinstitucinio bendravimo ir bendradarbiavimo galimybės korupcijos prevencijos srityje. Aptarta būtinybė Švietimo ir mokslo ministerijai aktyviau veikti kuriant antikorupcinę aplinką tiek ministerijoje, tiek jai pavaldžiose įstaigose.

STT ragintų ministeriją aktyviau įgyvendinti Nacionalinės kovos su korupcija programos nuostatas, pasirengti ir praktiškai įgyvendinti korupcijos prevencijos programą bei reguliariai, kaip reikalauja teisės aktai, atlikti ir kasmet STT pateikti išvadą dėl korupcijos pasireiškimo tikimybės nustatymo.

Viešumoje pasirodžius informacijai apie Ugdymo plėtotės centro (UPC) direktoriaus Ričardo Totoraičio galimai neskaidriai organizuotus viešuosius pirkimus, ministrė antradienį jį nušalino nuo pareigų ir nurodė išplėsti ŠMM įstaigų auditą.

Pavaldžiose ministerijos įstaigose pradedami audito patikrinimai, skelbia Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

R. Totoraitis buvo laikinai paskirtas UPC vadovu vietoj Giedriaus Vaidelio, atleisto iš pareigų kilus abejonių dėl UPC vykdyto 1,3 mln. vertės viešojo pirkimo bendrosioms ugdymo programoms parengti. Šias pareigas R. Totoraitis ėjo dvi dienas.

Konkursą UPC direktoriaus vietai užimti ŠMM žada paskelbti artimiausiu metu.

Kol UPC neturi nuolatinio vadovo, laikinai jam vadovaus Monika Bilotienė, Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros direktoriaus pavaduotoja.

Viešumoje pasirodžius informacijai dėl Švietimo aprūpinimo centro (ŠAC) direktoriaus Tautvydo Salio sūnaus įmonės dalyvavimo ŠAC rengiamuose viešuosiuose pirkimuose, taip pat ekspertų parinkimo įtarimai kyla ir dėl T. Salio.

„Ministerijai pavaldžių įstaigų pirkimai, kuriuos jos atlieka savarankiškai, kelia vis daugiau klausimų dėl skaidrumo. Atsiskleidžia per dešimtmečius susiklostę ryšiai, veiklos kultūros. Švietimui skirtos mokesčių mokėtojų lėšos turi būti panaudojamos skaidriai. Privalome kuo greičiau išsiaiškinti šiuos dalykus, metančius šešėlį ir ant sąžiningai dirbančių švietimo srities įstaigų, ir galutinai atsikratyti visų neteisėtų ir neskaidrių praktikų“, - sako J. Petrauskienė.

Ministrė nurodė išplėsti auditą ir jį atlikti ne tik UPC, bet ir Švietimo aprūpinimo centre ir kitose ŠMM pavaldžiose įstaigose dėl viešųjų pirkimų ir su jais susijusių veiksmų. Iki metų pabaigos bus parengtas pavaldžių įstaigų pertvarkos planas ir pradėta jų reorganizacija. Situaciją ŠMM pavaldžiose įstaigose žada nagrinėti Seimo Antikorupcijos komisija ir Viešųjų pirkimų tarnyba. STT yra informavusi, jog žada vertinti korupcijos rizikas UPC.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Čia tai geras ėjimas ministrės,kokia ji sąžininga,norisi tik nusispjauti.Vartosi kaip gyvatė.olia lia lia

Kaunietė

Trūksta žodžių..... Tai tokios Madame " kūrė" Švietimo reformą..... Kiek gali tęstis šs ciniškas farsas?????

Kirvis

Kas per zmones... Kas sustabdys ta pamisima?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS