Taisoma reforma: vaikai bus paimami tik kraštutiniais atvejais | KaunoDiena.lt

TAISOMA REFORMA: VAIKAI BUS PAIMAMI TIK KRAŠTUTINIAIS ATVEJAIS

Vyriausybė pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo ir kitų teisės aktų pakeitimams, kuriais taisoma liepos mėnesį startavusi vaiko teisių apsaugos sistema.

Smurto prieš vaiką apibrėžimas lieka toks pat, bet siūloma atsisakyti grėsmės lygių nustatymo ir pereiti prie vaiko situacijos ir poreikių vertinimo. Vaiko paėmimas iš tėvų ar globėjų būtų įmanomas tik kraštutiniais atvejais.

Net ir nustačius, kad vaikui būtina apsauga, vaikas nebūtų iškart paimamas iš tėvų ar globėjų, bet pirmiausia saugumą būtų bandoma užtikrinti per laikinąją priežiūrą.

Laikinąją priežiūrą galėtų užtikrinti giminaičiai ar kiti emociškai artimi asmenys, saugi aplinka gali būti sukuriama apgyvendinus vaiką šeimos krizių centre su vienu iš tėvų, kuris nekelia pavojaus vaiko saugumui, gyvybei ar sveikatai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pabrėžia, kad laikinoji priežiūra, kai vaiką prižiūri tėvų nurodyti giminaičiai ar šeimos draugai, arba kai vaikas su vienu iš tėvų, kuris nekelia pavojaus, apgyvendinimas šeimos krizių centre galėtų tapti tarsi „pagalve“, apsaugančia vaiką nuo paėmimo iš tėvų.

„Šiuo pakeitimu norime pabrėžti, kad vaiko paėmimas iš tėvų teismo sprendimu turi būti kraštutinė priemonė, kai visos kitos priemonės nepadeda. Bet kuriuo atveju labai svarbus momentas išliks tėvų bendradarbiavimas ir noras apsaugoti vaiką nuo smurto“, - sakė ministras.

Statistikos departamento duomenimis, 2017 metais dėl smurto artimoje aplinkoje žuvo 6 vaikai. Policijos departamento pateiktais duomenimis, 2018 metais dėl smurto artimoje aplinkoje nežuvo nė vienas vaikas.

GALERIJA

  • Taisoma reforma: vaikai bus paimami tik kraštutiniais atvejais
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Kitas

Tai taip ir turi buti. O dabar be jokiu pagrindo vaikai atimami is tevu ir traumuojami. Niekas ne klausiau vaiku kur jie nori gyventi - namuose ar pas globejus.

Kiek galima

Ta baisią boba nuotraukoj rodyt

Anonimui

Kai už vaiką LABAI DIDELI pinigai pažadėti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS