Įpareigojo išduoti naują santuokos liudijimą su „w“ | KaunoDiena.lt

ĮPAREIGOJO IŠDUOTI NAUJĄ SANTUOKOS LIUDIJIMĄ SU „W“

  • 6

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį priėmė sprendimą „Wardyn“ byloje. Teismas įpareigojo Civilinės metrikacijos skyrių išduoti naują santuokos liudijimą su raide „w“ lenkų kilmės lietuvės, ištekėjusios už Lenkijos piliečio, pavardėje, rašoma Všį „Europos Žmogaus Teisių Fondas“ pranešime spaudai.

Priimdamas sprendimą teismas atsižvelgė tiek į Europos Sąjungos (ES) Teisingumo teismo išaiškinimus, tiek vertino ir faktines aplinkybes. Teismas nurodė, kad „pareiškėja yra lenkų kilmės, aiškiai save identifikuoja kaip lenkų tautybės, turi skirtingų šalių pilietybę, akivaizdu, kad puoselėja lenkų tradicijas, kultūrą, dažnai būna tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje, tiek ir kitose šalyse, todėl jiems svarbi pareiškėjos pavardės rašyba. Pareiškėjų pateikti dokumentai patvirtina, kad Lietuvoje pareiškėjai Malgožatai Runevič-Vardyn išduotuose dokumentuose jos pavardė rašomas su raide „V“, o Lenkijoje išduotuose dokumentuose – su raide „w“.

Skirtingas pavardės rašymas sukelia pareiškėjams tam tikrų nepatogumų ir gali sukelti dar didesnių nepatogumų ateityje. Esant aukščiau nurodytoms aplinkybėms, padėčiai, kai trūksta įstatymų leidėjų iniciatyvos ir aiškaus įtvirtinimo, kas šiuo metu riboja ir akivaizdžiai varžo asmenų teises pasirinkti pavardę, siekiant išvengti didelių nepatogumų rašant jas skirtingai, šeimai gyvenant keliose ES valstybėse ir laisvai judant visoje ES teritorijoje, yra pagrindas nukrypti nuo esamo teisinio reguliavimo ir panaikinti Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriaus sprendimą, kuriuo atsisakyta pareiškėjos pavardėje įrašyti lotyniškojo raidyno raidę „w“.“

Pareiškėjus teisme atstovavusi advokato padėjėja Evelina Baliko pabrėžia, kad šis sprendimas svarbus ir kitu aspektu – teismas vadovavosi ne tik ES teise, įtvirtinančia laisvą asmenų judėjimą, tačiau ir Tautinių mažumų apsaugos konvencija, kuri leidžia naudoti savo vardą ir pavardę mažumos kalba.

Šis sprendimas yra itin svarbus šeimai. Prieš kelis mėnesius Vilniaus miesto apylinkės teismas leido įrašyti „w“ pareiškėjų vaikų gimimo liudijime. Šiandien priimtas sprendimas sujungia visą šeimą – pagaliau ir vaikų mama gavo tikrąją savo vyro pavardę.

Tai yra jau vienuolikta laimėta byla dėl originalios asmenvardžių rašybos. Dar dešimtis bylų laukia teismų sprendimų. VšĮ „Europos žmogaus teisių fondas“ teikia nemokamą teisinę pagalbą pareiškėjams, kurie susiduria su originalios asmenvardžių rašybos problema.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Simona

O ka daryti tiem zmonem kurie negyvena Lietuvoje bet uzsienietiska pavarde sulietuvinama? Ir visuose dokumentuose skirtingai uzrasyta? Pavarde privalo but originali, o ne dviguba

Tomas

Manau, kad tai yra taikstymosi viršūnė. Negi Lietuva negali, neturi teisės išlaikyti savo nacionalinius interesus. Pritariu komentarui, kad čia nėra Lenkija. Čia lojalumo Lietuvai klausimas. Ši, padaryta išimtis, tai dar viena pergalė Lenkijos naudai. Atsakykime sau i klausimą: Kas daroma su valstybe ir kieno rankomis tai daroma?

Jurgis

Kas per valdžia,konstitucija kur
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS