Teismas nutraukė bylą dėl didesnių reikalavimų mokslininkams | KaunoDiena.lt

TEISMAS NUTRAUKĖ BYLĄ DĖL DIDESNIŲ REIKALAVIMŲ MOKSLININKAMS

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nutraukė bylą pagal Seimo nario Stasio Šedbaro skundą, kuriuo parlamentaras ginčijo Lietuvos mokslo tarybos (LMT) sprendimą padidinti reikalavimus socialinių mokslų srities projektams.

Teismas konstatavo, kad LMT kvietimas teikti paraiškas projektams nėra norminis administracinis aktas, todėl byla turi būti nutraukiama.

S.Šedbaras į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą kreipėsi dėl Lietuvos mokslo tarybos nustatyto reikalavimo projektų vadovams skelbti publikacijas nurodytose prestižinėse duomenų bazėse. Parlamentaras skunde teismui aiškino, kad sklaidos reikalavimai pernelyg suabsoliutinti, apribotos galimybės mokslininkams, reikšmingų mokslinių straipsnių paskelbusių kituose leidiniuose ar kitais mokslo bendruomenei pripažįstamais būdais. Lietuvos mokslo tarybos reikalavimus diskriminaciniais viešai vadino ir Vilniaus universiteto (VU) atstovai.

Teismas, sausio pabaigoje priėmęs nagrinėti skundą, parlamentaro prašymu Mokslo tarybai uždraudė atlikti konkurse pateiktų socialinių mokslų srities paraiškų vertinimą, dėl to įstrigo paraiškų vertinimas ir finansavimo skyrimas mokslininkams. Lietuvos mokslo tarybos pirmininkas Dainius Haroldas Pauža tada BNS sakė, kad teismo sprendimas stabdyti paraiškų vertinimą paveikia ir tuos mokslininkus, kurie neturėjo pretenzijų dėl reikalavimų.

Po teismo sprendimo ketvirtadienį D.H.Pauža sakė, kad socialinių mokslų srities projektai finansavimą gaus vėliau nei kiti.

„Tai tam tikras stabdis tų mokslininkų gyvenime, nes mes nieko negalėjome vertinti. Visus kitus nugalėtojus jau šiomis dienomis skelbiame ir jie pradės tyrimus, o šitie buvo sulaikyti“, – aiškino jis.

Pasak LMT pirmininko, socialinių mokslų srities projektų vertinimas dar užtruks bent mėnesį.

„Nemanyčiau, kad reikėtų sakyti, jog tie mokslininkai negalėtų dėl to gyventi, moksliniai darbai yra tik dalis jų pajamų (...). Paraiškas vertina užsienio ekspertai, dabar ne už kalnų atostogų metas, geras ekspertas gali tuo metu atostogauti, kada pas mus turi įvykti derinimo procesai. Kol suderini visų galimybes, pakankamai atima laiko“, – aiškino jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS