Tobulinti kvalifikacijos į Lietuvą atvyko per 30 užsienio lietuvių mokyklų lituanistų | KaunoDiena.lt

TOBULINTI KVALIFIKACIJOS Į LIETUVĄ ATVYKO PER 30 UŽSIENIO LIETUVIŲ MOKYKLŲ LITUANISTŲ

  • 0

Į Vilnių tobulinti kvalifikacijos atvyko per 30 pradedančiųjų pedagogų iš užsienio šalių lituanistinių mokyklų, o būsimiems pedagogams iš Lietuvos suteikta galimybė atlikti praktiką užsienyje, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija.

Jau veikiančiose ar besisteigiančiose lituanistinėse mokyklose pradedantys dirbti mokytojai  į Lietuvą tobulinti savo kvalifikacijos buvo pakviesti pirmąkart.

Kaip informavo ŠMM, sukviesti mokytojai, kurie vaikus moko lietuvių kalbos, Lietuvos istorijos ir etnokultūros, iš viso dirba dvidešimtyje šalių: Rusijoje, Kazachstane, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Austrijoje, Danijoje, Islandijoje, Norvegijoje, Nyderlanduose, Suomijoje, Šveicarijoje,  Italijoje, Australijoje, Brazilijoje, Urugvajuje, Venesueloje, JAV, Turkijoje, Jungtiniuose Arabų Emiratuose bei Egipte.

Tris dienas vyksiančiame seminare mokytojai diskutuos apie mokymo metodus, mokymo planus. Jiems bus pristatytos mokymo priemonės, edukaciniai žaidimai internete, Vilniaus lietuvių namų patirtis mokant iš užsienio atvykusius lietuvius. Dalyviai diskutuos, kaip sukurti  stiprią ir sėkmingai veikiančią mokyklą užsienyje, taip pat lankysis Vilniaus rajono Rudaminos vaikų lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“. 

Ministerija taip pat pranešė, kad Lietuvos aukštųjų mokyklų studentams sudarytos galimybės atlikti praktiką lituanistinėse mokyklose užsienyje.

Praktiką Lietuvos studentai atliks dviejose JAV lituanistinėse mokyklose, taip pat Londone, Vasario 16-osios gimnazijoje Vokietijoje bei Gruzijos lietuvių kalbos centre. Praktikantai iš Lietuvos taip pat padės kurti naują lituanistinę mokyklėlę San Paule, Brazilijoje. Su mažaisiais užsienio lietuvaičiais jaunieji pedagogai bendraus nuo poros mėnesių iki pusės metų.

Švietimo ir mokslo ministerijai bendradarbiaujant su Užsienio reikalų ministerija šiemet Lietuvos studentai taip pat galės atlikti praktiką Lietuvos Respublikos diplomatinėse atstovybėse. Studentai stažuosis Lietuvos ambasadose Airijoje, Belgijoje, Ispanijoje, Japonijoje, Švedijoje, Turkijoje, Prancūzijoje, Indijoje, Kinijoje, Jungtinėje Karalystėje, ambasadoje prie Šventojo Sosto, generaliniuose konsulatuose Niujorke ir San Paule, Nuolatinėje atstovybėje prie Europos Tarybos ir Misijoje Jungtinėse Tautose.

Iš viso 2014–2015 m. startuojančiam pilotiniam projektui atrinkta 30 studentų iš 6 Lietuvos aukštųjų mokyklų: keturiolika – iš Vilniaus universiteto, septyni – iš Lietuvos edukologijos universiteto,  šeši – Vytauto Didžiojo universiteto, taip pat po vieną studentą iš Kauno technologijos, Mykolo Romerio bei ISM Vadybos ir ekonomikos universitetų.

Daugiau nei 30-yje pasaulio šalių veikia beveik 200 lituanistinių mokyklų, kuriose mokosi per 6000 mokinių.

Ministerija koordinuoja ir devynių lietuviškų bendrojo ugdymo mokyklų Baltarusijoje, Rusijoje, Vokietijoje ir Lenkijoje darbą. Jose mokosi beveik 1600 mokinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS