Tyrimas: translyčių žmonių teisės Lietuvoje užtikrinamos labai prastai | KaunoDiena.lt

TYRIMAS: TRANSLYČIŲ ŽMONIŲ TEISĖS LIETUVOJE UŽTIKRINAMOS LABAI PRASTAI

  • 29

Translyčių asmenų teisių užtikrinimas Lietuvoje yra vienos prasčiausių Europos Sąjungoje (ES), rodo tarptautinės organizacijos TGEU sudarytas indeksas.

Lietuva šiemet surinko keturis balus iš 30 galimų. Blogiau įvertintos tik trys ES valstybės: Latvija, Rumunija ir Bulgarija, pranešė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Geriausiai Europoje tokių žmonių teisės užtikrintos Islandijoje. Estija surinko 15 balų, Lenkija – aštuonis.

Šiemet Lietuva įvertinta vienu balu aukščiau nei pernai.

Indeksu matuojama teisinė translyčių asmenų padėtis pripažįstant asmens lytinę tapatybę ir egzistuojančios apsaugos priemonės nuo diskriminacijos, neapykantos kalbos ir neapykantos nusikaltimų, priemonės prieglobsčio ieškantiems translyčiams žmonėms, situacija sveikatos ir šeimos srityse.

Tyrimo duomenimis, Lietuva užtikrina keturis iš 30 rodiklių: egzistuoja administracinis kelias asmenvardžiams pasikeisti, kreipiantis į teismą galima pakeisti lyties žymą dokumentuose, prieš keičiant dokumentus neprivaloma chirurginė intervencija, iš asmenų, norinčių pasikeisti lyties žymenį dokumentuose, nereikalaujama privalomos sterilizacijos.

„Translyčiai asmenys Lietuvoje susiduria su daugybe sudėtingų iššūkių įvairiose gyvenimo srityse, įskaitant diskriminaciją, neigiamas nuostatas, priėmimo ir pripažinimo visuomenėje trūkumą“, – teigiama pranešime.

Translyčiai asmenys Lietuvoje susiduria su daugybe sudėtingų iššūkių įvairiose gyvenimo srityse.

Reaguodama į tai, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pranešė pradedanti projektą „Centre – translyčių žmonių balsai“.

Tai – dvišalė iniciatyva, įgyvendinama bendradarbiaujant su Norvegijos lygybės ir nediskriminavimo kontrolieriaus įstaiga.

Projekto veiklomis bus siekiama suprasti socialinį ir teisinį situacijos kontekstą atliekant translyčių asmenų padėties tyrimus, teisinę analizę, translyčių asmenų reprezentavimo žiniasklaidoje analizę ir vykdant plačiajai visuomenei skirtas sąmoningumo didinimo veiklas.

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Tiesiai

Kokios gali būti teisės iškrypėliams. Iškrypėliai privalo būti uždrausti ir sodinami į kalėjimus ilgiems metams, kaip žmogžudžiai.

Vidas

Žmogos vieta Afrikoje....

KURIS MATOT RIBOJIMŲ?????

Lietuviškas sudurtinis žodis --...Išnagrinėkim. Trans.......nuo žodžio transportas , transliacija [ radijo gal TV laidos ] .... Tai visai nesurišta su gyvybiniais prigimtiniais žmogaus lytimis....IŠVADA---tokios lyties nėra...NA O SEKSO MALONUMŲ PASITENKINIMAI YRA ĮVAIRŪS ,O KARTAIS IR NESUPRANTAMI ....vieniems reikia sekso akte smurto [ prismaugimo , mušimo ] , kitam pabėgiot pro moteris išsitraukus ,,kotą", trečiam pasiglamžyti ir t.t. su ta pačia lytimi....kai kam gyvuliuko ar paukštuko reikia.... NA DAR NETEKO IŠGIRST ,KAD SEIME PRIIMAMI ĮSTATYMAI SU SEKSO MALONUMŲ PASITENKINIMO NUORODOM . Tad apie kokias teises čia rašo .... JEIGU lovos veikėjams priimtinas santykiavimo būdas--pirmyn ,nors iki sąmonės netekimo iš malonumo....JOKIŲ RIBOJIMŲ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS