Universitetai dėl ribojamų studijų programų kritikuoja vertinimo metodiką | KaunoDiena.lt

UNIVERSITETAI DĖL RIBOJAMŲ STUDIJŲ PROGRAMŲ KRITIKUOJA VERTINIMO METODIKĄ

Studijų kokybės vertinimo centrui (SKVC) ketvirtadienį paskelbus, kad į maždaug 200 studijų programų turėtų būti uždrausta priimti pirmakursius, universitetai žada teikti dėl jų papildomus duomenis ir kritikuoja vertinimo metodiką.

„Pagrindinis kriterijus, pagal kurį vertinamos kryptys, yra mokslingumo kriterijus, ir dar yra galimybė visiems universitetams visose kryptyse pateikti duomenis už 2017 metus, – BNS sakė Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos prorektorė mokslui ir studijoms Jūratė Novagrockienė. – Todėl yra tikimybė, kad kai kurios kryptys geriau išgyvens, jeigu 2017 metų mokslingumo rezultatas pasirodys aukštesnis arba atitiks rodiklį.“

Vytauto Didžiojo universiteto prorektorius studijoms Kęstutis Šidlauskas kritikavo, jo žodžiais, siaurą vertinimo metodiką ir prastą suderinamumą su kitais vertinimais.

„Paradoksalu, kad turime programą, kuri yra akredituota labai gerai, šešeriems metams, iki to termino dar kokie treji metai, (...) bet dabar kadangi kryptis, stambesnis vienetas, neįvertintas gerai, į tą programą nebeturime teisės priimti pirmakursių“, – sakė VDU atstovas.

Tiek jis, tiek J. Novagrockienė atkreipė dėmesį, kad vertinimas paskelbtas, kai abiturientai jau yra pasirinkę būsimus valstybinius egzaminus, o studijų programos jiems pristatytos studijų mugėse.

„Jeigu mums pavyks įrodyti ir pakoreguos šią preliminarią lentelę, tikimės, kad konfliktas bus išspręstas. Bet dabar matau tam tikrą konfliktą“, – sakė K. Šidlauskas.

Pasak VDU prorektoriaus, nors buvo žadėta, universitetams nesudaryta galimybė susipažinti su išvadomis ir patikrinti, ar jose neliko klaidų. Informaciją apie apribotas programas jie gavo ne iš ministerijos, o iš žiniasklaidos.

„Esame sutrikę. Entuziazmo tai nepakėlė akademinei bendruomenei. Tai nėra geras reiškinys, būtų gerai, jei jų būtų kuo rečiau“, – sakė K. Šidlauskas.

Tuo metu Vilniaus universiteto studijų prorektorius Valdas Jaskūnas BNS teigė, kad universitetas rezultatus vertina teigiamai.

„Paskelbtus rezultatus vertiname labai pozityviai, Vilniaus universitetas apskritai yra vienintelis universitetas, kurio visos programos atitiko moksliškumui keliamus reikalavimus. Tai be galo svarbu, nes studijos visų pirma turi būti grįstos moksliniais tyrimais“, – sakė Vilniaus universiteto prorektorius.

Dėl dviejų akredituotų su ribojimais programų universitetas žada teikti papildomus mokslo rezultatų duomenis.

Klaipėdos universitete ribojamai įvertinta 30 programų – tai sudaro beveik trečdalį studijų programų, kurias universitetas 2018 metais planavo siūlyti priėmimui.

Universitetas planuoja parengti kai kurių studijų programų stiprinimo veiklos planą ir dėl keleto unikalių studijų programų, vykdomų tik Klaipėdos universitete bei svarbių Vakarų Lietuvos regiono raidai ir atitinkančių Klaipėdos mieto proveržio strategiją, kreiptis į SKVC.

„Naujiems studentams Klaipėdos universitetas 2018 metų priėmime pasiūlys tai, ką turi geriausia – moksliniais tyrimais, kurie pripažinti užsienio specialistų, grįstas studijų programas“, – universiteto pranešime spaudai sako Klaipėdos universiteto rektorius Eimutis Juzeliūnas.

Dėl unikalių, tik šiame universitete vykdomų reikšmingų studijų į SKVC kreiptis žada ir Karo akademija. Ji tikisi išimčių unikalioms ir tik šiame universitete vykdomos studijų programoms.

„Manau, kad bus derybų su SKVC ir su Švietimo ir mokslo ministerija procesas. Nemanau, kad mes nevykdysime priėmimo į tas visas programas, kurios įvardytos. Gal į kai kurias taip, bet tikrai ne į visas“, – sakė J. Novagrockienė.

Ketvirtadienį SKVC paskelbtais duomenimis, Vilniaus universitete ribojamai įvertintos dvi programos, Vilniaus Gedimino technikos universitete, Lietuvos sveikatos mokslų universitete ir Vilniaus dailės akademijoje – po keturias, Mykolo Romerio universitete ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje – po penkias, Lietuvos edukologijos universitete – 12, Vytauto Didžiojo universitete – 13, Kauno technologijos universitete ir Aleksandro Stulginskio universitete – po 15, Klaipėdos universitete – 30,  Šiaulių universitete – 14, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje – ir Lietuvos sporto universitete – po septynias studijų programas.

Į jas turėtų būti uždrausta priimti pirmakursius, tačiau daliai sukritikuotų programų gali būti padarytos išimtys, bet tam aukštosios mokyklos turės pateikti studijų stiprinimo planą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS