V. Landsbergis – apie paslaptingai atsiradusią Marijos skulptūrą, istorinius įvykius | KaunoDiena.lt

V. LANDSBERGIS – APIE PASLAPTINGAI ATSIRADUSIĄ MARIJOS SKULPTŪRĄ, ISTORINIUS ĮVYKIUS

  • 12

Neseniai 85-metį minėjęs profesorius Vytautas Landsbergis – neatsiejama Lietuvos istorijos dalis. Svarbūs šalies įvykiai aukštyn kojomis apvertė ir Landsbergių šeimos gyvenimą.

„Ta Marijos statula atsirado kaip tik sausio naktimis, gal 10 ar 12–13 d. Prisimenu, buvo daug žmonių, kurie buvo atėję ginti Aukščiausiosios Tarybos. Fojė, laiptai į antrą aukštą, einu į savo kabinetą, o ant tų laiptų moteriškė man duoda Marijos statulą ir sako: ji jus apsaugos 9 dienas. Nežinau, kodėl taip, bet man labai įsiminė garantija, kad 9 dienas liksi gyvas. Paskui mano kabinete ji ir stovėjo, kol aš ten buvau iki 1992 metų pabaigos“, – atmintin įsirėžusia akimirka dalinasi profesorius.

Žvėryno rajone stovintys Landsbergių namai – tarsi gyvas istorijos muziejus, kuriame kruopščiai saugomi daiktai, pasakojantys apie kruvinus 1991 m. sausio 13-osios įvykius.

Profesoriaus darbo kabinete, į kurį paprastai pašaliniams užeiti draudžiama, sudėta daugybė to meto bylų, dokumentų ir knygų. Kiekviena kertelė čia byloja apie ypatingą Lietuvos žmonių palaikymą, kurio tuomet taip reikėjo.

Mažai kas žino, kad būtent šiame kambaryje įvyko pirmasis neoficialus Sąjūdžio posėdis, kurio metu profesoriui buvo pasiūlytos Aukščiausiosios Tarybos pirmininko pareigos.

Jos Landsbergių gyvenimą apvertė aukštyn kojomis, kaip ir iš pagrindų pakeitė sutuoktinių planus netrukus išeiti į užtarnautą poilsį.

„Labai pakeitė gyvenimą, reikėjo priprasti prie visai kitokių sąlygų. Visi buitiniai rūpesčiai liko ant mano pečių“, – pasakoja profesoriaus žmona Gražina Landsbergienė.

1990 kovo 11-ąją Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba su V. Landsbergiu priešaky pasirašė mūsų šalies Nepriklausomybės atkūrimo aktą. Po pusę amžiaus trukusios sovietų okupacijos Lietuva vėl tapo nepriklausoma valstybe.

Tačiau Kremlius to pripažinti visai nenorėjo, todėl pradėjo žmones priešinti su valdžia. Iš pradžių beveik keturis kartus pakeltos maisto produktų kainos.

„Pirmas planas buvo toks, kad čia gyventojai protestuoja dėl kainų pakėlimo, gyventojai nepatenkinti sąjūdininkų valdžia, reikalauja pasitraukti, atsistatydinti ir, kai kyla pavojus žmonių gyvybei, sovietai turi įsikišti“, – prisimena V. Landsbergis.

Daugiau – laidos „Gyvenimas“ reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Anonimas

Sovietinis profesorius, KGBistinis agentas, Soroso liberasrtFASISTU bybciulpys, Tevynes isdavikas stai kas yra tas kuprotas Ozys ant Lietuvos. Dieve, Dieve ir uz ka Lietuvai tokia korone?

Senis

Kgb mokrofonai gal buvo imontuoti?

Nustebias.

Tai kaip čia tie medikai taip apsiriko?.Nustatė plaučių uždegima,o reikėjo tiesiai į psichiatrinia.Ten gali ne tik su Marija bendraut bet ir Napoleonu tapt !.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS