V. Pranckietis: teismų sprendimus turime įgyvendinti, o ne abejoti jais | KaunoDiena.lt

V. PRANCKIETIS: TEISMŲ SPRENDIMUS TURIME ĮGYVENDINTI, O NE ABEJOTI JAIS

Teismų sprendimai turi būti vykdomi, o ne abejojama jais, teigia Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, komentuodamas Seimo nario Vytauto Bako ir Teisėjų tarybos konfliktą.

„Žinoma, kad teismai yra atskira valdžia, ir jie neturi būti vertinami, jų nutarimai turi būti įgyvendinami“, – trečiadienį Žinių radijui sakė parlamento vadovas.

„Mes teismų sprendimus turime įgyvendinti, o ne abejoti jais“, – pridūrė jis.

V. Pranckietis pabrėžė, kad sprendimas, kuris sukėlė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko „valstiečio“ Vytauto Bako kritiką teismams, yra ne galutinis. Anot jo, aukštesnės instancijos teismai dar gali išspręsti šį ginčą.

Teisėjų taryba kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl parlamentaro V. Bako pasisakymų apie teismų reformą.

Seimo komiteto pirmininkas apie būtinybę iš esmės reformuoti teismus užsiminė praėjusį penktadienį BNS komentuodamas Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą, kuriuo informaciją jo vadovaujamam parlamentiniam tyrimui pernai teikęs Valstybės saugumo departamentas (VSD) pripažintas paskleidęs tikrovės neatitinkančius teiginius apie buvusį politiką Raimondą Šukį. Politikas teigė, kad jo neįtikina teismo sprendimai, priimami teisėjų, „kuriuos moko (koncerno) „MG Baltic“ byloje atstovaujantys teisėjai“.

Žinoma, kad teismai yra atskira valdžia, ir jie neturi būti vertinami, jų nutarimai turi būti įgyvendinami.

Teisėjų taryba nurodė, kad V. Bakas „išplatino pareiškimus, kuriais viešai reiškė ir skatino nepasitikėjimą Lietuvos teismais ir konstitucine teisingumo vykdymo sistema“.

Tačiau Seimo pirmininkas trečiadienį atmetė teismų nuogąstavimus, kad pakeitus biudžeto sudarymo principus gali būti pakirstas teismų ir kitų tarnybų nepriklausomumas.

„Vyriausybės dalykas yra formuoti biudžetą ir teikti Seimui. Nėra kitų institucijų, nurodytų Konstitucijoje, kurios turėtų turėti įtakos biudžeto formavimui. Taip, institucijos nori būti savarankiškos, bet turbūt biudžetas yra ne pasiimamas, bet skiriamas“, – Žinių radijui sakė V. Pranckietis.

Diskusijų sukėlė Finansų ministerijos siūlymas, kad Vyriausybės nariams būtų pavedama koordinuoti atskiras viešosios politikos sritis, o įstaigų vadovai turėtų su ministrais derinti strateginius tikslus ir jų rodiklius. Konstitucinio Teismo pirmininkas, valstybės kontrolierius, prokuratūra ir Seimo opozicija pareiškė, kad tai sukurtų prielaidas nederamai politikų įtakai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

va va pranskieti tu b gali but vyresniuoju tik ten

kur tave kiti nusius, tai zmogelio be savos nuomones tarno mentalitetas ...V.Bakas mato teismu korupcija --todel tiesiai sviesiai ir sako---teismai korumpuoti ..........o Pranskietis kelienius ir ausis suglaudes mekena --teismais negalim abejoti ju sprendimus reikia vygdyt .... eik geriau pranskieti karves mylzt y gimta kaima .....

Donskis

Kad Seimo pimininkas nesiorientuoja Lietuvoje tai jau įprasta. Tik galėtų prisiminti, kad sprendimus priima ne teismai, o teisėjai, kurie turi labai įdomių ne viešų interesų

SUSIJUSIOS NAUJIENOS