Vaiko teisių gynėjai priimdami sprendimus sieks išklausyti jaunimo nuomonę | KaunoDiena.lt

VAIKO TEISIŲ GYNĖJAI PRIIMDAMI SPRENDIMUS SIEKS IŠKLAUSYTI JAUNIMO NUOMONĘ

  • 0

Vaiko teisių apsaugos tarnyba su Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) atstovais pasirašė sutartį, kuria siekiama priimant sprendimus tartis su vaikais ir jaunimu.

Kaip trečiadienį pranešė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, po bendradarbiavimo sutarties pasirašymo organizuojant projektus, viešas diskusijas, pasitarimus ar priimant svarbius sprendimus vaiko teisių gynėjai tarsis su jaunais žmonėmis: klaus jų nuomonės, įžvalgų, lauks pasiūlymų.

Savo ruožtu LiJOT atstovai galės aptarti ir spręsti su vaiko teisių gynėjais klausimus ir problemas, kurias jiems perduos vaikai iš ugdymo įstaigų, jaunimo užimtumo organizacijų ir panašiai.

Tuo siekiama, kad visuomenė labiau girdėtų vaikus, jaunus žmones, į jų nuomonę bus stengiamasi atsižvelgti ne tik šeimos pokalbiuose ir diskusijose, bet ir valstybės institucijų priimamuose sprendimuose. Taip pat bus sudarytos palankesnės sąlygos jauniems žmonėms pasisakyti, siūlyti, diskutuoti.

„Kai yra priimami sprendimai, svarbu, kad jų priėmime dalyvautų ta visuomenės grupė, kurią šie sprendimai palies labiausiai. Tad vaiko teisių gynėjams svarbu išgirsti vaikų ir jaunimo lūkesčius, įžvalgas, pasiūlymus, kurie leistų suprasti, kaip geriausiai užtikrinti jų gerovę. Neabejoju, kad pradėdami bendradarbiauti su didžiausia nevyriausybine jaunimo organizacija Lietuvoje, padidinsime galimybes jaunimui įsitraukti į sprendimus, liečiančius vaikų gerovę ir atliepti jaunimo poreikius“, – sako tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Pasak jos, vaiko ir jauno žmogaus nuomonės svarba ir teisė ją reikšti yra įtvirtinta tiek Lietuvos, tiek tarptautiniuose teisės aktuose, tačiau svarbu nuolat ieškoti galimybių, kad tai atsispindėtų ne tik dokumentuose, bet būtų įgyvendinama ir realiai.

Pasak LiJOT prezidento Domanto Katelės, šis bendradarbiavimas turėtų tapti informacijos ir susikalbėjimo tiltu tarp jaunų žmonių, kuriems svarbu aktyviai dalyvauti visuomeniniame gyvenime ir valstybės institucijų, norinčių įgalinti vaikus išreikšti savo nuomonę bei sudaryti sąlygas, kad į ją būtų atsižvelgta.

„Lietuvos jaunimo organizacijų taryba mato didelę bendradarbiavimo prasmę – būdami didžiausia jaunimo organizacija šalyje, sukaupę didelį patirties, žinių bei kompetencijų bagažą, norime pasidalinti tuo su vaiko teisių gynėjais, kad sujungę savo pajėgas, kartu priimtume svarbius ir naudingus sprendimus visiems šalies vaikams ir jaunimui“, – sako LiJOT prezidentas.

Iki šiol tarnyba dvejus metus vykdė Vaikų tarybos projektą, kuriame 15 vaikų iš visos Lietuvos buvo vaiko teisių gynėjų patariamasis balsas. Šio projekto metu vaikai, teikdami pasiūlymus, kaip būtų galima tobulėti vaiko teisių apsaugos, švietimo ir kitose srityse, atkreipė visuomenės ir valstybės institucijų dėmesį.

„Vaikų taryba suteikė pradmenis vaikų balso įtraukimui į svarbių sprendimų priėmimą. Per dvejus metus gilinomės į svarbias temas, kėlėme aktualius klausimus ir teikėme pasiūlymus, kaip spręsti problemas, kurias savo aplinkoje mato vaikai“, – sako moksleivė Aurora Degesytė, buvusi šios tarybos narė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS