Vairuotojų blaivumo kontrolė turėtų būti saugumo prioritetas | KaunoDiena.lt

VAIRUOTOJŲ BLAIVUMO KONTROLĖ TURĖTŲ BŪTI SAUGUMO PRIORITETAS

Daugiau nei pusė lietuvių mano, kad gerinant saugumą keliuose, svarbiausia turėtų būti vairuotojų blaivumo kontrolė.

Gruodį paskelbto Eurobarometro tyrimo duomenimis, 59 proc. lietuvių visišką netoleranciją alkoholiui laiko svarbiausiu prioritetu gerinant saugumą. Vienintelė valstybė, kur šis veiksnys buvo paminėtas dažniau buvo Švedija, kur taip manančiųjų buvo 64 procentai.

Populiariausias atsakymas Europos Sąjungoje, tyrimo duomenimis, buvo kelių kokybės gerinimas – tarp dažniausiai jį minėjusiųjų buvo ir latviai, jų net 78 proc. mano, kad tai pagerintų saugumą keliuose. Taip manantys lietuviai sudaro 51 procentą.

63 proc. lietuvių respondentų teigė, kad kelių infrastruktūra šalyje per pastaruosius penkerius metus pagerėjo.

Atsakydami į tyrimo apie transporto kokybę klausimus, lietuviai taip pat teigė, kad dažniau naudotis viešuoju transportu juos paskatintų pigesni bilietai arba galimybė įsigyti viso sezono bilietus. Tuo metu latviai nurodė, kad juos paskatintų geresnis viešojo transporto pasiekiamumas, estus paskatintų platesnis viešojo transporto tinklas.

Lietuva pateko tarp 15 valstybių, kuriose bent vienas iš penkių automobilių savininkų teigė, kad jokios priemonės neįtikintų jų dažniau važiuoti viešuoju transportu – taip teigė 32 proc. lietuvių. Tos pat nuomonės laikėsi ir 31 proc. estų bei po 30 proc. bulgarų ir vokiečių.

Vos du procentai lietuvių teigė, kad ilgesnėms kelionėms rinktųsi traukinį. Anot tyrimo, 22 proc. apklaustų lietuvių teigė, kad geležinkelio jungčių trūkumas yra didžiausia šio transporto problema.

Paklausti, pagal ką renkasi transportą ilgesnėms nei 300 kilometrų kelionėms, 77 proc. respondentų iš Lietuvos nurodė, kad pirmenybę teikia patogumui.

Tačiau lietuviai yra ir tarp mažiausiai keliaujančiųjų – pusė respondentų teigė, kad į tokią kelionę per metus nė karto nesileido. Tie, kurie į jas vyko, dažniausiai (70 proc.) naudojosi autobusu-nameliu.

69 proc. apklausos dalyvių iš Lietuvos nurodė, kad jų nuomone, transporto sektorius taptų patrauklesnis ieškantiesiems darbo, jeigu siūlytų geresnius atlyginimus.

Ši speciali Eurobarometro apklausa atlikta spalį. Iš viso Europos Sąjungoje apklausti 27,8 tūkst. respondentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS