VAT vadas: NATO viršūnių susitikimo saugumu buvo pasirūpinta be mažiausių problemų | KaunoDiena.lt

VAT VADAS: NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMO SAUGUMU BUVO PASIRŪPINTA BE MAŽIAUSIŲ PROBLEMŲ

NATO viršūnių susitikimo saugumas buvo užtikrinamas be mažiausių problemų, sako Lietuvos ir užsienio tarnybų darbą koordinavusios Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) vadovas.

„Mūsų vertinimu, viskas pavyko tikrai labai gerai. Egzaminą išlaikėme“, – BNS ketvirtadienį sakė VAT vadas Rymantas Mockevičius.

Taip jis kalbėjo po dvi dienas Vilniuje trukusio Aljanso viršūnių susitikimo.

Vadas teigė, jog tarnyba sulaukė padėkų tiek iš NATO, tiek iš amerikiečių, į šalį atsivežusių vieną didžiausių delegacijų ir apsaugos tarnybų.

VAT taip pat talkino kariai, kurie prieš Vilniaus viršūnių susitikimą buvo apmokomi važiuoti korteže.

„Jei ir buvo nesklandumų, tai jie buvo nežymūs, nes žmonės pirmą kartą dirbo tokiame renginyje“, – sakė R. Mockevičius.

Jei ir buvo nesklandumų, tai jie buvo nežymūs, nes žmonės pirmą kartą dirbo tokiame renginyje.

„Tikrai viskas labai gerai. Kaip vienas mechanizmas dirbo visos specialiosios tarnybos, kariuomenė, vidaus reikalų sistemos padaliniai“, – pridūrė jis.

Besibaigiant Vilniaus viršūnių susitikimui, trečiadienį socialiniame tinkle „Telegram“ pasirodė informacija apie galimai nutekintus duomenis, susijusius su NATO renginio organizavimu. Dėl šio incidento policija pradėjo ikiteisminį tyrimą, jį tiria ir Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Paklaustas apie galimai nutekėjusius duomenis, R. Mockevičius teigė, jog situaciją turėtų komentuoti VSD.

„Tikrai nenorėčiau komentuoti, nes čia VSD komentarus duoda, bet, kiek aš žinau, pas mus kaip ir saugu viskas yra“, – sakė jis.

Lietuvos policija po renginio išplatintame pranešime nurodė sėkmingai užtikrinusi viešąją tvarką NATO viršūnių susitikimo metu.

„NATO viršūnių susitikimo metu pavyko išvengti rimtų incidentų. (...) Renginio saugumą puikiai įvertino ir už saugumą atsakingi užsienio kolegos“, – sako policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Viešąją tvarką kiekvieną parą užtikrino nuo 1 tūkst. iki 1,5 tūkst. policijos pareigūnų, pagalbą suteikė kolegos iš Latvijos ir Lenkijos.

Delegacijų saugumą taip pat užtikrino įvairiausia karinė technika, įskaitant Vokietijos dislokuotas ilgojo nuotolio oro gynybos sistemą „Patriot“.

Kariuomenė baigė užduotis NATO susitikime, saugumą užtikrino daugiau nei 16 tūkst. karių

Lietuvos kariuomenė ir sąjungininkai baigė vykdyti saugumo užduotis NATO viršūnių susitikime, iš viso renginio saugumą užtikrino daugiau nei 16 tūkst. Lietuvos ir sąjungininkų karių, ketvirtadienį pranešė Lietuvos kariuomenė.

Anot kariuomenės, kariai iš 16 valstybių susitikimo metu užtikrino oro erdvės gynybą, kritinių objektų, svarbių maršrutų, asmenų apsaugą, apgyvendinimo vietų ir transporto priemonių patikras, sprogmenų paiešką objektuose, vykdė informacinės aplinkos vertinimą.

Pasibaigus Aljanso viršūnių susitikimui, kariai ir karinė technika grįžta į nuolatinės dislokacijos vietas ir įprastą budėjimo režimą, tęsiamas pratybų ciklas.

„Šis renginys parodė, kaip iš tiesų veikia NATO filosofija. Kur reikia, kada reikia, bus tiek pajėgų, kiek reikia. Tai buvo mini NATO operacija ir puiki proga realiomis sąlygomis tobulėti, galimybė įvertinti, kiek daug ypatingo, jungtinio, tarpinstitucinio darbo atlikta“, – pranešime cituojamas Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyko liepos 11-12 dienomis, toks renginys Lietuvoje organizuotas pirmą kartą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS