Vienas iš Konstitucijos kūrėjų: ne visi teisėjai korumpuoti, o teismai supuvę | KaunoDiena.lt

VIENAS IŠ KONSTITUCIJOS KŪRĖJŲ: NE VISI TEISĖJAI KORUMPUOTI, O TEISMAI SUPUVĘ

Vienas iš Konstitucijos kūrėjų, Mykolo Romerio universiteto (MRU) profesoriaus Vytautas Sinkevičius, komentuodamas rezonansą visuomenėje sukėlusį teisėjų korupcijos skandalą, teigia, kad valstybei korumpuotų teisėjų išsivalymas reikalingas ir sveikintinas, bet kartu ragina visuomenę nepasidaryti išankstinių nuostatų, jog teismine sistema pasitikėti negalima.

„Iš šitų atvejų nereikia daryti išvados, kad visi teisėjai yra korumpuoti, kad teismai yra supuvę, kad Lietuvoje nėra teisingumo. Teisingumas yra, tik reikia švarinti teisminę sistemą, kaip ir kiekvieną kitą sistemą, ir jokia čia paslaptis nebuvo, kad kai kurie teisėjai gyvena ne pagal savo gaunamas pajamas, kad leidžia sau daugiau nei leidžia jų atlyginimai. Vien tai, kad valstybė sugeba išsivalyti ir atsikratyti tokių teisėjų ir pradėti tyrimus, tai, viena vertus, džiugina, kad taip įvyko, o, kita vertus, apima liūdesys“, - Eltai sakė V. Sinkevičius.

Paklaustas, ar didesnės algos teismų sistemoje užkardytų korupcinę veiką, V.Sinkevičius sako taip nemanąs, nes teisėjų algos lyginant su kitais visuomenės piliečiais nėra tokios jau mažos. V. Sinkevičius mano, kad tai ne algų, o žmogaus moralinių vertybių klausimas.

„Teisėjų atlyginimai nėra tokie maži palyginti su kitais visuomenės nariais. Bet, matyt, tai yra asmens sąžinės, asmens padorumo dalykas. Tai dabar įlįsti į žmogaus sąžinę ir patikrinti, ar jo sprendimas grindžiamas teisės taikymu, ar jo sprendimas grindžiamas tokios sampratos, kurią lemia pinigų suma, kokia jam yra įteikiama, tai labai yra sunku pasakyti. Teismuose apskritai korupcijos neturi būti, jos iš principo negali būti teismuose, nes tai yra ypatingas sluoksnis, kur žmonės ateina su savo skausmais, bėdomis, kurios tikisi tikrojo teisingumo. Tai kiekvienas toks korupcinis atvejis pribloškia“, - teigė profesorius.

Pasak V. Sinkevičiaus, kad įtariami teisėjai sulaužė vieną esminių demokratinės teisinės valstybės nepriklausomumo principą, kuris teisėjams duotas ne tam, kad piktnaudžiautų savo padėtimi, o vykdytų teisingumą nedarydamas įtakos iš šalies.

„Teisėjo nepriklausomumas duotas ne tam, kad galėtų spręsti bylas taip, kaip jis išmano, o tuo labiau bylas spręsti už pinigus ir panašiai. Nepriklausomumas duotas tam, kad jis niekieno neveikiamas galėtų priimti teisingus sprendimus, vadovautis tik Konstitucija ir tik įstatymu, o ne kažkokiais kitais interesais, o tuo labiau nebūti sugundytas pinigais ir kitokiomis vertybėmis. Graudu tai, kad žmonės, eidami į teismą, tikisi, jog teismas objektyviai ir nešališkai išnagrinės bylą ir bus pasiektas teisingumas, o kai išgirsti, kad teisingumas yra nuperkamas, tie dalykai nuvilia visuomenę“, - sakė V. Sinkevičius.

Kita vertus, pabrėžė jis, šis specialiųjų tarnybų bei Generalinės prokuratūros darbas parodė, kad sistemos yra „valomos“ ir korupciniai nusikaltimai valstybėje nėra toleruojami.

„Pavyzdys rodo, kad teisėtvarka yra pajėgi susidoroti su tomis negerovėmis, kurios kyla. Prieš dešimt metų niekas nebūtų išdrįsęs atlikti tokių tyrimų ir nesugebėtų jų atlikti, dabar teisėsaugos institucijos, aš manau, surinko pakankamai duomenų, kurios leidžia pradėti ikiteisminius tyrimus. Jeigu yra galimybė apsivalyti, atsisakyti tų nesąžiningų žmonių, tai visuomenei nuo to tik geriau“, - teigė jis.

ELTA primena, kad trečiadienio rytą prezidentė Dalia Grybauskaitė, atsižvelgdama į generalinio prokuroro Evaldo Pašilio teikimą ir vadovaudamasi Konstitucija bei Teismų įstatymu, pasirašė dekretus, kuriais leido patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti net 8 teisėjų laisvę bei sustabdė jų įgaliojimus iki galutinių sprendimų ikiteisminiuose tyrimuose arba baudžiamosiose bylose įsiteisėjimo.

Skirtingomis korupcinėmis veikomis - kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu įtariami 3 Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

Dėl įtariamos korupcinės veikos sulaikyti ir penki praktikuojantys advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo padėjėjai, teisininkai. Iš viso, kaip spaudos konferencijoje informavo generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, sulaikyti 26 asmenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Nukvakėlis

nebelįsk į televizorių į dienraščius nebeskaudink zmoniu

Pensininke

Tokie SINKEVICIAI tuscias kalbas skleidzia ir toleruoja "konstitucine betvarke"

o Valantinas su Cininu

ar sventi ,ar dedes neleidzia ju liesti ? kodel neteisia Kondratjevo ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS