Vietoj Migracijos departamento steigs Migracijos tarnybą? | KaunoDiena.lt

VIETOJ MIGRACIJOS DEPARTAMENTO STEIGS MIGRACIJOS TARNYBĄ?

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo, kad migracijos klausimus spręstų nauja Migracijos tarnyba, ją siūloma formuoti jungiant policijos, pasieniečių ir dabartinio Migracijos departamento pajėgumus.

Turėtų teritorinius padalinius

Tokį siūlymą spaudos konferencijoje pirmadienį pristatė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas. Anot jo, tokiam migracijos funkcijų pertvarkos variantui preliminariai yra pritarę kiti ministrai, Vyriausybės pasitarime šis klausimas iš esmės bus svarstomas kovo viduryje.

Įkūrus naują tarnybą jos vadovo būtų ieškoma skelbiant konkursą, tad dabartinė Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė darbo netektų, nors galėtų siekti vadovauti naujai struktūrai.

Migracijos tarnyba turėtų teritorinius padalinius dešimtyje miestų. Vidaus reikalų ministro teigimu, reformai papildomų išteklių „praktiškai nereikės“. Pasak VRM, migracijos funkcijų vykdymu šiuo metu rūpinasi 546 Migracijos departamento ir Policijos departamento darbuotojai.

„Iš principo funkcijos, kurios šiandien vykdo policijos Migracijos valdybos, būtų atiduotos Migracijos tarnybos teritoriniams padaliniams (...) – galėčiau paminėti ir leidimų gyventi išdavimą, ir pasų, asmens tapatybės kortelių išdavimą, visas spektras funkcijų “, – sakė ministras.

Dar bus diskutuojama, kokia dalis VSAT funkcijų pereitų naujai tarnybai.

„Nelegalios migracijos funkcijos tam tikra apimtimi liktų Valstybės sienos apsaugos tarnyboje“, – sakė ministras.

Jis aiškino, kad dabar išskaidytos funkcijos lemia prastą tarpusavio tarnybų komunikavimą, žmogiškųjų ir materialiųjų išteklių neracionalų panaudojimą. Anot jo, be kitų naujovių, svarstoma numatyti dvigubą Migracijos tarnybos ir policijos pareigūnų pavaldumą.

„Iš principo sprendimų priėmimuose dalyvauja trys-keturios institucijos ir labai sunku atrasti, kas vis dėlto atsakingas, daug mamų, vaikas be galvos – yra labai geras posakis. Tai sprendžiant šitą problemą vis dėlto norime, kad Migracijos tarnyba su teritoriniais padaliniais būtų pagrindinė koordinuojanti migracijos funkcijos įgyvendinimą“, – spaudos konferencijoje teigė ministras.

Anot VRM, pertvarkius sistemą „žemo lygio sprendimai turės būti priimami greičiau ir efektyviau“. Daugelis šiuo metu Migracijos departamente sutelktų sprendimų būtų priimami teritoriniuose padaliniuose, taip tikimasi išvengti eilių.

Naujoji tarnyba nebūtų atsakinga už strateginius sprendimus, juos priimtų iš kelių ministrų kuriama nauja Migracijos komisija ir Migracijos reikalų grupė pačioje VRM. Migracijos tarnyba būtų atskaitinga VRM, kurios Migracijos grupė formuotų migracijos politiką. Politinių susitarimų būtų siekiama ministrų Migracijos komisijoje.

Jei Vyriausybė ir Seimas pritartų, pertvarka būtų įgyvendinta iki 2019 metų sausio 1 dienos.

Pernai E. Misiūnas buvo pasiūlęs naikinti Migracijos departamentą ir jo funkcijas perduoti policijai, bet ši idėja sulaukė kritikos.

Sausį Lietuvoje užfiksuotas didžiausias imigrantų srautas per kelerius metus, o Migracijos departamentas sulaukia priekaištų, kad nėra pasiruošęs šiems pokyčiams.

Premjeras: vadovė „sunkiai susitvarko“

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė sunkiai susitvarko su pareigomis.

„Dėl vadovės, manau, kad vadei sunkiai sekasi susitvarkyti su savo pareigomis“, – pirmadienį žurnalistams Vyriausybėje teigė premjeras.

Pasak jo, ministrų kabinetas artimiausiu metu turėtų apsispręsti dėl migracijos sistemos pertvarkos.

„(Vidaus reikalų – BNS) ministerija pateikė dvi Migracijos departamento pertvarkos alternatyvas ir mes Vyriausybėje apsispręsti, kurią alternatyvą pasirinkti. Kalba yra ne apie struktūrinę pertvarką, bet pertvarką iš esmės. Jei daryti pertvarkas, tai visos migracijos sistemos pokytį“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas praėjusią savaitę teigė, kad dėl departamento pertvarkos Vyriausybė turėtų apsispręsti kovo viduryje.

Migracijos departamentas yra sulaukęs kritikos, kad nesugeba susidoroti su augančiais imigrantų srautais, ypač iš Ukrainos. Ministras E. Misiūnas ne kartą yra kritikavęs departamento vadovę E. Gudzinskaitę dėl netinkamo darbo, bet ji iš pareigų pati trauktis nežada.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ir dar

Gyvenamosios vietos deklaravimo funkcijas,kurias siuo metu vykdo savivaldybes, butu racionalu taip pat grazinti -isteigiant pasu poskyrius (kaip buvo anksciau)prie Migracijos tarnybos.Ko gero butu sutaupytos nemazos lesos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS